Zaposlitev v Avstriji

osiris12345

Fizikalc
20. feb 2011
1.309
14
38
Ljubljana
lep pozdrav, že dolgo razmišljam o tej opciji da bi se zaposlil tam gori, danes pa mi je padla v oči tale stran, ki ti pomaga pri zaposlitvi v Avstriji. Ima kdo že kakšne izkušnje z to spletno stranjo?

http://www.delovavstriji.com/

malo sem bral po forumih o njih in je tako 50% odgovorov pozitivnih in 50% pač kritičnih

forum tema

vseeno pa me zanima če je kdo imel izkušnje z njimi?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Osebno bi bil v dilemi, ker noben portal alimagencija ne posreduje nekaj zastonj (to nas izkušnje učijo). Za izmenjavo mnenj pa je super.
Kaj bi pa ti delal sploh? Imaš vizijo, jasno sliko? Ali bi pač samo šel, ker ti je tu do.kur.čilo in si padel v rahlo depresijo in nujno iščeš rešilno bilko?
Si samski, imaš družino, otroke? Ostanejo tu ali ti sledijo? Sem trdno prepričan da nikakor ne bi rad delal samo za slovensko državo (kot tudi jaz ne bi), kar se ti lahko zgodi če se odločiš za dnevno migracijo...

Če imaš na vse to odgover iz prve ti želim vso srečo in obilo zadovoljstva v novem poglavju življenja... Drugače pa najprej uredi okoli odgovorov.
smile-1.gif

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
Moja punca je bila na razgovoru v tej firmi - se pravi Di Grazia, ali nekako tako. Je šla tja, je rekla, da bi rada delala nekje ob meji z avstrijo, Plačati je mogla 59 eur po razgovoru, če je hotela, da ji oni iščejo službo in ostalo po avstriji. Oni ti lahko poiščejo začasno stanovanje v avstriji za solidno ceno. Izbrala si je pač delo, ki ustreza njenemu poklicu in podobno v tem področju.

Ravno danes je pa prišlo to sporočilo na mail, da so našli en šiht za njo, pa če je zainteresirana. Zdaj ga ravno ipolnjujeva, pa je nastal problem pri tem opisu v EuroPassu.

Skratka ... oni so ji poslali primer kako izpolniti EuroPass:

Na spletni strani EuroPass-a , pa sva našla en primer v nemščini in slovenščini. Skratka, gre za veliko razliko primera, ki so ga oni poslali (v .pdf obliki) in tega, ki sva ga našla na njihovi spletni strani.

Nemški -
Slovenski -

Mimo grede. Na razgovoru je ženska baje povedala, da so šiht našli po avstriji že 8000 slovencem in da so 80% uspešni. Tistih 20% pa so baje tisti, ki na ponudbo vedno odgovorijo da niso zainteresirani, ali pa da sploh ne odgovorijo.

Njej je njena mama povedala, za to posredniško družbo, ker je ravno ena mamina kolegica dobila delo v avstriji preko te firme. Zdaj, koliko resni pa so, pa je vprašanje.
wink-1.gif

EmptyHead

Pripravnik
15. apr 2013
889
1
18
100 evrov zato, ker so ti šiht našli, če te zaposlijo za redno, če se ne motim. Po razgovoru greš na poskusno za 3 dni ... Po tem, če si se jim zdel v redu, te za en mesec zaposlijo pol drugi mesec te pa za redno vzamejo, če si se prvi mesec izkazal.
wink-1.gif

Glede Evropassa, ona je je delala pri dveh firmah, ki pa za obe več ne ve točnega naslova in od kdaj pa do kdaj je bila zaposlena, ker je od tega že skoraj 10 let stran, ko je šla prvič v službo. Kaj na zavodu za zaposlovanje se da to videti?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Kako pa misli dokazovati pokojninsko dobo, če ne ve, kje in kdaj je bila zaposlena? Če so ji plačevali ustrezne prispevke, bo to izvedela na ustreznem zavodu.

tony

Guru
23. jul 2007
9.742
1.527
113
Imena delodajalcev lahko vidi v delovni knjižici ali pa v evidenci pokojninske dobe (rabiš certifikat) na spletni strani ZPIZa...

I

Izbrisan uporabnik 3287

se da tudi tako. odvisno kaj znas/zelis delati. ce si neki "nezanimivi" poklic (trgovci, gostinci, ter podobno) bo slo tezje skozi. ce si nekaj "extra" v kaki branzi (predvsem "comp") brez direktnega stika z ljudmi, gre tudi brez dojce znanja. ce te pa boli k.... kaj dobis za delat (torej tovarne, krampanje,itd....), gre pa skozi brez vsega (jezika, potrdila o solanju, ....).

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Citat:
lep pozdrav, že dolgo razmišljam o tej opciji da bi se zaposlil tam gori

Citat:
Uporabnik osiris12345 pravi:
je šel kdo že od vas tako na "suho" delat v avstrijo, recimo brez znanja nemškega jezika?

To mi pa ne gre čist skupaj....
sprasujem se.gif

luka51

Guru
16. avg 2007
14.494
5.790
113
njegov post je na mestu.
Kaj boš delal v avstriji brez znanja jezika? Šajtergo vozo na gradbišču.

zcmr

Zelenc'
2. nov 2011
18
3
3
NM
Sicer ne gre za Avstrijo ampak spoznanje realnosti pred par dnevi me je dobro šokiralo zato bom napisal par vrstic .Ko človek vidi kaj je zunaj te na hitro mine biti zaposlen v Sloveniji.Kot predstavnik dobavitelja sem bil na otvoritvi nove linije v Italiji nedalec od meje proti Palmanovi....Tam je v proizvodnji zaposlenih tudi nekaj tujcev in med njimi 4 Slovenci ki se dnevno vozijo tja na delo. Plača med 1.700 in 2.000 € ,urnik 8-17 , 34 dni dopusta,pripada jim otroski dodatek in to tudi za brezposelno ženo ... enkrat letno zdravniski pregled, 4 x letno ob 15.00 zaprejo in imajo skupen placan sestanek z sindikati ... Tam je bil tudi Slovenec ki je pred parimi meseci odšel v penzijo ,v tem podjetju je delal 23 let za kar je dobil 42.000 € odpravnine, sedaj za ta leta v Italiji prejema slabih 900€ penzije, prej je v Sloveniji delal 21 let za kar mu pripada 190€ pokojnine...zanemarljiva razlika..... Z dekletom za katero sem si vse te podatke zapisal že razmisljava da bi se preselila nekam ob mejo z Italijo in tam poiskala službe pa še ob morju bi bila...Vendar so mi povedali da se tudi v Italiji zadnje čase težko dobi zaposlitev ker se precej zapira podjetja.
Nimajo pa dodatka za malico,ura za kosilo ni plačana. nimajo potnih stroškov.....po drugi strani pa gre vseh 1.700 plače v pokojninsko ...
Predvidevam da je v Avstriji vseskupaj še bolje saj Italija ni ravno neka bogatija, po videnem in slišanem je pa za nas vseeno pojem.

olfa

Majstr
4. sep 2007
2.384
172
63
Če boš delal tako kot pišeš ne boš zaslužil niti evra.

Ali se res ne da potrudit, da bi bilo vsaj za silo berljivo?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Na to vsakič opozorim take nadobudneže... Pa kar ne dojamejo.
Bi bilo zanimivo vprašati uporabnika Poldo koliko mu pobere še mama Slovenija in kakšen ima v bistvu aranžma z vsemi pomembnimi podatki (pavšalno).
To, da gre vsa plača v pokojninsko osnovo je že fajn, a ti gre hkrati tudi v davčno in to je za dnevne migrante sila neugodno... A veš kako dohodnino ti upalijo za 2000 EUR neto plače?

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.720
113
Pa razum, da so to impulzi....

Mu povejo v firmi, da ga bodo čevljal.... in potem po parih minutah mozganja AVSTRIJA, ka so fulla velike plače pa že kolegi se vozjo. Potem se pa že pri jeziku ustavi. Ker kolegi so se celo SŠ že učili, in jim je nekaj ostalo. Tudi če pravijo, da so vse pozabil.

Potem pa bereš kakšne poste iz švice, da imajo vizo samo še 10 dni, pa da jim je dnarja zmanjkalo pa, če bi kdo vedel za kako delo. Si verjetno mislijo o nas, da smo slabši kot romuni.
crazy1.gif

Lani na tečaju je 16 letni mulc hodu z mano, ker mu je mama rekla da po gimnaziji gre na dunaj študirat in bo tam tudi ostal. Temu se reče planiranje.
zmaga.gif