Zakaj ljudje kupujejo knjige?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Resnici na ljubo je vse že v elektronski obliki...in z iskalnikom je toliko lažje in hitreje najti.

Je pa res, da če bi imel otroka bi ziher kupil enciklopedije ipd... Se spomnim, ko sem kot mali bral razne enciklopedije in poučne knjige zarad katerih nisem bil tup ampak razgledan. Še zdaj jih imam doma.
cheer.gif

Theya

Pripravnik
13. okt 2007
136
0
16
jah pa se najdemo norci, ki kdaj vzamemo v roke prešernove poezije
smile-1.gif
pa še kakšne druge tudi. Sicer sama bolj prisegam na izposojo knjig iz knjižnice, se pa najde kakšna, ki jo kupim. Trenutno je moja knjizna zbirka se na dveh koncih, jo imam pa namen v kratkem dati na eno mesto.
Med knjigami pa svašta. Različne enciklopedije, atlasi (teh imam več različnih vrst, pač poklicna deformacija), poezije, slovarji, knjige znanih avtorjev, knjige no-name avtorjev. In občasno vsako od njih vzamem v roke. No mojih otroških knjig ravno ne, čakajo na to, da bom nekega dne imela svoje otroke.

Drugače pa, kupovanje knjig ali izposoja? Kakor komu bolj ustreza, meni se zdi super, da imamo na voljo tudi knjiznice, kjer marsikdo pride do knjige, ker si je ne more privoščit kupit, pa če bi si jo še tako zelo rad. Logično mi pa je, da strokovne knjige si pač človek kupi, če jo rabi, mar ne?

bozovski

Zelenc'
11. jun 2009
4
0
1
Ne bluzi. Zaostal je folk, ki ne zna brat koncetrirano teksta in potem naredit v lastno dobro seveda, uporabno obnovo le-tega (temu se reče funkcionalna nepismenost). Poanta "posedovanja" knjig ni v količini ali nabavi fizičnega objekta, tj. tiskane knijige. Če se naučiš brat kot mulc (beri, najprej ti berejo staši, potem ti njim bereš, nato se pogovarjaš o zgodbah iz knjig s svojimi frendi), je izkušnja spoznavnega sveta knjige bistveno boljša kot iber fancy holivud kreacija v 3dju.

Pa ne mi o tehnologiji sra***. Tudi preden je prišel Ipad, ki je za moje pojme tehnološki, predvsem pa z vidika uporabnika ter potencialnih razvijalcev , totalen korak nazaj, je obstajalo kar nekaj vmesnikov in gadgetov, ki so podpirali eknjige. In ja, sprobala sem dokaj tega. So what, še najbližje se izkušnji branja približa kakšna HHPjeva tablea, bivši HP Ipaq ali zdajšnji Kindle, ki je ravno toliko uhporaben device, kot je moj Bosch multi thingy kithen uberlord machine. Ne samo, da rabim štrom, moram spucat delovni pult, pripravit hrano ipd. V končni fazi to vse naredim prej na roke, z enim zelo izostrenim japonskim nože. Get it?

V svoji zbirki nekaj deset in celo sto let stare knjige, ki so še vedo v zelo bralnem stanu.... Ker ne verjame v samoumevnost tehnolgij: Kako pa bo kaj s konverzijo v nove formate? Ali boste spet plačevaliza isto vsebino, ki je na voljo v novem mediju, oz. naslednjem junk toyu ? Aja pa o kakšnih EM sevanjih, propadanju diskov, dvdjev ipd. pa dejstvu da je treba vse e-podatke arhivirati redno.pa še nismo razmišljali, ane?

Pač nekateri ne kupujemo knjig na kratek čas, ampak zato, da jih lahko beremo še leta in leta, tudi če jutri crkne cel net pa tudi če štroma zmanjka.

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Ne morem verjet, da je dejansko nekdo to vprašal?

Ja, jaz kupujem tudi romane. Nazadnje sem si kupila Twilight sago, vse 4 dele in bi dala tud 400€ če bi blo treba. Ker sem jih prebrala vsako ene 8x od oka. Razen tega kupim sem in tja kakšno kuharico, pa tiste žepne knjige itak obožujem, nosim v torbici vsaj 2 vedno za vsak slučaj da mam kej za delat če mi je dolgčas. Ljubezen in spoštovanje do knjig sta mi pa vcepila starša, ker sta mi VEDNO kupovala razne knjigice, mi brala in tko naprej, tudi en kup otroških enciklopedij imam (zbirka Povej - Kdo je, Zakaj, Kaj bom ko bom velik in so opisani praktično vsi poklici, razne naravoslovne knjige...) .
In res ne razumem ljudi, ki ne marajo brat in se zmrdujejo nad knjigami, češ da je to za piflarje in izguba časa. Prav, ok...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.377
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik djpiky pravi:
Sem mnenja da bi pri vsaki hiši morali biti Zemljevid Slovenije, Prešernove Poezije, ter slovensko leposlovje.

Pri kupih knjig doma in kupih, ki sem jih razdal, pa zgoraj naštetega res nimam. Razen, če se še kje valja Atlas Slovenije (pa še tega sem dobil, ne kupil) ...

Sicer je pa 95% v angleščini, pa še kaka nemška bi se našla. SLovensko? Ne da bi se spomniul, razen otroških.

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.377
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Verjetno pa si ti eden redkih! Poznam kar nekaj ljudi, ki so vrsto let knjige kupovali, kasneje pa zaradi pomanjkanja prostora knjige nosili brezplačno v knjižnice in jih malo manj kot metali stran. Tako da, po moje so papirnatim knjigam šteta " leta ", saj bodo v prihodnosti ljudje brali knjige preko raznih E-reader-jev ...

Heh, tega sicer ne razumem (je pa res, da imam vec kot dovolj prostora), ampak se pa tudi jaz nagibam k temu, da bi si omisil Kindla... 400 strani na dan (na dopustu).press

Kako hitro pa ti bereš? Oz. razumeš vse kar si prebral? Če je normalna velikost pisave in normalno tiskane strani, lahko jaz preberem tam nekje 30 strani na uro. Torej bi za 400 strani rabil 13 ur! Pa na dopustu ne vstajam ravno ob sedmih zjutraj, pa tudi pojem rad kaj, pa še malo se okopam v morju itd....

Ne vem, no, nekam veliko se mi zdi....

Za 400 strani paperbacka je dovolj 6-8 ur, kar je s pavzami za kaj drugega počet ravno en dan. Lahko pa isto knjigo bereš 3x več časa.
Odvisno od volje, knjige, razpoložljivega časa ...

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:
Uporabnik Fadil pravi:
Verjetno pa si ti eden redkih! Poznam kar nekaj ljudi, ki so vrsto let knjige kupovali, kasneje pa zaradi pomanjkanja prostora knjige nosili brezplačno v knjižnice in jih malo manj kot metali stran. Tako da, po moje so papirnatim knjigam šteta " leta ", saj bodo v prihodnosti ljudje brali knjige preko raznih E-reader-jev ...

Heh, tega sicer ne razumem (je pa res, da imam vec kot dovolj prostora), ampak se pa tudi jaz nagibam k temu, da bi si omisil Kindla... 400 strani na dan (na dopustu).press

Kako hitro pa ti bereš? Oz. razumeš vse kar si prebral? Če je normalna velikost pisave in normalno tiskane strani, lahko jaz preberem tam nekje 30 strani na uro. Torej bi za 400 strani rabil 13 ur! Pa na dopustu ne vstajam ravno ob sedmih zjutraj, pa tudi pojem rad kaj, pa še malo se okopam v morju itd....

Ne vem, no, nekam veliko se mi zdi....

Ne vem zakaj se ti zdi veliko :S Meni se ne... Je pa res, da mi je anglescina bolj materini jezik kot slovenscina
smile-1.gif
En paperback na dan se mi pa tudi ne zdi ogromno.

Fadil

pimpL
20. jan 2010
9.115
7.679
113
Sem začel tudi sam kupovati knjige, vendar angleške paperbacke. Nekdo od vas je prilepil link od Bookstore-a, kjer ni poštnine in knjige so res dobre in poceni! Ne mislim pa jih kupovati v SLO. Predrago in slaba izbira!!!