Najprej zdravo vsem skupaj. Do sedaj sem nekajkrat varil pivo. 2x iz DME in 3x z BIAB metodo. Rezultati so bili vedno presenetljivo dobri. So mi pa določene stvari nejasne.
1. Glede hmelja, ki se ga doda na 0 min. Kako dolgo ta ostane v pivini? Trenutno ves hmelj pustim v pivini, dokler se ta ne ohladi. Ne prenesem ga v fermentor. Je to ok? Pri kuhanju uporabljam vrečke za hmelj.
2. Če lahko kdo razloži kaj je Batch Size. Se to nanaša na količino, ki jo dobimo po kuhanju ali na količino, ki jo dobimo v fermentor? Usedline ne pretakam v fermentor. Tako da imam razliko v količini cca 2 litra.
1. Tako ja, ves hmelj ki ga dodaš, ostane v loncu do konca. Ne preneseš ga v fermentor, ker itak vse usedline filtriraš, ko pretakaš.
2. Batch size je cilj ki ga hočeš dosečt, npr. 25l. Potem se pa glede na željen recept (količina slada, se pravi izguba, ki jo vpije slad), opremo (koliko ostane v loncu po koncu) in ostale izgube (količina, ki se izgubi med vrenjem), doda količina vode pred začetkom ali pa vmes (sparging). Npr. pred vrenjem bi začel s kakimi 30l.
Dejstvo pa je, da so to pač približki, ki jih računaš in dejanski batch size zna bit 23l al pa 26
S tem se ti seveda pol spremeni tudi OG (količina sladkorja, ki jo meriš s areometrom, ali večkrat fraktometrom, ker manj količine izgubiš), glede na to kar si računal v receptu in posledično ABV (alkoholna stopnja na koncu).