Začetnik-varjenja pive

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Hja, na tole vprašanje je težko odgovoriti, pač odvisno po kateri metodi boš delal, sicer pa v grobem tako:
1. Ves slad zmeješ
2. Dodaš okrog 15L vroče vode, da dosežeš v mashu temperaturo med 64 - 68 st.C.
3. Precediš in izpereš še z 15L vroče (ne vrele) vode.
4. Ponovno precediš.
5. Vso sladico (tekočino ki si jo precedil) Vreš eno uro in med tem dodajaš hmelj. Če boš uporabil samo citro, ga doziraj npr: 10-20g na 60min, 10g na 30 min, ostalo pa zadnjih 5 minut vrenja.
6. Hitro ohladiš pivino na 20 st.C
7. Dodaš kvas, glede na to da je pivo nižjega OG, pa da si začetnik, ga kar potresi po vrhu pivine v fermentorju, nato pa fermentor kakih 5-10 minut zibaj levo desno, da se malo kisika utopi v pivo

Nočem biti zagrenjen forumaš, sam resno si malo preberi osnovnih stvari pivovarstva, ker drugače boš težko naredil dobro pivo....
nahrung002.gif
 
Nazadnje urejeno:

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Naredil mi mlin za slad.Pa me zanima, če kdo ve koliko mm je razmaka med valčkoma.

Kot so ti fantje že povedali, je najbolje, da lahko sam nastavljaš razmak med valjčki. Sam imam večino časa nastavljeno na "kreditno kartico", ampak zadnjih par krat, pa sem moral najprej razširit razmik (potem sem zmanjšal nazaj in še enkrat zmel), ker mi nikakor ni želelo zgrabiti zrnja. Ravno v takih primerih se spomnem, kako je fajn, da imam nastavljiv valček.
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Naredil mi mlin za slad.Pa me zanima, če kdo ve koliko mm je razmaka med valčkoma.

Kot so ti fantje že povedali, je najbolje, da lahko sam nastavljaš razmak med valjčki. Sam imam večino časa nastavljeno na "kreditno kartico", ampak zadnjih par krat, pa sem moral najprej razširit razmik (potem sem zmanjšal nazaj in še enkrat zmel), ker mi nikakor ni želelo zgrabiti zrnja. Ravno v takih primerih se spomnem, kako je fajn, da imam nastavljiv valček.

Glede grabljenja zrnja.
Sam sem imel zelo velike težave s tem, ker sem kupil rabljen mlin (sicer barley crusher) in mi je zelo slabo grabil, tako da sem moral mleti čez po 3 krat ali celo večkrat na različnih razmakih. No, prej ko sem dokončno znorel, sem ga razstavil in s trikotno pilo nabrusil oz. popilil oba valjčka. Od takrat naprej je mlin mlel kot je treba.
Na vsakih cca 150 zmletih kg, se mi ponovi težava in takrat ponovim vajo.
smile-1.gif
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik pocast pravi:
Citat:
Uporabnik Bolfenk2020 pravi:
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Naredil mi mlin za slad.Pa me zanima, če kdo ve koliko mm je razmaka med valčkoma.

Kot so ti fantje že povedali, je najbolje, da lahko sam nastavljaš razmak med valjčki. Sam imam večino časa nastavljeno na "kreditno kartico", ampak zadnjih par krat, pa sem moral najprej razširit razmik (potem sem zmanjšal nazaj in še enkrat zmel), ker mi nikakor ni želelo zgrabiti zrnja. Ravno v takih primerih se spomnem, kako je fajn, da imam nastavljiv valček.

Glede grabljenja zrnja.
Sam sem imel zelo velike težave s tem, ker sem kupil rabljen mlin (sicer barley crusher) in mi je zelo slabo grabil, tako da sem moral mleti čez po 3 krat ali celo večkrat na različnih razmakih. No, prej ko sem dokončno znorel, sem ga razstavil in s trikotno pilo nabrusil oz. popilil oba valjčka. Od takrat naprej je mlin mlel kot je treba.
Na vsakih cca 150 zmletih kg, se mi ponovi težava in takrat ponovim vajo.
smile-1.gif

Sam sem kupil nov Maltmill mlinček (http://www.mega-direct.eu/shop/index.php?action=article&aid=13&group_id=1&lang=EN) in na njem zmel do sedaj cca. 200kg ječmena in pšenice.

Tu pa tam zategnem matice, ker se od silnega mljetja odvijejo. Bom probal še s pilo malo popilit tako kot si predlagal.

Najprej sem pomislil na pilo za les, ki je bolj groba. Praviš trikotna pila? Bom probal razstavit in popilit. Pa da vidimo rezultat.

lp, b
 
Nazadnje urejeno:

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Ma kdo kak enostaven recept za oatmeal stout (lahko tudi kako podobno temno sorto)? Doma imam pale ale slad in cara 120. Pa nekaj magnum in cascade hmelja. Če še kaj rabim grem kupit, ampak dvomim, da ma v pivarni kake ekstra posebne slade, zato bi prosil za nekaj čim enostavnejšega. Hvala vnaprej.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Za stout boš rabil vsaj še en temen slad (pražen/žgan/črn), brez tega je težko naredit temno pivo!
grin1.gif


Sicer so stouti dokaj fleksibilni in zelo težko fališ s sladom, hmelj je pa itak pri klasičnih stoutih samo za grenkobo, tako da ga daš samo na začetku vretja.
 

Bolfenk2020

Pripravnik
16. dec 2014
299
0
16
Maribor
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Ma kdo kak enostaven recept za oatmeal stout (lahko tudi kako podobno temno sorto)? Doma imam pale ale slad in cara 120. Pa nekaj magnum in cascade hmelja. Če še kaj rabim grem kupit, ampak dvomim, da ma v pivarni kake ekstra posebne slade, zato bi prosil za nekaj čim enostavnejšega. Hvala vnaprej.

Ce mislis Mb Pivarno, pol ima se chocolate in pa black... zmleto in pakirano po kg.

Ovsene kosmice pa kupi v Mercatorju.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Ja, to pivarno ja. Mi lahko napišete en primer prosim, da vem kaj nabavit
wink-1.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Tule imaš recept za ovseni stout od nekoga, ki je tudi na tem forumu aktiven in lahko vzameš kot referenco. Pale ale in cara 120 si rekel da že imaš, realno lahko cara 50 tudi zamenjaš kar z cara 120. Torej rabiš chocolate in pa roasted, če slednjega ne dobiš daj pa več chocolate in pa nekaj še black sladu (recimo 5% obeh).
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Pa še tole glede "ovsenega" stouta. Večina komercialnih je dejansko klasičnih stoutov z dodatkom ovesa za strukturo (kremnost). Če daš ovsenih kosmičev preveč pokaže oves tudi nekašno grenkobo/astrigenost oz. čuden občutek v ustih. Tako da če res nimaš namena delati pravega ovsenega stouta daj za začetek manjši delež ovsenih kosmičev, recimo 3-5% ... se bo 100% čutilo v pivo, ne bo pa moteče (sicer meni ni moteče tudi večje količine, ampak določeni ljudje laiki občutijo takoj tole kot neko napako).
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Kaj je zelo pomemben vrstni red polnjenja fermentorja, aeracije in dodajanja rehidriranega kvasa? Ne vem kaj sem razmišljal, ko sem dodal rehidriran kvas med tem, ko sem polnil fermentor (bolj na začetku, ko je pivine toliko da pokrije dno... tako dam sladkor med pretakanjem za polnjenje). Sem naredil veliko napako s tem?

Pa eno vprašanje še glede ph-ja. Vodo, ki jo uporabljam je iz enega vira, ki ima ph 5.3 in 50ppm (kitajski ph in tdm meter), vodovodna pa ima približlno ph 7 in 350 ppm (za primerjavo). Zdaj, ko sem naredil ta stout je padel ph na 4.6, kar se mi zdi že precej kislo. To bi naslednjič moral popravit ne? Če dam 1/3 vode z vodovoda je dovolj dober popravek?
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Vrstni red ni napačen, ne bi se ti smelo poznati.

Kje imaš tako kislo vodo? Radenska? :D
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Tule imaš recept za ovseni stout od nekoga, ki je tudi na tem forumu aktiven in lahko vzameš kot referenco. Pale ale in cara 120 si rekel da že imaš, realno lahko cara 50 tudi zamenjaš kar z cara 120. Torej rabiš chocolate in pa roasted, če slednjega ne dobiš daj pa več chocolate in pa nekaj še black sladu (recimo 5% obeh).

Kakšna je pravzaprav razlika med chocolate pa black?
Za roasted vem, da je sam zažgan ječmen in ni kaljen, ta dva pa sta prej kaljena ane?
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Vrstni red ni napačen, ne bi se ti smelo poznati.

Kje imaš tako kislo vodo? Radenska? :D
Na goričkem en studenec, sredi ničlesar
smile-1.gif