Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Kako.dolgo pa delaš protein rest? S čim dviguješ temperaturo na 69? Zakaj tako visoko?
To imas domači pilsen slad, ne? Po mojem maš še vedno preveč beljakovin, ki ti zlepijo vse skupaj.
Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Citat:
Uporabnik anze92 pravi:
Kako.dolgo pa delaš protein rest? S čim dviguješ temperaturo na 69? Zakaj tako visoko?
To imas domači pilsen slad, ne? Po mojem maš še vedno preveč beljakovin, ki ti zlepijo vse skupaj.
20 min protein rest. Uporabljam plinski gorilec, cca 25 min čakam na dvig temperature za drozganje na 77-79. Drozgam 60 min, ciljam na nefermentabilne sladkorje za bolj poln okus - telo piva. 4-5% alk je dovolj. Sicer to logiko sem prvič preizkusil.
Citat:
nad 74C encime uničiš, tako da je brez veze, da potem še 60 min pustiš na višji temp., ker se ne zgodi nič več. drozgati moraš med 60 in 74C.
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Najbolj običajne temperature drozganja so pa itak od 65 - 70 C. Jaz drugače še nisem delal in tudi nisme zasledil, da kdo bi (izvzemši protein rest, ki je na nižji temperaturi). Samo izpiranje se opravi z vodo, ki ima cca 74 C, ne drozganje.
Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Najbolj običajne temperature drozganja so pa itak od 65 - 70 C. Jaz drugače še nisem delal in tudi nisme zasledil, da kdo bi (izvzemši protein rest, ki je na nižji temperaturi). Samo izpiranje se opravi z vodo, ki ima cca 74 C, ne drozganje.
imam pilsen slad, sušen do 60*C, torej ne modificiran, oz. slabo modificiran.
Zato delam protein rest (samo no-name pilsen) in ga uporabljam za alkoholno stopnjo.
ALE slad pa dodam naknadno pri višji temp. za nefermentabilne sladkorje.
Bom ponovno prešaltal na BIAB.