Glede varekine odvisno od zahtev pa še par dejavnikov. Varekina (natrijev hipoklorit) ki jo dobiš v trgovini ponavadi vsebuje okoli 70g aktivnega klora na liter, se pa ta počasi izloča tako da po dveh letih (rok trajanja) ga je lahko celo v zaprti plastenki samo še polovica ali pa še to ne. Tako da se vzame potem povprečje da ima varekina tam 50g klora na liter.
Kakorkoli smernice za klor so naslednje:
- 5000ppm klora (mešanje 1:10, 1 deci na liter) - (ekstremno) visoka kontaktna sterilizacija
- 1000ppm klora (mešanje 1:50, 1 deci na 5 litrov) - visoka sterilizacija
- 500 ppm (1:100, 2 žlički na liter) - srednja sterilizacija
- 250 ppm (1:250, 1 žlička na liter) - nizko/srednja sterilizacija, meja za "no-rinse"
- 100ppm (1:500, 2 žličke na 5l) - nizka sterilizacija
Samo za spiranje opreme oz. kot nadomestilo za "no rinse" sterilizacijo se uporablja ponavadi v pivovarstvu 1:250 ali nižje pripravek (1 žlička varekine na 1l vode). Če pa imaš okužbo se priporoča pa doza za visoko sterilizacijo .. torej 1 dcl na 5l, v 25l sod bi ti šlo potem 5dcl oz škodi ne če daš cel liter -> to pa zato ker je varekina v tudi dokaj močna baza in razkraja organske snovi. Zato tudi pustiš čez noč oz. nekaj ur vsaj da ti ščisti svinjarijo ki je skrita v razah od plastike ipd.. Pa imej odprto okno oz. pusti stvar na prostem ker se bo sproščal klor.