Začetnik-varjenja pive

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik Metalyedge pravi:
Jao, vse porihtano
smile-1.gif
Hvala še enkrat. Zdaj si pa samo še peno z ust obrišem in začnem z izdelavo nove trgovine na drugi platformi :D
Nisem si mislil, da je program tako neumen, da tudi davek množi s 5 ali 25 če ima izdelek možnost izbire količine. Bedarija. Uglavnem, urejeno in spet v normali :D

Peno od piva a ne...
wink-1.gif
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Živjo,lahko prosim za kakšen komentar spodnjega recepta?
Ali lahko grejo ovseni kosmiči navadni?

PORTER
4.1 kg Pale ale (3.6 kg Pale Ale + 0.5kg Ovsenih kosmičev)
• 0.9 kg Vienna
• 0.45 kg Cara 20
• 0.2 kg Chocolate
• 0.2 kg Black
• 30g Aurora
• Safale S-04
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Če hočeš pravi porter, potem daj raje ječmenove. Če hočeš pa okus po ovsenih in nekaj posebnega daj pa ovsene
 

jaka1980

Pripravnik
8. jun 2016
231
6
18
Pa so lahko to navadni kosmiči iz trgovine?
Zanima me še glede DRY HOP-a ali obstaja kaka formula kok dati hmelja.
Ali moraš biti dober poznavalec hmelja da veš kake arome bojo na koncu?
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Jaz sem dal v zadnji rundi 250 g na 40 l. Delal sem smash. Aroma je zelo intezivna. Meni je všeč. Delal sem z Nelson Sauvinom.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik jaka1980 pravi:
Pa so lahko to navadni kosmiči iz trgovine?
Zanima me še glede DRY HOP-a ali obstaja kaka formula kok dati hmelja.
Ali moraš biti dober poznavalec hmelja da veš kake arome bojo na koncu?

Čist navadni iz trgovine so OK. V Žito diskontu na Šmartinski jih dobiš.
 

bibi83

Pripravnik
25. sep 2015
79
0
6
ja ti si ga omenil, drugače pa kakšen golding glede na to da strmiš proti ang. porterju
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
KAKI KRAFT je naredil AURORA SMASH, ki ima meni zelo prijetno aromo in okus, ki sta sicer nežna, a tudi pivo je kot tako mišljeno. Za poletne dni zelo všečno.
 

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Ksz.

Pred dobrim tednom sem zvaril en APA. Nič posebnega, 1.048 OG, v fermentor je šel prešnjo soboto, skupaj z US-05. Zadeva je že 9 dni aktivna, ravno prej sem ga šel pogledat in še vedno spusti tu in tam kak mehurček. Ni se mi še zgodilo, da bi zadeva več kot 6dni brbotala. Je pa res, da imam v kleti 17-18C, je mogoče prehladno in je kvas malo bolj len?
 

bratec

Pripravnik
23. okt 2014
120
0
16
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Ksz.

Pred dobrim tednom sem zvaril en APA. Nič posebnega, 1.048 OG, v fermentor je šel prešnjo soboto, skupaj z US-05. Zadeva je že 9 dni aktivna, ravno prej sem ga šel pogledat in še vedno spusti tu in tam kak mehurček. Ni se mi še zgodilo, da bi zadeva več kot 6dni brbotala. Je pa res, da imam v kleti 17-18C, je mogoče prehladno in je kvas malo bolj len?

Normalno obnašanje za ta kvas pri tej temperaturi.

Največkrat delam s tem kvasom in tudi največkrat pri temp. 18°C. Višek drugi in tretji dan, takrat imam cca 30 mehurčkov na minuto pri pivu z OG okrog 1050. Po tretjem dnevu se krivulja obrne navzdol, ampak padec je relativno položen (za razliko od S-04, ki se po nekaj dnevih skoraj čisto umiri) in še v drugem tednu fermentacija kar traja.

Tudi pri temp. 20°C je US-05 običajno aktiven še v drugem tednu, pri večjih pivih pa kot pravi kalbo lahko tudi v tretjem tednu. Ampak da tretji teden vidiš mehurčke jih moraš prej že enih par srknit.
 

guliver

Pripravnik
18. feb 2016
573
0
16
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Aurora je zelo podcenjen hmelj na območju arome in okusa.

Sploh ne. Ravno zda uživam zvarek "aurora eksperiment" (magnum za grenčino, vse ostalo z DH pa aurora). Pa je zadeva boljša, kot sem pričakoval ...
nahrung002.gif
 

jest5

Guru
18. avg 2007
25.960
-8.674
113
Citat:
Uporabnik bratec pravi:
Tudi pri temp. 20°C je US-05 običajno aktiven še v drugem tednu, pri večjih pivih pa kot pravi kalbo lahko tudi v tretjem tednu. Ampak da tretji teden vidiš mehurčke jih moraš prej že enih par srknit.
Če ti fermentor dobro tesni, se po 3 tednih vidi aktivnost v vehi pri skoraj vseh kvasih. Jasno je to mehurček na 20-40s... ma mehurček je
grin1.gif
 

komar89

Fizikalc
22. apr 2008
777
195
43
Če smo že pri mehurčkih. Število le teh je odvisno tudi od vrste vehe. Moje kitajske spuščajo na višku fermentacije 1 mehurček na 10 sekund
grin1.gif