Citat:
Uporabnik tcolja pravi:
allgrain, uporabil sem kvas Gozdava Lager w35 , 10g za 20L
ja, ja zdaj vem da se hitenje ne izplača...razen popit bomo morali preden popokajo zamaški
Pa še za nasvet prosim, za naslednjo rundo bom moral uporabiti kvas ALE (temperatura v garaži se mi je dvidnila na 15*C), katerega priporočate? Uporabljam pa domači slad, sužen pri 100*C, z dodatkom 2% ovsenih kosmičev rjavo zapečeni.
Jaz ti priporočam še nekaj, in govorim iz lastnih izkušenj. Preden sem sploh zvedel za ta forum sem prečepel ure in ure sam za računalnikom in članki in študiral kak ose doma naredi pivo. Najprej iz ekstrakta, nato all grain. Ta forum pa je resena ogromna baza znanja in izkušenj. Predlagam, da začneš kar na začetku
Vse gre postopoma, vsako informacijo preveri dvakrat, če ti kdo reče, da boš pil pivo po 2,3 tednih, se moti (razen če hočeš pit takega kot ti ga je ratalo ravnokar narediti). In še nekaj...lahko obvladaš, ne vem, ampak tudi o domačem sladu je bilo že marsikaj napisanega, pa se mi ni zdelo, da je to tako mimogrede. Potem bo pa spet en čuden rezultat in se boš čudil, kje si ga biksnil. Imej domači slad za eksperimente, ko boš že kolikor toliko dober pri pripravi piva, osnove pa ti bojo kristalno jasne (to je itak predpogoj). Kot osnove štejem nšr. to, da veš, da pivo po 2 tednih v fermentorju ni še za v steklenice (ne delam se pametnega, ker se zavedam, da mi še ogromno manjka, da bi lahko pametoval, a tako to je, to je dejstvo).
Če želiš delati all grain pivo priporočam, da za začetek nabaviš en all grain paket od prodajalca, ki ve kako se stvari streže, ki ti bo dal pameten odgovor na vprašanje in ti bo dejansko v pomoč. Na rezultatu pa boš dejansko videl, kje si ga posral (saj je paket kot tak BP), in s tem se boš naučil. Konkretno priporočam kaj takega:
https://pivovarium.si/si/46-all-grain-paketi