Tut če par čolnov potopiš ne bo miru. Še vedno bojo hodil. Nek odstotek jih bo utonil, nekaj se jih bo zadušilo v prenatrpanih podpalubah... Nekaj jih bo pa prišlo na kopno.
Ravno ko sem se danes vozil v službo je bilo na radiu, da je v nekem nemškem "taborišču" za "begunce" prišlo do množičnega pretepa. Vzrok je bil strgan koran.. In klofali so se med sabo. Naslednja novica pa - regijska "vlada" v Heilbronnu apelira na prebivalce, da dajo na voljo svoja prosta stanovanja za begunce. Rabi se nekaj (se ne spomnim cifre - ni bila pa mala) stanovanj in 4 večje hiše, ki lahko sprejmejo do 100 ljudi...
Štajerci bi rekli - ka si ti ja nor.. Stanovanje ali hišo lahko potem kar šenkaš. Notri fašeš ljudi, ki so do včeraj še spali v istem prostoru z kozami. Travmatizirani ali ne, vojni ali ekonomski begunci. Potencial integracije je po mojem manjši kot 1%.
Takih novic je v Nemčiji vsak dan nekaj.. Ena izmed cvetk je bila tudi ta teden - afriški begunski družini ni bilo všeč stanovanje in se niso hotli vseliti vanj. Na koncu je posredovala policija in ženska se je potem metala pred avto in hlinila nezavest, mož pa tulil, da so jo povozili. Če ne prej, bi jih po takem incidentu strpal v marico in vozi miško do prvega taborišča.
Poleg tega pa so, če se ne motim, vsaj v Avstiji upravičeno do "tagesgelda" - nekaj evrov na dan. Na koncu meseca jim ostane več kot meni. Hrana - đabe, stanovanje - đabe, voda, elektrika - đabe... Res da niso doma, ampak prov hudo pa z materialnega vidika ne trpijo.
V Nemčiji se klima počasi ampak sigurno obrača proti beguncem.