Vse o severni koreji

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Mene pa opomina na tale film!
evil.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik D_K pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik KLuka pravi:
tukej imamo pa pač malo bolj prikrit mehanizem - kapital, da se počutimo malo bolj svobone na prvi pogled
wink-1.gif
Smo zafilozofirali? No, kar svobodno, v S. Koreji tega ne moreš.
evil.gif

In ja, ne vem, kaj govorite o vsiljevanju amerškega "way of life". Noben ti ne brani, da tega ne sprejmeš, imaš čisto svobodno izbiro. In velik procent ljudi dejansko živi drugače, ker to lahko. V S. Koreji pa ne moreš in ne smeš.

No ta procent ni ravno velik
smile-1.gif
Klinca ni velik. Pravzaprav je ogromen.

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Danes sem tole bral v cajtengu...Sigurno gre za ameriško zaroto, če pa se to že dogaja, pa se imajo boljše kot mi. Jaz sem namreč sedaj malo žalosten, ker si ne morem kupiti novega telefona. Kaj bi dal, da bi lahko bil operiran brez narkoze. To je življenje, ne pa tele materialne dobrine.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113

Kje naj začnem?

Posploševanje na primeru dveh "neimenovanih" oseb in AIja, ki je itak fenomen iskanja dlake v jajcu. Če že koga zanima naj si prebere AI poročilo za Slovenijo in tam boste videli da pišejo o takih kršitvah, ki bi jih pripisal pravim banana republikam ne pa sloveniji!

Kar se tiče zdravstvenega sistema severne koreje .. je zelo dober, saj je organiziran kjub temu da je država revna. Precej papirnato bolj razvitih držav ima zdravstveni sistem v kolapsu oz. ga nima. Torej po vsem napisanem je še vedno mogoče dobiti zdravstvene stroritve za vsakega državljana ... recimo ZDA tega nima! O tobaku in alkoholu kot plačilu zdr. storitev nebi, ker je v stilu "govori se" ... a pri nas je pa drugače? Če nimaš nujnega primera (pa tudi takrat) čakaš .. leto, dve, tri ... da pa se seveda uredit tudi samoplačniško oz. z "modro" kuverto. Preberite si poročilo AIja o korupciji v zdravstvu v slo ...

Torej razen posploševanja je iz mojega vidika zdravstvo v severni koreji super za njihove razmere! OZ. verjento je v južni koreji ki ima 100x višji BDP (ki ga vsi omenjate) mogoče malo (1x?) bolje.

Skratka brez režima kot je tam bi bili ljudje na isti stopnji kot je nerazvita afrika - BREZ zdravstva s parimi "misionarskimi" prostovoljici ki itak "režejo" na živo!

In btw, zahodnjaški promocijski namen je s tem člankom popolnoma dosežen. Kaj je huje kot da ti operirajo slepiča na živo in amputirajo nogo brez narkoze?
rolleyes-1.gif
(ja boli, ampak rešujejo življenja .. se pa verjetno lahko vsak odloči ali bo živel ali pa umrl, sploh glede na to da je (glede na članek) potrebno storitve kao "plačat" ... hm, a ni tukaj nek paradoks?!)

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.573
5.136
113
Še eno prednost si pozabil pri operaciji brez narkoze: ne moreš umreti zaradi napačno izvedene narkoze. Po mojem samo zato v S.Koreji sploh to prakticirajo. Lakoto pa prakticirajo zato, ker je znanstveno dokazano, da debeli umrejo prej. Če pa kdo slučajno umre zaradi prevelike lakote, pa je tudi pozitivno, ker odpade problem penzijskega sistema.
Mi bi rabili tak vesten režim, ki bi tako lepo skrbel za prebivalstvo.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Kar se tiče zdravstvenega sistema severne koreje .. je zelo dober, saj je organiziran kjub temu da je država revna.
Približno je tako dober in organiziran kot v srednjem veku. Brez narkoze, plačilo v šnopcu.

Sanje.
cheer.gif

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Ma super se majo, mi vsi pa ne vemo ničesar, mediji pa lažejo.

Glej da končamo, iz našega stališča se nimajo super .. ampak glede na stanje naravnih dobrin in lokacije države se imajo relativno dobro. Kot sem že omenil je na vseh celinah vsaj par držav in mnogo prebivalstva, ki živi slabše oz. celo velik delež svetovnega prebivalstva živi (precej) slabše.

Tudi iz njihovega vidika imajo političen sistem, ki funkcionira - tako kot demokracija (kapitalizem) nikoli nebi. Imajo svojo "vero" in zarad nje so enotni in "srečni" - a so svobodni ali ne pa ti (mi) ne moreš oceniti.

In severna korejna je "os" zla samo zaradi svojega režima - ki je tradicionalni sovražnik "kapitalizma". Zato se pa tudi govori o njej o vsem slabem. Je precej držav kjer dejansko ljudje živijo v bedi in se tega tudi zavedajo (imajo velike notranje razlike) pa nihče ne bo rekel da je to grozen problem. Začnemo lahko pri kitajski, indiji, afriških državah, nekaterih južno oz. srednje ameriških državah itd.

Sej koneckoncev tudi arabski šejki živijo v šotorih skupaj s kamelami .. ampak ja, oni se vozijo z lamborginiji in ferariji in zato savdska arabija, libija, tunizija in še kaj niso revne države (čeprav nimajo ne zdravstvenega sistema ne socialnega sistema in večina ljudi tam strada in umira kot v severni koreji).

Torej da živimo v relativno razviti državi nam ne daje pravice, da ocenjujemo razmere nekje kjer so naravne danosti, kultura in še kaj drugačni.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Kar se tiče zdravstvenega sistema severne koreje .. je zelo dober, saj je organiziran kjub temu da je država revna.
Približno je tako dober in organiziran kot v srednjem veku. Brez narkoze, plačilo v šnopcu.

Sanje.
cheer.gif

V srednjem veku v evropi ni bilo zdravstvenega sistema kot je v azijski kulturi obstaja že od nekdaj. V srednjem veku so znali puščat kri in žegnat bolnike s posvečeno vodo - to je pa tudi vse. Povprečen evropejec brez zdravstvene oskrbe umre v 5 letih zaradi hemoeroidov na riti in podobnih "hudih" bolezni!

Recimo azijska kultura pozna sisteme samozdravljenja in ne dvomim da v s. koreji to ne obstaja (poleg uradne medicine). Za razliko od žegnane vode njihov način "zdravilstva" dejansko deluje in 90% bolezni se lahko ozdravi kar doma (recimo na podeželju kjer je verjento res problem z zdr. oskrbo).

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Recimo azijska kultura pozna sisteme samozdravljenja in ne dvomim da v s. koreji to ne obstaja (poleg uradne medicine). Za razliko od žegnane vode njihov način "zdravilstva" dejansko deluje in 90% bolezni se lahko ozdravi kar doma (recimo na podeželju kjer je verjento res problem z zdr. oskrbo).
Seveda, operacija slepiča brez narkoze je verjetno eden od teh najboljših načinov samozdravljenja.
rolleyes-1.gif

tjuren

Fizikalc
19. nov 2007
2.440
1
36
Nekaj mi razloži:
- če se imajo tako lepo - zakaj potem na vsake toliko ko ZBEŽI iz države?
- primerjaš s kitajsko - a kitajca kdo sili, da živi tam doli? Mu kdo preprečuje, da pride živet in delat v Slovenijo?

Od kje ti vlečeš te povezave mi ni jasno...In izgovor, da so oni srečni, ker ne poznajo drugega sveta oz. ker so zaslepljeni, je ne samo butast, ampak primitiven in sramota za današnje čase. Če te zaprem v klet in ti enkrat na teden pokažem svetlobo, boš tudi rekel, si zase srečen, ker ti dovoil enkrat videti luč?Kaj bi šele bilo, če ti je ne bi dovolil kajne? Potem pa bi bil srečen, da si sploh živ...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Seveda, operacija slepiča brez narkoze je verjetno eden od teh najboljših načinov samozdravljenja.
rolleyes-1.gif

Sicer nisem zdravnik, ampak vnet slepič se večinoma da preživeti brez operacije. Jasno obstaja nekaj verjetnosti, da se stvar zakomplicira in lahko tudi umreš.

Sicer pa ko sem imel sam operacijo slepiča je tudi pri nas prišlo do komplikacije in nedelovanja zdravstvenega sistema pa smo visoko "razvita" država. Najprej je osebni zdravnik postavil napačno diagnozo, potem ko sem končno prišel do bolnišnice (popoldne) so me dali na listo za nenujne primere naslednji dan zjutraj. Vmes se je slepič že "zlil" in verjetno bi s še par urami čakanja klavrno končal!

In bolečine so ob vnetju slepiča kar velike, tako da dvomim da ob 0.5 litra žganja in rezanju na živo čutiš kaj več!
evil.gif
(sama operacije drugače ni nevemkako zahtevna, rez je majhen itd.)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik tjuren pravi:
Nekaj mi razloži:
- če se imajo tako lepo - zakaj potem na vsake toliko ko ZBEŽI iz države?
- primerjaš s kitajsko - a kitajca kdo sili, da živi tam doli? Mu kdo preprečuje, da pride živet in delat v Slovenijo?

Veš koliko slovencev "zbeži" iz države ker niso srečni tu. Aja dol dejansko moraš zbežat .. in kako to zgleda? Nekako imajo 10 metrski zid in vojaka na vsakih 10m ki strelja če kdo pride na nedovoljeno območje! Torej večina teh "prebežnikov" pride iz države na legalen način in potem ko vidijo kako je drugje lepo ostanejo tam ... (in to so itak večinoma "višja" klasa [izobraženci])

Kitajska niso samo razvita mesta ob par glavnih pristaniščih ... 90% prebivalstva nima možnosti, da bi zbežali kamorkoli, saj nima niti sredstev da šli 500km stran v drugo provinco, kaj šele 5000km da bi prišli do večjega mesta in potem naprej v "svet"!

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.064
6.258
113
blizu močvirne prestolnice
kako lahko zagovarjate komunizem saj ni nikomur razen eliti prinesel nič dobrega. Pri kapitalizmu si človek če je kolikor toliko priden lahko tudi kaj privošči.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.182
4.150
113
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Utisevalec je pač zaplankan saj vidi le vse rdeče.

Ne nisem, sploh ne maram "rdečih" in njihove ideologije. Ampak žal ste ostali taki da ko vidite "rdeče" to povezujete z negativnimi primeri (očitno zaradi "slabe" prake, ali pa so mediji res tako uspešni).

Sicer lahko povem tudi zakaj je ZDA dobra država oz. boljša od vseh EU, ampak tukaj je stvar za drugo temo. (da ne bo kdo rekel da sem "komunist" in "antikapitalist")

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Sicer nisem zdravnik, ampak vnet slepič se večinoma da preživeti brez operacije.
Še marsikaj drugega se da preživeti brez operacije, tudi zlomljena kost se lahko pozdravi brez gipsa in infarkt se tudi da preživeti.

Ampak zakaj že? Aja, seveda, v srednjeveški Severni Koreji se po naročilu Velikega Vodje živi enkratno in nadvse srečno. Potem pa tukaj eni še kimajo.
bonk.gif