Vožnja v rdečo luč

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.478
113
Je še kdo opazil zadnje čase vedno več norcev, ki nonšalantno zapeljejo v čisto rdečo luč? Včasih je bila to redkost, se je sicer vedno našel kak padalec, ki je rumeno lovil, dons, se pa prižge rumena, prižge rdeča in pol še trije štirje optimisti skozi čisto rdečo. Ljudem se je popolnoma zmešalo.

aljoman

Majstr
16. dec 2013
2.656
-1.369
63
Sicer je tekla debata že emkrat o tem:

Vožnja v rdečo in nedajanje smernikov v križišču ali krožišču, je pač odraz spoštovanja določenih osebkov do drugih udeležencev v prometu.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ja, to počasi postaja nacionalni šport. Isto, kot ne-ustavljanje na znakih STOP.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
ni, časa, da se ustavi. kam pa bomo prišli. Tisti, ki stojijo v križišču lahko še malo stojijo. On ko pelje pa s tem , ko bi se ustavljal samo zavore troši in potem pri speljevanju dodatno gorivo

Fly

Guru
21. jul 2007
2.638
506
113
Tudi sam se opazil. Včasih se mi po nesreči zgodi, da potegnem v rumeno, pa si rečem moral bi ustavit pa pogledam nazaj pa vidim še 3 avte za mano. Definitivno gre vsaj 1 ali 2 od njih v rdečo.

• Všeč mi je
Reactions: ales85 in jendomen

igiNo1

Guru
24. feb 2018
1.454
661
113
Pri nas imamo semaforje nastavljene tako, da na vseh štirih straneh določen čas, gori rdeča luč. Zato imaš kar časa peljati skozi križišče pri rdeči luči. Križišče je prazno. Enostavna rešitev, da na vseh straneh gori hkrati oranžna, pri enih se spremeni v zeleno pri drugih v rdečo. Ni šanse, da ti uspe pri rdeči skozi križišče in še hitreje se odvija promet. Če bi imeli v velemestih nastavljene semafore, kot pri nas, bi imeli še 3x večje zastoje. Potem pa še zaspanci na semaforjih. Ko se prižge zelena se spomni in počasi prestavi v prvo in spelje. Ko spelje opazi drugi v vrsti, da je prvi speljal in tudi, da v prestavo in počasi spelje. Enako pri tretjem. Četrti pri oranžni , peti, šesti včasih tudi sedmi pa že morajo pri rdeči skozi, da ne čakajo na nov interval :)

• Všeč mi je
Reactions: ales85

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.478
113
Pri nas imamo semaforje nastavljene tako, da na vseh štirih straneh določen čas, gori rdeča luč. Zato imaš kar časa peljati skozi križišče pri rdeči luči. Križišče je prazno. Enostavna rešitev, da na vseh straneh gori hkrati oranžna, pri enih se spremeni v zeleno pri drugih v rdečo. Ni šanse, da ti uspe pri rdeči skozi križišče in še hitreje se odvija promet. Če bi imeli v velemestih nastavljene semafore, kot pri nas, bi imeli še 3x večje zastoje. Potem pa še zaspanci na semaforjih. Ko se prižge zelena se spomni in počasi prestavi v prvo in spelje. Ko spelje opazi drugi v vrsti, da je prvi speljal in tudi, da v prestavo in počasi spelje. Enako pri tretjem. Četrti pri oranžni , peti, šesti včasih tudi sedmi pa že morajo pri rdeči skozi, da ne čakajo na nov interval :)
In to ti da izgovor, da lahko pelješ v rdečo luč?

asteliks

Fizikalc
5. mar 2013
1.445
98
48
Malo postane heba, če na vseh štirih straneh enako mislijo;)

• Všeč mi je
Reactions: Matey

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.102
4.071
113
In to ti da izgovor, da lahko pelješ v rdečo luč?
Obstajajo tudi legitimni (ne pa legalni) izgovori za vožnjo v rdečo.

(disclamer: tu ne govorim o tistih ki se vlečejo skozi rumeno oz. gredo lepo v rdečo ker se jim ne da čakat, to so druga liga idiotov)

V naših koncih je rdeča luč samo ko so dela na cesti in se točno vidi kako deluje kultura oz. strategija folka. Na začetku se vsi držijo rdeče luči, potem ko folk vidi da rdeča luč traja 5 min, zelena pa 30 sekund postane neučakan in imaš par procentov ki vozijo v rdečo. Ko vidijo da ni del (ponoči) in se BP da umikat nasproti vozečim že dobiš par procentov več ki se gredo anarhiste. Ko folk vidi da je semafor nesinhroniziran (na obeh straneh zelena) pa itak ne jebe pet posto takega semaforja. Ko "dela" trajajo 1 leto brez vidne spremembe ne je.bejo semaforja še stare mamce. Ko se to dogaja 10 let zaporedoma na različnih gradbiščih vsi vemo kako se "vozi" v rdečo. Kdo je tu kriv? Sam mislim da je v takih primerih krivda vsaj deljena.

Pa osebni primer podobnega idiotizma iz "večjega" mesta. V Loki pri športni dvorani (Poden) so naredili semafor, ki ločuje križišče kjer pride stranska cesta od dvorane/šolskega centra in na drugi strani podzemne garaže novega naselja, semafor je očitno na senzor in ta senzor dela za en k...! Recimo avto zavija v garažo kar sproži preklop luči, in če ta avto stoji tam v nasprotni smeri ker išče kartico za odpirat rampo stoji cel promet na glavni cesti 2 min na rdeči ker očitno idiotski sistem vidi nekaj drugega kot bi moral. Sem že stal tako in me je imelo da bi speljal, nisem pa speljal samo zato ker sem čakal da vidim a je sistem vsaj toliko pameten da ima timer ali bomo celo noč čakali na zeleno ker je tam en malo kramljal s sosedom pred semaforjem na zeleni luči. Naslednjič vem da grem mirno v rdečo če bo trajalo več kot 30 sec da se preklopi, ker jasno se vidi skozi križišče in če ni nikjer prometa in semafor deluje idiotsko ne vem zakaj bi moral biti sam idiot.

Tu seveda pridemo do psihološkega aspekta rdeče luči. Naučeni smo da jo moramo upoštevat kot eno in edino prav, temu potrjuje tudi CPP in koneckoncev tudi policijske/kamera kontrole. Ampak tu smo vseeno včasih pred antigonskim vprašanjem, kjer se je za vprašat ali si res čista ovca ali pa razmišljaš po svoje. Kako bi se recimo vi ravnali ko ti ob delovišču 3x zapored dokazano gorita zeleni luči na obeh straneh?

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
Kamere gor in kdor gre skozi rdečo odvzem vozniške.
Simpl k pasulj.

• Všeč mi je
Reactions: ales85

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.516
843
113
Ampak tu smo vseeno včasih pred antigonskim vprašanjem, kjer se je za vprašat ali si res čista ovca ali pa razmišljaš po svoje. Kako bi se recimo vi ravnali ko ti ob delovišču 3x zapored dokazano gorita zeleni luči na obeh straneh?
Tista dva semaforja nista priletela z neba, ampak ju je nekdo postavil. Torej se da z nekom pogovoriti, da to napako odpravi. Lahko občan, lahko zanj lokalna skupnost.
Ampak smo na Balkanu. Če oni niso perfektno opravili dela, tudi jaz ne bom nič. Iz inata.

Guinness

Guru
2. jul 2008
4.074
2.846
113
Tudi sam to opažam, sem voznik avta, motorja in kolesa in sploh na motorju je to velikokrat kar scary, ko imam zeleno pač speljem in moram biti kar pozoren, ker se ponavadi najde kakšen kamikaza, ki je pač mnenja, da rdeča, če ne gori dlje kot 5 sekund pomeni, hja, pa pojdi no. Res se mi zdi žalostno, da se to ne sankcionira, mislim da je to precej bolj nevarno, kot nekdo, ki po dunajski vozi 70 namesto 60. Plus tega, da bi se to lahko res enostavno sankcioniralo z namestitvijo kamer v križiščih, tudi vozniki bi se hitro umirili z vožnjo v rdečo.

Fly

Guru
21. jul 2007
2.638
506
113
Tudi sam to opažam, sem voznik avta, motorja in kolesa in sploh na motorju je to velikokrat kar scary, ko imam zeleno pač speljem in moram biti kar pozoren, ker se ponavadi najde kakšen kamikaza, ki je pač mnenja, da rdeča, če ne gori dlje kot 5 sekund pomeni, hja, pa pojdi no. Res se mi zdi žalostno, da se to ne sankcionira, mislim da je to precej bolj nevarno, kot nekdo, ki po dunajski vozi 70 namesto 60. Plus tega, da bi se to lahko res enostavno sankcioniralo z namestitvijo kamer v križiščih, tudi vozniki bi se hitro umirili z vožnjo v rdečo.
Največji idiotizem je bil pa itak ukinitev utripajoče zelene luču. Posledično je stara rumena postala nova rdeča

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.478
113
Že možno stvar debate, mene nova rumena ne moti in nikol nisem mel težav s prehodom iz utripajoče zelene. Sam o lovljenju rumene tukaj ni govora. Govorim o zavestni vožnji v čisto rdečo luč, v smislu, sej pet sekund gori rdeča vsem, sej je še fora. In tega je zadnje čase polno.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.478
5.015
113
Kot sem že tolikokrat napisal, predpisi, ki se ne nadzirajo, so praktično nepotrebni. Pa ne nadzor s patruljo, ki vsakih 15 minut enega cukne ven in potem dela odločbo tam. Avtomatika, kamera ki posname vsako vozilo, ki gre v rdečo. Hitro bi nas odvadili, tudi če bi bila kazen 10 €. Tudi pri delih na cesti. Tam bi sicer moral tisti, ki odobri zaporo, določiti tudi, koliko vozil mora imeti možnost v eni uri zaporo prevoziti in to seveda nadzirati. Enkrat se mi je res skoraj utrgalo, ko so izvajalci s svojimi kamioni z asfaltom blokirali promet znotraj daljše zapore, vmes pa je semafor preklopil in smo se srečali za ovinkom. Delavci pa roke v žep in se čudili, kaj se dogaja. Mi z osebnimi vozili bi se še nekako rešili iz zagate, ampak vmes so bili z obeh strani kamioni, ki se ne morejo ravno stisniti na travico na bankini ali zaviti na kako dvorišče.

• Všeč mi je
Reactions: Matey

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.696
9.478
113
Seveda, nizke kazni in visoka možnost da jo fašeš je prava pot. Pa spet, ne govorim o zaporah in anomalijah z njimi, ampak navadnih križiščih. Tistih 5 do 8 sekund , ko pa na vseh štirih straneh gorijo rdeče luči je pa tam zaradi varnosti, sam nekateri so to začel jemat kot uuu aaaa, da bom pol minute prej na šihtu bom skliznu mim, ker men se fulll mudi, pol pa bedaka itak dohitiš na naslednjem križišču. Rumena pa dons sveti čisto enak interval, kot sta prej svetili utripajoča zelena in rumena, tako da to ne more bit izgovor.

• Všeč mi je
Reactions: Matey in ales85
2. jul 2020
5.060
6.604
113

Tivoli, kopališče Ilirija? na tistem semaforju cela kolona ob 15:00 in 16:00 in 17:00 zavija čez rdečo na Celovško iz Bleisowe. Če imaš ti zeleno in prvi v koloni se ne upa zapeljati globoko v križišče lahko tudi pol intervala zelene zamudiš. Policistov pa nikjer...

Greš čez prazno dunajsko peš ob 11 zvečer mimo prehoda za pesce pa se policist smeje za kanto na drugi strani ceste.

• Všeč mi je
Reactions: Guinness in Morgoth