voznja po dezju

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Pred leti bi tudi sam nametal par pikrih ampak danes se bom vzdržal
rolleyes-1.gif

Ravno včeraj mi je na poti na Ljubelj konkretno odneslo rit avta v mokrem 180° ovinku, in to s praktično novimi Bridgestone Potenzami
redface-1.gif

Pred leti opravljena raziskava navaja podatke, da vozniki večinoma močno podcenjujejo torni koeficient v mokrem, pa močno precenjujejo tistega na ledu
tongue-1.gif
se kar strinjam

nejc111

Pripravnik
15. sep 2007
599
12
18
Kaj je pa narobe s prižgano zadnjo meglenko na AC ob dežju? Jaz jo vedno prižgem, ko je za mano pršec, razen v primeru, ko je gostota prometa velika in hitrosti manjše, v kolikor pa promet teče s hitrostjo okoli 100km/h ob dežju bi morala biti pa zadnja meglenka po mojem mnenju obvezna. Avto pred menoj s prižgano meglenko ob pršecu opazim vsaj 3 krat prej, kot tistega brez, da ne govorim o tovornjakih s širokimi gumamo in nizkim odbijačem.

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.053
69
48
Za take "pametnjakoviče" z zadnjo meglenko bi jest naštimal daljinke kot en sprašuje v drugi temi
evil.gif

alpine

Fizikalc
22. feb 2012
2.564
21
38
Škofja Loka
Citat:
Uporabnik alfabet pravi:
Ne ocenjuj drugih po sebi
wink-1.gif

to je bilo Polhov Ggadec-Dobrova, če ti je kej poznana cesta, te pol časa na tej relaciji premetava v avtu. Asfalt bi moral menjat že pred 10 leti pa nič.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.878
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik nejc111 pravi:
Kaj je pa narobe s prižgano zadnjo meglenko na AC ob dežju? Jaz jo vedno prižgem, ko je za mano pršec, razen v primeru, ko je gostota prometa velika in hitrosti manjše, v kolikor pa promet teče s hitrostjo okoli 100km/h ob dežju bi morala biti pa zadnja meglenka po mojem mnenju obvezna. Avto pred menoj s prižgano meglenko ob pršecu opazim vsaj 3 krat prej, kot tistega brez, da ne govorim o tovornjakih s širokimi gumamo in nizkim odbijačem.

idi do okulista, ker očitno slabo vidiš
za voznike z normalnim vidom so zadnje meglenke moteče

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.814
113
Ja a sej on verjetno čist dobro vidi in njegova lastna meglenka zanj sigurno ni moteča
tongue-1.gif

Nejc - resno...nehaj s tem bullshitom, avto je tudi v pršcu povsem normalno viden tudi s pozicijskimi lučmi. Res ga prej opaziš z meglenko ampak to je že moteče oz. boleče opažanje, s pozicijskimi se pa avto vseeno vidi toliko, da se ne boš ravno zaletel vanj od zadaj
wink-1.gif

zakon

Guru
16. maj 2008
8.763
809
113
toti Maribor
Zadnje megleglenke so že dobra zadeva. Težava je samo v tem, da, ko te dohiti vozilo in vozi za tabo, le-teh ne izklapljate. Če bi vsi pravočasno izklapljali zadnje meglenke, ne bi bile nič moteče.

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Če imaš varnostno razdaljo, zadnje meglenke ne bi smele biti problematične - glede na to, da bi morala biti varnostna razdalja v dežju še večja.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Tudi sam prakticiram meglenke med dežjem. Prve zato, da me prej opazijo, ko jih dohitevam/prehitevam. Zadnje pa iz očitnega razloga.

Ps, govorim o AC vožnji

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.760
15.814
113
Citat:
Uporabnik englishman pravi:
Če imaš varnostno razdaljo, zadnje meglenke ne bi smele biti problematične - glede na to, da bi morala biti varnostna razdalja v dežju še večja.

Tudi to povsem drži, če se meglenkar vozi s sprejemljivo hitrostjo. Če se pa ne (in zadnjemeglenkarji se običajno ne) in ga ti dohitevaš ter tudi dohitiš...pa te čaka par deset mučnih oz. za oko bolečih sekund. Razen, če gledaš vstran
tongue-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.701
6.720
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik englishman pravi:
Kaj ko bi midva en test naredila?
Jaz pred tabo z meglenko, ti pa za mano na varnostni razdalji med prometno konico.
Ok?

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Mene meglenke ne motijo - samo po sebi je seveda razumljivo, da zadnje meglenke prižgeš ob močnem nalivu in ne ko padeta dve kaplji.

cat

Fizikalc
3. sep 2007
910
63
28
Ne, niti približno ni samo po sebi razumljivo. Preberite si že enkrat zakone pri p.m...
10.gif

71. člen (uporaba svetlobne opreme na vozilu)
(4) Ob zmanjšani vidljivosti se praviloma uporablja zasenčene žaromete ali meglenke ali kombinacijo teh žarometov. Uporaba meglenk je dovoljena le, kadar je vidljivost manjša od 50 m ali kadar meglenke delujejo v funkciji prilagodljivih žarometov. Uporaba zadnjih meglenk ni dovoljena na vozilu, za katerim vozi na majhni razdalji drugo vozilo (npr. v koloni vozil).

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.941
6.984
113
Ob močnem nalivu in temu, kar mečejo v zrak še kolesa, je na AC velikokrat vidljivost dosti manjša od 50m, tako da ne vem zakaj nekoga motijo meglenke?

englishman

Pripravnik
10. mar 2012
533
0
16
Citat:
Definicija varnostne razdalje izhaja iz 29. člena Zakona o varnosti cestnega prometa in se glasi: »Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja). Poleg tega velja tudi, da mora varnostna razdalja ne glede na vozne razmere omogočati, da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali ustavi. Omenjeni zakon določa tudi minimalno varnostno razdaljo, kadar se ob dobrih prometnih razmerah oblikuje kolona, ki vozi z zmanjšano hitrostjo. V takšnem primeru se lahko varnostna razdalja zmanjša, vendar ne sme biti manjša od razdalje, ki jo vozilo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v eni sekundi.
DARS