Vklucevanje na avtocesto

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
No no, sej gre se vecinoma za obvoznico kjer je treba dosezt 90km/h pa tega ne zmorejo ko pa visijo na telefonu, vceraj sem pa zensko na semaforju gledal kako je mela cajtng delo cez celo vidno polje in armaturko avtomobila in je pac startala ko so ji potrobl.
Ja ja sej vem, danes je zivljenski stil pac tak da moras med voznjo vse opravit, NOT!!!

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Mah brezveze, kot da bi synthmanu tupil.
bonk.gif

Še nisem videl koga, ki bi se kar tako umaknil na prehitevalnega, ker je pač tam priključek. Če pa se nekdo vključuje, se pa normalno umaknem, ker ga (glej ga zlomka) s tem tudi prehitim. A ne? In če moraš ti ubožec zaradi tega, ker sem se jaz pri 130 km/h umaknil nekomu na prehitevalnega, bremzat na črto, potem pa res ne vem, kdo je tukaj kulturen.

Saj prometna kultura, nekaj za na kruh namazat, a ne?

Pa še to: tudi avtoceste imajo omejeno kapaciteto, in ne boš verjel, ob konicah je ta marsikje v naših krajih že dosežena, zato pač se ne da več ob poljubnem momentu pičit 160 km/h kot še kake 15 let nazaj.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
ksz

Jebala vas kultura vse ki ste to napisali, prvo napise ena ovca potem pa ostale zraven "mekate"

Mene so v avtosoli strikno ucili da se priklapljas na nekaj iz kjer ti nimas nikakrsne prednosti in da se moras tega sam tudi drzati in se prilagajat hitrosti tistemu na kar se priklapljas kar seveda ima logiko, najbolj mi pa zivc pozrejo glih taki kulturniki kot ste se tukaj javl, a ste kdaj pomislil s svojo kulturno glavo ko ste v sekundi/dveh avtomaticno presli iz voznega na prehitevalni pas da na prehitevalnem pasu lahko nekdo prileti s kr visjo hitrostjo od vase, da ne omenjam motoristov in extremistov!?!?

Se ti samo delaš bebca ali si res?
Kdo je pisal o avtomatičnem umikanju? Čisto vsak, ki je o tem pisal, je lepo napisal, da se umakneš, če je to varno ...

Ja kolega bebec si zgleda kr sam ker nisi zgleda pismen ali osnovno dojemljiv napisanemu. Napisali ste vsi ce je varno, jest pa bremzam na mrtvo ker vsi tako dobro ocenijo kaj je varno in kaj ne. Si sedaj dojel ironijo?

Zaradi tistih, ki se prepričajo, ali je varno, ti še ni bilo treba bremzat ...

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Mah brezveze, kot da bi synthmanu tupil.
bonk.gif

Še nisem videl koga, ki bi se kar tako umaknil na prehitevalnega, ker je pač tam priključek. Če pa se nekdo vključuje, se pa normalno umaknem, ker ga (glej ga zlomka) s tem tudi prehitim. A ne? In če moraš ti ubožec zaradi tega, ker sem se jaz pri 130 km/h umaknil nekomu na prehitevalnega, bremzat na črto, potem pa res ne vem, kdo je tukaj kulturen.
Saj menda nisem napisal, da to naredim 1,6 metra pred nadzvočnim izstrelkom?
17758-icon_confused.gif

Jaz grem na prehitevalnega, če pač ocenim, da se tisti zadaj zlahka čisto normalno upočasni, pa magari če vozi preko 200 km/h. In s tem nikogar ne izsilim. Ampak prostora za lagano kruzanje pri nadzvočnih hitrostih mu pa ne bom delal.

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Matr vola nocte pa nocte razumet pa men synthman govorite.

Vecina ni sposobna tako dobro ocenit ta umik na prehitevalni pas kot to ocenijo vozniki tukaj na alterju, ampak ker to alter vozniki delajo , potemtakem to izvajajo tudi manj izkuseni ki ne znajo tej stvari strezt tako dobro in takih voznikov je pa vecina, saj tisti ki trzne na nekoga ki se vklucuje in med tem ko govori po telefonu, ma avto nabasan do konca itd, malo tezko pomojem oceni situacijo ampak kr zelo hitro zavije na prehitevalni pas.

Sej isto je z vsemi 4imi ko priletis na kolono, vcasih je strikno prizgane 4 smernike imel samo zadnji, zdej priletis na kolono in utripa cela avtocesta pa ceprav je med zadnjim in prvim v koloni se 40 avtomobilov.

Cist isto sranje je to odmikanje, kot tisti ki se sred glavne ceste ustavi in spusca nekoga iz stranske ulice in to tak ki ima za sabo samo 2 avtomobila in tako zjebe se tista dva da gresta v zeleni cez itd. med tem ko bi tisti iz strankse pocakal se 2 sekundi in startal .

Taki tudi sredi ceste ustavijo in zasabo zadrzijo 5 avtomobilov ko jest preckam cesto kjer ni prehoda, halooooo?

To so pac primeri kjer si vozniki kr sami krojijo pravila ker se imejo za neke kulturnike in super postene v prometu.

Ce bi cez vsak ovinek po mestu alter vozniki rocne zategovali bi to pocasi delal tudi drugi.

Skratka ce povzamem, se mi zdi to odmikanje skrajno nevarno in nepotrebno.

Nazadnje urejeno:

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Skratka ce povzamem, se mi zdi to odmikanje skrajno nevarno in nepotrebno.
Navedeni primeri s tem sicer nimajo veze, ampak dobro. Tega se nismo spomnili prav mi v Sloveniji (dejansko se pri nam nismo spomnili prav ničesar, tako pametnega kot neumnega), ampak prihaja iz zahoda, kjer je tudi mrtvih precej manj na cestah kot pri nam.

In ravno našteti primeri se mi ne zdijo življenjsko ogrožajoči, celo nasprotno, najbrž še koga rešijo.

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Mah saj to je kar res problem, da veliko folka ne preveri, s kakšno brzino se jim kdo bliža po prehitevalnem. Po drugi strani maš pa tudi paciente kot je bil npr. en človek z Imprezo, ki sem ga enkrat srečal. Povsod, kjer je bilo za pospeševat (vključevalni, cestninska) je vedno pospeševal na polno in se lepil folku na rit, ampak več kot 130 pa ni vozil nikoli in potem so ga ostali nazaj prehiteval, vključno z mano, ker pod 150 vozim le redko (npr. če je slabo vreme). Mislim, če že tako ali tako nimaš namena vozit hitreje kot 130, daj potem pospešuj normalno tako kot vsi ostali ljudje. Ne pa da povsod, kjer je konec omejitve butneš v 3. pa gas do daske.

tado

Fizikalc
15. maj 2008
2.267
1
36
Mene so pred enim letom in pol v avtošoli učili če vidim da se nekdo vklaplja na avtocesto, se mu odmaknem desno na prehitevalnega. To naj bi bilo nujno. Vsaj mene so tako učili. Sicer pa ne vem zakaj bi bil nesposoben ko se vključuješ jast ne vem kako naj se pa vključim če so zraven mene vozila naj ga butnem da gre mal desno al kaj?

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Jaz če ni možno podaljšam na odstavni pas, vedno je pregledno naprej. Najbolj nevarno je kakršnokoli sunkovito zavijanje ali bremzanje. Če bi moral pojasnit to policiji, bi, pa če pade kazen al pa ne - niso zakoni vedno življenjski...

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
A to tudi kje pise, da se ne sme (tako kot voziti vec kot 130) ?

ti to resno?
17758-icon_confused.gif

Citat:
ZVCP 25. člen 4. odstavek
(4) Prepovedano je sunkovito speljevanje, zaviranje ali ustavljanje, razen v nevarnosti. Voznik osebnega avtomobila mora voziti tako, da ne zmanjšuje stabilnosti vozila, zlasti ne sme izpuščati krmila ali se voziti po dveh kolesih. Voznik motornega kolesa in kolesa z motorjem mora voziti tako, da ne zmanjšuje stabilnosti vozila, zlasti ne sme izpuščati krmila ali se voziti po enem kolesu.

in
ZVCP 29. člen 1. in 2. odstavek
(1) Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja).

(2) Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati:
– da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali ustavi;
– da se lahko voznik, ki prehiteva, varno vrne na izhodiščni prometni pas.

dovolj "jasno" napisano, da se ne sme
tongue-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Evo, primer nečesa podobnega kot je tale tema:
grem prejle v višnjegorski klanec, štartam ravno na izvozu Višnja Gora v smer LJ. Ker sem jaz ene posebne, precej redke sorte, ne skočim kar takoj na vozni pas, ampak se skoraj do vrha klanca nahajam na skrajno desnem pasu (ki se pri nam imenuje tudi pas za počasna vozila), kar je veliki večini voznikov osebnih vozil popolnoma pod častjo. Dohitim sopihajoč šlepar, in se ga namenim prehitet (pri cca 110 km/h), za mano s kake 10 km hitreje od mene (je pač imel zalet v dolini) po voznem pasu prihaja nek stardec. Ta se sicer že začne precej nazaj počasi umikat na prehitevalni pas (ki ga je imel frej, dokler je seglo oko), ampak samo na pol. Jaz lepo žmigavc in zelo počasi prilezem na vozni pas, no stadec me počasi prehiti in s trobljenjem mi da vedeti, da sem zmotil njegov sveti mir na voznem pasu, saj se je moral premaknit še za pol pasu proti levi.

Ne vem, lahko me spljuvate, da sem izsilil stardeca, namesto da bi bremzal iz 110 na 40, lahko pa spljuvate njega, ker mi ni pustil prostora ob sicer prazni avtocesti. Torej?
tongue-1.gif

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Firing_Nukez pravi:
Mah saj to je kar res problem, da veliko folka ne preveri, s kakšno brzino se jim kdo bliža po prehitevalnem. Po drugi strani maš pa tudi paciente kot je bil npr. en človek z Imprezo, ki sem ga enkrat srečal. Povsod, kjer je bilo za pospeševat (vključevalni, cestninska) je vedno pospeševal na polno in se lepil folku na rit, ampak več kot 130 pa ni vozil nikoli in potem so ga ostali nazaj prehiteval, vključno z mano, ker pod 150 vozim le redko (npr. če je slabo vreme). Mislim, če že tako ali tako nimaš namena vozit hitreje kot 130, daj potem pospešuj normalno tako kot vsi ostali ljudje. Ne pa da povsod, kjer je konec omejitve butneš v 3. pa gas do daske.

Limanje na rit je seveda neumnost, ampak če ima človek avto, ki potegne, in v tem uživa, zakaj tega ne bi počel? Da se pa potem 130 vozi je pa kvečjemu pohvalno ... Se mu pač umakneš in ga kasneje prehitiš nazaj ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

ti to resno?
17758-icon_confused.gif

Citat:
ZVCP 25. člen 4. odstavek
(4) Prepovedano je sunkovito speljevanje, zaviranje ali ustavljanje, razen v nevarnosti. Voznik osebnega avtomobila mora voziti tako, da ne zmanjšuje stabilnosti vozila, zlasti ne sme izpuščati krmila ali se voziti po dveh kolesih. Voznik motornega kolesa in kolesa z motorjem mora voziti tako, da ne zmanjšuje stabilnosti vozila, zlasti ne sme izpuščati krmila ali se voziti po enem kolesu.

in
ZVCP 29. člen 1. in 2. odstavek
(1) Voznik, ki vozi za drugim vozilom po istem prometnem pasu, mora voziti za njim na razdalji, ki ni manjša od razdalje, ki jo pri hitrosti, s kakršno vozi, prevozi v dveh sekundah (varnostna razdalja).

(2) Varnostna razdalja mora ne glede na vozne razmere omogočati:
– da lahko voznik zmanjša hitrost ali ustavi in s tem prepreči trčenje, če voznik, ki vozi pred njim, zmanjša hitrost ali ustavi;
– da se lahko voznik, ki prehiteva, varno vrne na izhodiščni prometni pas.

dovolj "jasno" napisano, da se ne sme
tongue-1.gif

25. (4) ne govori o pospešebanju na polno, ampak speljevanju in zaviranju "na škripanje". Če imam 300 konjev, jih bom pač izkoristil ... In ker zakon ne predpisuje, kar je "sunkovito", policaji pa tudi ne (sem jih o tem urdno povprašal, od koliko g pojemka naprej se šteje za sunkovito in kdaj se neha speljevanje in se začne pospeševanje) ... Se lahko o tem kregamo do nezavesti, dober odvetnik pa bo ta člen sesul v prah.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:

ti to resno?
17758-icon_confused.gif

Seveda. Nenavadno se mi namrec zdi, da bi nekdo pospeseval kolikor najvec avto zmore (pustimo zdaj tisto o voznji po dveh kolesih, sunkovitem ustavljanju in speljevanju in druge stvari, katere si citiral, saj se ocitno ne aplicirajo na opisano situacijo) in se drugim lepil na rit, kot je zapisal Firing_Nukez, ker kaj so pa potem sele poceli tisti pred njim drugega, kakor da so tudi pospesili neverjetno super hitro noro najbolj do konca, kar je bavbav ?

Glede varnostne razdalje se v celoti strinjam (tudi sam imam izredno neprijeten obcutek, ce se kdo nalepi na rit), a to ni nujno povezano s pospesevanjem, glede cesar sem spraseval - recimo ti imas takintak avto, speljes kakor pac speljes, nekdo za tabo tudi spelje kolikor hitro gre, ampak lahko se vedno drzi varnostno razdaljo (ali se pa luknja se povecuje, dokler oba ne prideta do 130).

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
da ne bo pomote - moja replika je bila le na del "ali je kje zapisano / prepovedano" - in po mojem je zapisano (pustimo zdaj "nerodnost", da se "sunkovito" da interpretirati na milijon različnih način) - point je, da zakonodajalec poskušal urediti tudi take stvari
kar se varnostne razdalje tiče (pa pustimo zdaj kako je "pravilna" razdalja definirana) pa se verjetno večina strinja, da če se ti nekdo med normalno vožnjo nabije na zadnjo štosštango tako, da mu več luči v notranjem ogledalu ne vidiš, da je s takim tipom nekaj hudo narobe
drugače pa - če nekdo prakticira - gas do daske - hop na štosštango ni čist diht, lahko pa zaradi meni podira rekorde v pospeševanju kolkor hoče, dokler ga nima jaz (al pa kdo drug) na riti
smile-1.gif

zdaj pa on topic ozr. moje mnenje (ki se glede na prebrano itak sklada s večino tukaj ;-) )
1. po pospeševalnem "gas do daske" - se pravi se približati max. dovoljeni hitrosti kolikor se da
2. bolj gledati v levo ogledalo kot pred sebe (načeloma se itak noben ne bi smel ustaviti na pospeševalnem - tisti, ki pa to naredi je pa za na električni stol
uf-1.gif
)
3. najti luknjo in smukniti not
4. če se kdo pred tabo vključuje - pogled v levo ogledalo - če je prehitevalni prost - smukniti na levo in omogočiti normalno vključitev
5. variacij na manever "omogočanje vključevanje" pa je seveda ne-broj - in če bomo vsi vsak malo gledali še na druge in vozili bolj obzirno (ne pomeni nujno bolj počasi
grims-1.gif
), se zavedali svojih obveznosti in šele na koncu se sklicevali na naše pravice (mišljeno naspram drugim udeležencem v prometu) nam bo vsem skupaj lažje

@SSTVJ - vsaj priznaj, da je bil lep poskus zakonodajalca, da nekaj zakonsko uredi (prepoved sunkovitega speljevanja) - da so pa šalabajzerji tisti, ki zapišejo zakone pa je itak jasno
wink-1.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Evo, primer nečesa podobnega kot je tale tema:
grem prejle v višnjegorski klanec, štartam ravno na izvozu Višnja Gora v smer LJ. Ker sem jaz ene posebne, precej redke sorte, ne skočim kar takoj na vozni pas, ampak se skoraj do vrha klanca nahajam na skrajno desnem pasu (ki se pri nam imenuje tudi pas za počasna vozila), kar je veliki večini voznikov osebnih vozil popolnoma pod častjo. Dohitim sopihajoč šlepar, in se ga namenim prehitet (pri cca 110 km/h), za mano s kake 10 km hitreje od mene (je pač imel zalet v dolini) po voznem pasu prihaja nek stardec. Ta se sicer že začne precej nazaj počasi umikat na prehitevalni pas (ki ga je imel frej, dokler je seglo oko), ampak samo na pol. Jaz lepo žmigavc in zelo počasi prilezem na vozni pas, no stadec me počasi prehiti in s trobljenjem mi da vedeti, da sem zmotil njegov sveti mir na voznem pasu, saj se je moral premaknit še za pol pasu proti levi.

Ne vem, lahko me spljuvate, da sem izsilil stardeca, namesto da bi bremzal iz 110 na 40, lahko pa spljuvate njega, ker mi ni pustil prostora ob sicer prazni avtocesti. Torej?
tongue-1.gif
Norc! Ogrožaš naše družbeno nekoristne državljane (penzjoniste).
Še moja izkušnja izpred dobrega tedna dni. Se prejšnjo nedeljo peljemo na morje in od Vrhnike proti Logatcu nas pričaka kolona, ki se je premikala meter po meter. Stoječi koloni sta bili na voznem in prehitevalnem pasu, pas za počasna vozila pa je bil PRAZEN. Seveda sem se zapeljal na ta pas (sem bil v prekršku?) in se peljal cca 20 kmh in tako pridobil vsaj 10 minut časa. Žena me je začudeno vprašala, če se tu sploh lahko peljemo, saj naj bi bil ta pas namenjen samo kamionom (???). Očitno tako misli še marsikdo in se zato izogibajo vožnji po tem pasu.