Vklucevanje na avtocesto

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ali je res da ce si tolk nesposoben da se neznas vklopit na avtocesto da se ti mora tisti ki ze vozi po voznem pasu odmaknit na drug prehitevalni pas? Mislim kje to pise?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kako je pa lahko to da se nekdo ne bi znal vkljuciti ? Pred par meseci so bile tiste poucne "reklame" od ministrstva za promet, kjer so omenili, da ce se ne uspes vkljuciti preden se konca vkljucevalni pas, smes voziti po odstavnem, dokler se ne vkljucis, torej da ne stojis na mestu in zabijes uvoza. Ne razumem kako se lahko ne bi uspel vkljuciti prej ali slej, ce imas se toliko dodatnega prostora na voljo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Hja, če gre mimo kolona vozil z 160 km/h in 12 metrov vmesne razdalje, je to bolj težko.

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Ni se treba umikat, sej maš prednost na voznem. So pa eni res mojstri vključevanja ja. Je jeba če se 3m pred koncem pospeševalnega spomneš da bi blo fajn telefon spustit pa se vključit.

tony

Guru
23. jul 2007
9.747
1.530
113
V moji bukli Varna vožnja iz leta 1987 nič ne piše, da bi bilo to obvezno. Je pa točno to opisano (narisano) kot navodilo, kako ravnati. In mene so to učili tudi v avtošoli - če pa o tem kaj pravi tudi ZVCP pa ne vem...

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
če maš možnost, je prav, da se umakneš na prehitevalni pas, ni pa tega v ZVCP, ti si na prednostni cesti, odcep je pa stranska cesta

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Ali je res da ce si tolk nesposoben da se neznas vklopit na avtocesto da se ti mora tisti ki ze vozi po voznem pasu odmaknit na drug prehitevalni pas? Mislim kje to pise?

Nikjer. Ravno obratno gre. Večina uvozov na avtocesto ima znak križišče s prednostno cesto, ja un na glavo obrnjen trikotnik z rdečo obrobo.
wink-1.gif

Skratka, tisti, ki se vključuje na avtocesto mora paziti, da ne izsiljuje prednosti. Ampak na slovenskih avtocestah vidim ravno obratno obnašanje, izsiljevanja koker hočeš.
uf-1.gif

Se pa strinjam, da že navadna šoferska kultura nalaga, da če imaš prost prehitevalni pas in vidiš, da se folk želi vključiti na vozni pas, da se jim ustrezno umakneš. To je pač kultura. Znaki pa povedo svoje, samo vidim, da jih večina niti ne bere.

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Niti kultura ne, že zdrava pamet: Če je na desni gužva (počasnejša od tebe), na levi pa je prosto, greš levo in mimo.

Ampak eni, kot da bi si vzeli minuto premisliti vse možnosti, jih razvrstiti od najboljše do najslabše in potem izberejo najslabšo.
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:

Po zakonu ne, je pa to osnovna prometna kultura. Če imaš prehitevalni prazen, to storiš. V bistvu ne samo kultura, tudi zdrava pamet (ki pa je nekaterim manjka). Če se pelješ 130, kamion ali bus pa bi se rad vključil z 90 (kar je njegova omejitev), se boš umaknil ali ga j... v glavo?

Če se pa malo zapelješ v avtopcestno izobražene države, boš pa videl, da je to pravzaprav kar pravilo. Se zna zgodit na večpasovni AC, da se potem verižno ljudje umikajo, tisti čisto na levi pa pač zmanjša hitrost tako, da počaka na vse skupaj.

Kultura, skratka. Te pa pri nas manjka ... Dokaz je tudi dogajanje v mestih, na večpasovnih ulicah. Se hoče nekdo s stranske (nesemaforizirano križišče, seveda) vključit, drugi se pelje po prednostni po desnem pasu, pa mu niti na konec pameti ne pade, da bi se na levega premaknil, čeprav je dovolj prostora ...

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Citat:

Ne mi rečt, da prvič slišiš za kaj takega? Jaz se vedno umaknem na prehitevalni pas, če imam le priliko.

Ne vem če je obvezno, je stvar kulture.

Nazadnje urejeno:

Firing_Nukez

Pripravnik
3. mar 2010
328
0
16
Večino folka se itak odmika, če je pa prehitevalni pas poln, se pač ne morejo. Sicer pa če je folk tolk nesposobn, da bi se znal vključit (dal gas ali pa malo pribremzal) je pač to njihov problem in naj trpijo tam na odstavnem =) Sam se odmaknem, kadar je le možno, da ne bi kdo mislil, da znanjam kak teror =)

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
Jaz se umaknem ,če se lahko...ko se pa sam vključujem pa ne pričakujem ,da se mi bo kdo umaknil in že na vključevalnem pasu pospešim in se ponavadi z isto ali pa večjo brzino pripeljem med vozila....ampaka to je še ok.....se mi je pa večkrat zgodilo ,da sem pošteno stopil na gas in pol pred sabo zagledam kakega bedaka(ki bi mu lahko rekel še vse ostale kletvice) kako bremza...in nekateri se celo ustavijo (ponavadi kak italjan)......porka svet....to ni normalno več.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.631
211
63
Kranj
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Hja, če gre mimo kolona vozil z 160 km/h in 12 metrov vmesne razdalje, je to bolj težko.

To nekako ni dovoljeno, mar ne? Pa verjetnost je 1:XYZ, da bo folk vozil tok....s 160 si skoz na levem.....

Edino kar folk dela, da gre prehitro na vozni pas, namesto, da pospeši na 80-100 do konca vključevalnega pasu......jaz prav gledam, kako folk voz....NELOGIČNO TOTAL. Da sem jaz organ Policije jao jao
10.gif

sniffo

Zelenc'
11. sep 2008
14
0
1
savinjska dolina
normalno, da se umakneš če imaš prostor. Če pa je gneča lahko tudi na voznem pasu malce korigiraš svojo hitrost, da tisti, ki se vključuje, to lažje stori

to ne piše v nobeni knjigi, to je stvar zdrave pameti in vozniške kulture (ki jo spoznaš predvsem na cestah severneje od nas - na jugu niti ne
smile-1.gif
)

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.736
109
63
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Nič lažjega. Pospešiš, zmanevriraš vmes in zmanjšaš hitrost na 160.

Fetici

Fizikalc
1. feb 2008
550
36
28
Ne ne direktno se vključiš na prehitevalnega, kdo pa danes še vozi po voznem pasu
uf-1.gif

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Ni obvezno, prav tako kot ni obvezno ne rigat na glas v oštariji.

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Nič lažjega. Pospešiš, zmanevriraš vmes in zmanjšaš hitrost na 160.

Ne ne, samo skočiš vmes s tistih 160 in že pospešuješ naprej na prehitevalnega na 200+
grin1.gif

Drugače pa res ne vem a je tako težko dat gas na vključevalnem, imam za daily drive avto z 67 konji, pa še vseeno lahko pospešim do 100 na vsakem vključevalnem pasu (seveda če ni pred mano koga z 40km/h)

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.237
1.396
113
Citat:
Uporabnik sniffo pravi:
normalno, da se umakneš če imaš prostor. Če pa je gneča lahko tudi na voznem pasu malce korigiraš svojo hitrost, da tisti, ki se vključuje, to lažje stori

to ne piše v nobeni knjigi, to je stvar zdrave pameti in vozniške kulture (ki jo spoznaš predvsem na cestah severneje od nas - na jugu niti ne
smile-1.gif
)

Ti iščeš zdravo pamet pa vozniško kulturo na slovenskih cestah ?
hysterical-1.gif