vinjete

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kot sem napisal, bi bil ABC pravičen, če bi uvedli zaprt sistem in prepolovili cestnine, za ABC pa še dodatne popuste (ali pa za tiste, ki nimajo ABC ostanejo cestnine enake, za ABC pa se prepolovijo).

xmovc

Pripravnik
2. okt 2007
110
0
16
Olimpijsko mesto
Ja seveda, potlej se pred tabo pa najde en cepec brez (po možnosti jodlar) ali pa s praznim ABC, ki vehementno zapelje na ABC pas, ta pa le eden tako kot npr. na Torovem... S kreditno/plačilno kartico je možno nalaganje dobroimetja na ABC le do 40 EUR, se pravi potrebuješ keš, če hočeš naložiti za popust (nad 60€), če pa plačuješ po dejanski uporabi te pa dobrohotneži želijo pritegniti z enoletnim brezplačnim članstvom za Diners Club kartico, se pravi, da naj bi plačeval še naročnino za nekaj česar ne potrebujem. Mesečna karta pa je enaka protivrednosti 40 prehodov cestninske postaje, se pravi da z njo razen če ne potujem 4x na dan na isti relaciji lahko obrišem rit, saj je ugodneje naložiti dobroimetje na kartico. V glavnem sistem cestninjenja je nekaj podobnega kot v Srbiji, le da pri nas vsi vozimo po tarifi za strane tablice.

Zgolj primer, za mesečno uporabo avtoceste Podtabor-Ljubljana zavalim v povprečju 64 EUR. Za letno avstrijsko vinjeto sem zavalil 73,80 EUR in velja od vključno decembra 2007 do vključno januarja 2009, torej 14 mesecev. Pa pustimo kupno moč in naše plače ob strani... Da pa super truper izvedbe naše gradnje sploh ne omenjam, saj si v dežju hitreje in ceneje čez Trojane po stari cesti.

Zaradi mene, če vsi voluharji pri DARSU pocrkajo, študenti bodo pa že našli drugo delo.

Nazadnje urejeno:

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:Vinjeta te "prisili" da uporabljaš več avtocest in je cena takoj upravičena.

Za vsakodnevno pot v službo ne morem uporabit več kot 2 km AC (razen, če bi šla narest cel krog okol LJ
bonk.gif
) in tudi, če bodo vinjete, ne bom delala krogov samo zato, da bi jo kao čimbolj izkoristla. Niti zarad tega ne bom šla večkrat na morje ali v MB.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Vinjete za osebna vozila in kamione naj bi stale enako? Če je temu tako, sem ostro proti.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Določenih odsekov cest se tako in tako ne bi kontroliralo, tako da tebi ne bi bilo treba plačevat nič. Npr. ring okrog Ljubljane, do prvega izhoda za mejo, itd so takšni odseki. Sam se vsakodnevno precej vozim po ac in se izognem cestnini. [censored] ga, 3 izgubljene ure na mesec (10 minut na dan) so pa manj vredne kot 100€ za cestnino. Z letno vinjeto za pametno ceno bi od mene vsaj nekaj denarja pobrali, zdaj ga čisto nič. Da ne omenjam, kako bi se lokalne ceste sprostile, ker je takih ogromno.

Matko

pohodnik
18. jul 2007
5.609
710
113
Zakaj naj bi bili uporabniki LJ obvoznice privilegirani?

Popolne pravičnosti ne more biti, ker bi preveč stala.
Sam še zmeraj trdim, da je ločeno plačilo AC neumnost:
* za osebne vozila - letni pavšal (domačini vključeno pri registraciji, tujci vinjeto za AC(vinjete za navadne ceste ne more biti,
a saj vsi uporabljajo AC)
evil.gif
)
* tovorna - plačilo na km, težo in emisijski razred

Še popust na količino in je. Mednarodni tranzit res nastrada, a jeb...
evil.gif

In ja, na cestninah so večinoma študenti, oz. sami mladi.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Ne, ampak dražja od 10 EUR ne sme biti. Sedaj je menda cestnina od H do I cca 40 EUR za težke kamione.

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
sploh ni panike.. bom pa spet po stari cesti vozil.. zarad mene je lahk tut 20 eur..

pri registraciji pa ti itak poberejo še davk za cesto.. ne vem zakaj bi 2X pobirali..
vinjete naj uvedejo za turiste.. za nas bi moglo bit brezplačno..

in še en je rekel da je to par izletov do kopra.. še mal par več jih naredi pa te bo bencin prišel dražje kot sedaj cestnina pa bencin skupaj

ForeignBreed

Pripravnik
17. avg 2007
712
0
16
Bačka Palanka
v Franciji so tudi na 5 km...pa plačas najmanj 1.5 € vsakič pa jih je ene pet za povrstjo, konketno od Cannesa naprej. Ko greš vsakega večjega zaselka moraš plačat

Tamara

mX's girl
23. jul 2007
3.718
0
36
43
vedno korak pred tabo
Citat:
Uporabnik brgo pravi:Da ne omenjam, kako bi se lokalne ceste sprostile, ker je takih ogromno.

Močno dvomim, da bi se lokalne ceste kakorkoli razbremenile.
Poglej samo AC MB-LJ odsek Krtina - Domžale. Vse rine na uvoz Domžale, ker jim je škoda 0,55€ za cestnino na Krtini. Tako ni lokalna cesta od Trojan do Domžal prav nič razbremenjena. Prepričana sem, da je takih uvozov še veliko, npr. Brezovica, ko folk rine z AC na Brezovici in naprej do Vrhnike ali Logatca po stari cesti in to samo za 0,30€!!!
Ok, sej ko tole sešteješ v enemu mesecu, res neki nanese, pa vendar.....

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
Ceste bi se razbremenile z vinjetami ampak pod pogojem da bi bile cene sprejemljive to pa skoraj ne morejo biti saj ceste odplačujemo uporabniki s cestninami sam študije kolko pa od tega gre za plače pa še nisem videl! Plače bi se razbremenile vsaj za nekaj % saj ne bi bilo več veliko delavcev če bi cestninske odpadle!

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.767
167
63
Vinjete s simboličnimi cenami za avtomobiliste ter motoriste - 50EUR, 20EUR. Kamionarje pa opaliti z dnevno 60-80EUR. Cesto večinoma uničujejo samo težki tovornjaki, pa naj nam madžari, čehi ipd. vzdržujejo ceste.
Opravičilo, da po EU pa ne smemo več kot 10EUR zaračunat za dnevno vinjeto je pa smešno. Če bi se naša država imenovala "Croatia", bi ti bilo že zdavnaj urejeno. Pač bi kasirali 10EUR za vinjeto ter 50EUR ekološke takse. Glede na to geostrukturo naše dežele to res ne bi bil problem uveljavit. Za posebej umazane in hrupne kamione bi na meji odredili test hrupa in onesnaženosti plinov, ki bi ga prevoznik seveda moral plačat (rešen problem zaposlovanja) potem pa doplačat 10EUR za vsake 3dB oz. 10CO/m3xžlj več od standarda.
Jaz res ne vidim problem colat, samo voljo je treba imet.

Navsezadnje nam je Slovencem interes imeti poceni, kvalitetne in varne ceste.

lp

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kombinirane steze z ABC bi morale postati samo ABC + Dars kartica. Tako bi bili naši tovornjakarji zadovoljni zaradi hitrega prehoda, pa še manj gužve bi bilo, če slučajno rabiš potrdilo, ko greš prek ABC-ja (recimo za službene vožnje) ter za filanje Darsovih kartic in ABC-ja.

Ostali (tujci, ki gredo enkrat letno čez te cestnine) ter tisti, ki jim je grozno škoda dati 17 €, čeprav se precej pogosto vozijo po cestninah (za eno rundo v bifeju pa ni problema), pa naj ostanejo preostale kabine.

Gotovo bolj učinkovito kot pa trenuten sistem, pa praktično nič ne košta. Vinjet pa ne bomo videli, sploh ne pred volitvami.

Nazadnje urejeno:

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Itak pač gleda nase. Vinjete so popolnoma odveč. Sploh ni tako drago pa tist ABC tako olajša zadeve. Zakaj bi pa zej bolj blo za tistega ki se več fura po AC kot pa za nas ko jo uporabljamo samo za dolge izlete ali ko se nam mudi. Sej dobiš tud nekaj več za prevoz če dlje stanuješ. Če si študent se pa voz po stari cesti. Jst se vozim po stari zato ker mi je užitek. če se mudi grem pa na AC. Sej mam ABC tko da me zastoji nič ne motijo..

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Kombinirane steze z ABC bi morale postati samo ABC + Dars kartica. Tako bi bili naši tovornjakarji zadovoljni zaradi hitrega prehoda, pa še manj gužve bi bilo, če slučajno rabiš potrdilo, ko greš prek ABC-ja (recimo za službene vožnje) ter za filanje Darsovih kartic in

Ostali (tujci, ki gredo enkrat letno čez te cestnine) ter tisti, ki jim je grozno škoda dati 17 €, čeprav se precej pogosto vozijo po cestninah (za eno rundo v bifeju pa ni problema), pa naj ostanejo preostale kabine.

Gotovo bolj učinkovito kot pa trenuten sistem, pa praktično nič ne košta. Vinjet pa ne bomo videli, sploh ne pred volitvami.

Seveda je problem placat ABC, kajti za to ne dobis nic njim pa na veliko olajsas delo, pravtako se bi zmanjsale kolone na blagajnah.Ce bi bil ABC zastonj bi ga vsakdo nabavil, rabli pa bi pol manj blagajn.
Ne vem kje je tak tehnicni problem da ne morejo dat tud kamionov na ABC, s tem bi na veliko zmanjsali cakanje na cestninskih postajah.

Nazadnje urejeno:

Blackjack

Guru
24. nov 2007
4.986
1.051
113
Recimo ena srednja relacija MB-LJ (in nazaj) je cca 5 EUR. Torej 10 odhodov iz LJ v MB in nazaj + cena tablice košta toliko kot pri severnih sosedih letna vinjeta kjer lahko vozijo celo leto po celi državi.

Ali poenostavljeno.

10 relacij MB-LJ = 365 relacij Graz-Vienna.

I feel Zlowenia
cheer.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Kaj ne dobim nič? Provprečno 3-5 minut čakanja manj na vsaki cestninski postaji.

Kolega, ki se špara, je nabasal pri cestninski postaji kazen za pogovarjanje po mobitelu (policaj je čakal za rampo). Če bi dal za ABC tablico (pa je isto šparal), kazni ne bi imel.

Aja, poleg tega dobiš vsaj 5% bonusa pri vsakem polnjenju 60€ ali več. Jaz se vozim dokaj malo po cestninah, vendar sem v letu in pol že skoraj pokril teh 17€. Prišparanega časa pa ne bi omenjal, sploh ne poleti.
evil.gif

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Itak pač gleda nase. Vinjete so popolnoma odveč. Sploh ni tako drago pa tist ABC tako olajša zadeve. Zakaj bi pa zej bolj blo za tistega ki se več fura po AC kot pa za nas ko jo uporabljamo samo za dolge izlete ali ko se nam mudi. Sej dobiš tud nekaj več za prevoz če dlje stanuješ. Če si študent se pa voz po stari cesti. Jst se vozim po stari zato ker mi je užitek. če se mudi grem pa na AC. Sej mam ABC tko da me zastoji nič ne motijo..

Seveda je fino, da bi država olajšala življenje tistim, ki se veliko vozimo po ac. Če poznamo za lenuhe, delomrzneže in nesposobneže stvari kot so socialna pomoč in davčne olajšave, potem lahko tudi nam, ki dejansko delamo in se zato daleč vozimo v službo nekaj dajo. Saj sem že dovolj kaznovan z nepravičnimi davki, s katerimi preživljam nekaj lenuhov. Kje je šele izguba časa na poti in ostali stroški povezani s tem. Praviš naj si najdem službo bližje domu? Potem bo kakšen lenuh ali nesposobnež brez hrane. Mogoče še najbolje, da sploh neham delat, ker se mi enostavno ne splača in grem na pleča državi. Se pa zadovoljim tudi, če mi ti podariš 100€ na mesec za cestnino, če se ti ne zdi drago.

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
....to o cestninjenju sem poslušal toliko seminarjev in pobud da boli že glava....
to o statelitskem cestninjenju je toliko verjetno kot to da bomo čez 20 let hodili na dopust v vesolje hahahah
smile-1.gif
))

ravno danes sem se pogovarjal z enim prevoznikom ki dela relacijo varaždin - kp....sem opazil da pozna bolje lokalne ceste kot jaz sam....na kratko mi je povedal da privarčuje 54€ če se vozi po vseh možnih lokalnih cestah, trans pot se mu podaljša za cca. 20 minut kar je pri 5ur zanemarljivo...:))

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
No in takšne prevoznike je treba napičiti in od njih pobrati denar. Kaj se ima za voziti po lokalnih cestah na takšni relaciji? Ustvarja gnečo, povzroča prometne nesreče zaradi popuščanja živcev tistih za njim, uničuje cesto itd.
Njemu se splača, vsem ostalim pa ne. Za koji klinac pa bi morali bednim tovornjakarjem vse stlačiti v rit? Naj zaradi mene štrajkajo. Če bi ta država imela vsaj zametke jajc bi na cesto spustila par tankov in razstrelila cestne zapore.
Prvi trije bi odleteli v zrak, ostali pa bi zbežali s ceste v nekaj minutah.

Aha, sanjam. Levičarji bi seveda od nekod potegnili človekove pravice in zabremzali sprejem ustrezne zakonodaje.