Vinjete 2012

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
So f*kjeni, kakih 150 €
bonk.gif
jodlarska letna stane manj kot naša, pa imajo precej več avtocest (+ ene par tunelov in mostov posebej za plačati).
Glede plačila tunelov ni v Avstriji prav nič drugače kot pri nas. Krajši (pod 3km) so zastonj, nekateri daljši se plačajo posebej.

Pa ne ze spet ...
cry12bpy.gif
... V Sloveniji se placuje samo karavanški tunel... ki je le v skupni lasti SLO in A ... in malo smešno bi bilo, da bi moral plačati le polovico predornine (samo avstrijski del) ... se ti ne zdi?
V Sloveniji se plačuje samo en tunel, iz preprostega razloga, ker imamo samo en daljši tunel, Avstrijci imajo več daljših tunelov, pa jih več plačujejo. Čudno? Krajših tunelov, recimo ranga kot trojanski in krajši, pa avstrijci ne plačujejo posebej, so pač v ceni vinjete, tako kot pri nas.

Smešno? Prav nič. A da je cena različna v eno ali drugo smer se ti pa ne zdi smešno?

Nazadnje urejeno:

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Za motor je js tud nisem, ceprow je poceni. Ker se itk ne vozim po avtocesti, ce je pa nuja, se pa pac presvercas....

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Citat:

Smešno? Prav nič. A da je cena različna v eno ali drugo smer se ti pa ne zdi smešno?

Od kdaj pa je razlicna? Jaz sem nazadnje placal 6,50€ ko sem sel v Avstrijo... in prav toliko, ko sem se vracal iz Avstrije ... A tebe so pa Avstrijci bolj ocurili? Ali nasi?

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Sem ravno pred dnevi gledal ce je ze tema “vinjete 2012“ na alterju in - evo jo.
Res mi je zanimivo, kako vam uspe naklofat vsako leto enih 30 strani...
No samo moj intermrzzo, zdaj pa kar veselo naprej.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
???da bi bilo manj avtomobilov na AC in več tovornjakov, ali kako si ti to mislil... marš s takimi.
Višjo ceno letne vinjete bi si želel zgolj zato, da bi z AC spravil twingote, unote, getze, yarise in podobne trugice, ki enostavno niso narejeni za to, da bi vozili po avtocestah. Ti avtomobili so pogosto drugi ali tretji avto pri hiši in dati 300 ali 450€ samo za vinjete pa ni več tako malo. Še več, mogoče bi bilo smiselno uvesti sistem eno gospodinjstvo-ena vinjeta. Ne pa da se vsako jutro iz KR v LJ pelje oče z audijem, mami z meganom in hči s tvingotom. (Služba, služba, "študij")<-- konkreten-resničen-iz-prve-roke-primer.
Višjo ceno vinjet bi uvedel tudi zato, da bi o nakupu letne vinjete dvakrat premislil vsakdo, ki na avtocesto pride enkrat na mesec in ne ve kaj bi tam počel s sabo.

Nič nimam proti zgoraj naštetim, ampak tudi jaz se recimo ne drenjam po mestu z mondeom ampak lepo uporabim corso, takrat ko je to potrebno.
Višja cena letne vinjete in več tovornjakov na AC pa mi nekako ne gre skupaj. Lahko malce elaboriraš? Hvala.

Ob tej priliki bi pozval DARS-ovce, da na gorenjski AC preverjanje vinjet ne izvajajo le in zgolj na CP Torovo. Ogromno voznikov gre pri Vodicah dol (tako kot se je to počelo v predvinjetnem sistemu). Zelo poučno bi bilo vsake toliko speljati kolono skozi počivališče Povodje. V obe smeri.

Seveda vse zgornje velja ob predpostavki, da cene ostalih vinjet ostanejo enake, ter da uvedejo posebno vinjeto za LJ obvoznico.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:

Od kdaj pa je razlicna? Jaz sem nazadnje placal 6,50€ ko sem sel v Avstrijo... in prav toliko, ko sem se vracal iz Avstrije ... A tebe so pa Avstrijci bolj ocurili? Ali nasi?
Par let nazaj je bila cena različna. Iz Avstrije v Slovenijo je bilo dražje.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Citat:

Par let nazaj je bila cena različna. Iz Avstrije v Slovenijo je bilo dražje.

Par let nazaj je bila pri nas cena v tolarjih, iz Avstrije pa v evrih, se prej pa v schilingih
smile-1.gif
Odkar imamo evro, pa je cena enaka ...
Ceno za v eno smer predora določijo in pokasirajo Avstrijci, za v drugo smer pa Slovenci. Ja, in včasih sta bili ceni različni, ne samo različni v valutah ampak tudi po višini plačila.
In ker se v Sloveniji daljši tuneli plačujejo, so pač Slovenci postavili neko ceno, ki jo kasirajo. Ali so Avstrijci preplonkali ceno od nas ali obratno, da sta sedaj enaki pa ne vem. V vasi sta tudi dve gostilni, pa pri obeh stane pivo enako. Vsekakor je ceno na naši strani postavila Slovenija, ker so pač pri nas vsi daljši tuneli plačljivi , tako kot so daljši predori plačljivi tudi v Avstriji.

Izgovor, da je naš tunel plačljiv zaradi Avstrijcev je pa neumnost. Slovenija postavi ceno v eno smer povsem samostojno, kakršnokoli hoče, lahko tudi nič, enako kot velja tudi za vinjete.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Vidim, da so mušnice letos odlično obrodile.
hysterical-1.gif

Cena za Karavanke je 6,50 evra že odkar evro obstaja (skoraj 10 let) in ja, postavili so to ceno Avstrijci. Vse ostalo so pa tvoje buče.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Vidim, da so mušnice letos odlično obrodile.
hysterical-1.gif

Cena za Karavanke je 6,50 evra že odkar evro obstaja (skoraj 10 let) in ja, postavili so to ceno Avstrijci. Vse ostalo so pa tvoje buče.
Haha a Avstrijci določajo ceno naših predorov? No škoda da ne tudi vinjet.
Avstrijci so ceno postavili na svoji strani, naši pa na naši strani. Plačevali smo pa z jugoslovanskimi dinarji, boni, tolarji in sedaj z euri. In cena na naši strani ni bila vedno v protivrednosti 6,50 Eurov, in cena na naši strani tudi ni bila vedno enaka (v protivrednosti) ceni na avstrijski strani.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ni bila ravno čisto enaka, je bila pa približno enaka zaradi zaokroževanja. Naša cena se je prilagajala avstrijski.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Ni bila ravno čisto enaka, je bila pa približno enaka zaradi zaokroževanja. Naša cena se je prilagajala avstrijski.
Tudi pivo v naši vasi stane v prvi gostilni enako kot v drugi. Pa to še ne pomeni, da en gostilničar določa cene drugemu.
Cene predora na naši strani določajo slovenci povsem samostojno. Da pa je bila cena podobna avstrijski (če ni bila enaka je bila vedno nižja - pa ne zaradi zaokrožanja ali tečajev) je pa razumljivo, saj gre za enako storitev.
Point naše debate je ta, da jest pravim da je naš sistem enak avstrijskemu, torej da so v Sloveniji daljši predori plačljivi (imamo samo enega), ceno na naši strani določi in denar pokasira Slovenija, tako kratkih tunelov kot je npr trojanski in manj, pa mi (enako kot avstrijci) ne plačujemo posebej. (cena je vključena v vinjeto).
Vi pa mojim trditvam nasprotujete.

Jest

iPhone Guru
26. jul 2007
15.497
762
113
Medvode / Slovenija
www.mobile.si
Synthman spet bluzi...

Ko si ze tak "mahar"... Razlozi se tvojo teorijo o tem, zakaj ni bilo mozno placevati karavanskega predora z ABC tablicami? Ce pa je itak za vse skupaj zadolzen DARS ... bi lahko tudi to poenotili ane...
bonk.gif

Nejc_L

Pripravnik
18. feb 2011
317
18
18
Sl. Bistrica
No, mi smo dobili informacije, da naj bi se cene vinjet gibale od 125 pa do 170€. Vse je odvisno pač od politikov, če si bodo dejansko upali povišat ceno, ko so volitve
evil.gif

Vsak ve, da je DARS v krizi, in more nekje dobit denar. Tudi promet se je na avtocestah dosti bolj povečal, kot takrat, ko so ble cestnine. Norma uporabe se je poslabšala na slabši razred, promet je prevelik, nastajajo konice. Regionalne in ostale ceste pa večinoma samevajo. Zato je tudi cilj, da se vsaj 30% prometa preusmeri na 'normalne' ceste, da razbremenijo AC. Najlažje pa to narediš, da podražiš vinjeto.
cheer.gif

Vendar potem nastane drugi problem, ko ceste niso dosti vzdrževane, in bodo postale še bolj razjahane, ko se bo promet na njuh povečal.
uf-1.gif

Off topic:
So pa v pripravi tudi drugi predpisi, pri katerih je smisel zmanjšati promet (ker je pač človek postal suženj le tega, in je povprečno število voznikov v mestih 1,1-1,2), povečati skupne vožnje, javni promet, kjer pač je mogoče. To obsega zapiranje del mest za promet, "cestnine" za center, udar uporabnikov avtomobilov po finančnem žepu s plačilom (kot je za uporabo cest, vendar dosti večji).

Drugače povedano, vsaka poenostavitev uporabe in plačevanje AC kot tudi tunelov stane. Denar pa je večni problem.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Jest pravi:
Synthman spet bluzi...

Ko si ze tak "mahar"... Razlozi se tvojo teorijo o tem, zakaj ni bilo mozno placevati karavanskega predora z ABC tablicami? Ce pa je itak za vse skupaj zadolzen DARS ... bi lahko tudi to poenotili ane...
bonk.gif
Lahko bi, pa niso. Lahko bi naš ABC uvedli tudi na Danskem in Grčiji, pa ga niso. Lahko bi tud namesto dragega satelitskega uvedli mnogo cenejši ABC, pa ga ne bodo, lahko bi namesto vinjet pustili bolj pravičen ABC, pa ga niso......Takšne so pač politične odločitve.
Sicer pa način plačevanja cestnine in tunelnine, nima veze z temo, kjer se ne strinjate z mojo trditvijo. da se pri nas daljši predori plačujejo, krajši pa ne, tako kot v Avstriji.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ksz.
Ali ne bi bilo bolje, če bi namesto tistih 95 € za vinjeto raje dvignili cestarino ob registraciji za kakih 70 €, vinjeto pa ukinili in mirna bosna?

Mislim, da se moramo velika večina voziti po avtocestah in bi bilo to še najbolj racionalno. Pa še tiste nalepke ne bi bilo treba gledati. Nalepke so za mularijo!

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ksz.
Ali ne bi bilo bolje, če bi namesto tistih 95 € za vinjeto raje dvignili cestarino ob registraciji za kakih 70 €, vinjeto pa ukinili in mirna bosna?

Mislim, da se moramo velika večina voziti po avtocestah in bi bilo to še najbolj racionalno. Pa še tiste nalepke ne bi bilo treba gledati. Nalepke so za mularijo!

TAKO JE!
zmaga.gif