"Ventilčki" s senzorjem tlaka ali izklop Renault

map

Guru
6. jul 2008
7.850
1.959
113
najrajš na babi
Mislim da vozila od novembra 2014, ko je sistem v EU obvezen se tega ne da izklopit. Tudi na servisu ne. Pred tem datumom, ko ni bila EU obveza se pa da izklopit.

Tudi Audi ima te senzorje. Modeli kateri prikazujejo tlak

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Še mojo prigodo povem, mogoče komu pomaga. Nisem vedel kakšen sistem ima moj avto in ko sem menjal gume ter felne se lučka en teden ni pojavila, zato sem mislil da imam indirektni TPMS (preko ABS-a...zakaj se mu sploh reče nadzor tlaka ker je to laž, sistem za ugibanje da ena guma ni enaka drugi). Po enem tednu se mi je komaj lučka prižgala in sem dejansko mislil da je kaj narobe z novimi felnami ali gumami. No, z gumami ni nič narobe, moj avto ima direktni oz. senzorski TPMS. Lučka komaj po enem tednu? Komaj takrat je bila tura dovolj dolga, da se je sistem resetiral, eni imajo gumbek za reset, nekatere moraš voziti vsaj 10 minut več kot 25km/h in se sistem resetira.
bonk.gif

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.582
1.274
113
jaz senzor ročno resetiram.... zimske mam na ekstra platiščih in tam senzorjev nimam.
sem dal 200€ za zimske gume... ne dam 160€ za 4 senzorje katerih proizvodni stroški znašajo 5€ za vse 4.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik Clancy pravi:
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
obstaja indirektni in direktni sistem
direktni je preko senzorjev, indirektni preko ABS senzorjev
od 2017 bo obvezen direktni, torej sistem s senzorji

problem indirektnega preko abs je, da na primer če mam obe na sprednji osi enako prazni na primer 0,5 Bar manj od željene, sistem tega sploh ne zazna

Ja, in ta sistem je en d..k vreden. Jaz nisem opazil, da imam izpraznjene gume, dokler me v enem ovinku ni konkretno zaneslo. Sem potem šel takoj na tankštelo preverjat tlak, in so bile vse štiri gume enkomerno izpraznjene za 0,5 bara. Sistem za nadzor tlaka, pa ni niti trznil.
Ta sistem je spet ena Volksvagnova finta "Imamo sistem za nadzor tlaka v gumah", dejansko pa ni nič drugega kot malo prilagojen softver za ABS. Dejansko pa ne deluje takrat, za kar bi naj bil ta sistem namenjen. Kvečjemu voznika še zavede, ker pričakuješ, da te sistem opozori, in ne preverjaš tlaka, kar pa je lahko tudi usodno.

Se pravi bi tebi bolj ustrezalo da das vsakih par let 200 eur za ventilčke?

Sistem je narejen če ti spusti ena guma (in za to glupo obvezno foro je sistem vec kot ok). Da pa ti lastnih pnevmatik ne preverjaš pa mislim da ne rabis imeti posebej sistema..no..tebi bi prišel prav
evil.gif

Človek dobi občutek da nekateri znajo na avtu samo ključ obrnit. Vse ostalo pa..ali se zavaruje ali pa na servis...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.078
-8.771
113
Citat:
Uporabnik Alex pravi:
KSZ.

Izkušnje do sedaj:
Ni senzorjev v platiščih : Vw grupa (VW, Seat, Škoda, Audi, ..,), PSA grupa (Citroen, Peugeot), BMW (izjemoma jih je zadnjič nov X1 imel vgrajene), Mazda

Senzorji vgrajeni v platišča : MB, Renault, Ford, Hyundai, Toyota, ...
Malo obujam temo...
Torej bodo imela vsa vozila z modelskim letom 2017 senzorje v platiščih?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.787
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Človek dobi občutek da nekateri znajo na avtu samo ključ obrnit. Vse ostalo pa..ali se zavaruje ali pa na servis...

saj je tak pri večini.

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Bi kar tu postavil vprašanje... Avto je Renault Megane 1.5 dci letnik 2018.

Zanima me, če zamenjam alu platišča (senzorji so na platiščih) recimo prve nazaj ali levo na desno... potem mi računalnik narobe kaže v kabini, ali ima kakšno logiko, ki točno ve, da je recimo sprednja desna prikazana v kabini kot sprednja desna... Upam, da nisem zakompliciral :)

lp

luka51

Guru
16. avg 2007
14.491
5.787
113
Odv od verzije. Če kaže za vsako posebaj bo kazal narobe. Če samo opozarja za prenizek tlak je vseeno

• Všeč mi je
Reactions: sad

Alko_man

gps navigator
26. avg 2007
972
1
18
Hmmm... je možno kako doma sam resetirati računalnik, da bi zadeva delala normalno in ne bi rabil zamenjevat koles?

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.572
940
113
Ob menjavi se bo hitro videlo, če ne bo OK. Zresetiraj v meniju. Mogoče se zna zgoditi, da boš ob prvem zagonu imel lightshow (tako je ponavadi ko menjaš gume na istih platiščih).

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.397
4.959
113
Nop... Mi to lahko na pooblaščencu zrihtajo brez €€€ ?

Zagotovo lahko, ampak kdo bi delal zastojn :confused:o_O

Pri starejših renaultih imaš na ventilčkih barvne obročke in na voznikovih vratih nalepko kjer je jasno označeno katere barve ventilček
paše kam na avto in količina tlaka v gumah, ja če jih zamešaš ti bo javljalo narobe, predvsem tam kjer bi moral imeti višji tlak pa imaš nižjega...

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Na meganu 2017 je to šlo bp. Nima označenih kje je kaj - ko sem zmontiral gume, poiščeš v meniju reset in je to to. Če lučka ne sveti je pa itak ok.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.447
9.735
113
EU
Pri menjavi koles na poletni komplet, bi moral medsebojno zamenjati položaj sprednjih in zadnjih. Sedaj ste me spomnili na te "pametne " senzorje tlaka, pa mi nekako še ni do tega. :zavijazocmi:Prej dobro preberem "manuals" (600 strani) :valjamse:. Tudi ideja o vsesezonskih gumah ni slaba, samo vulkanizerji ne bi bili tega veseli. :fredi: