VARJENJE LAGER PIVA

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.113
4.083
113
Narobe ni noben način. Če kega ne misliš premikat lahko pustiš noter. Itak ti usedlino potegne iz dna in bo prvi kozarec imel večino usedline potem bo teklo pa čisto pivo. Usedline v vsakem primeru nebi smelo bit veliko (ni to ale s kilo hmelja).

Če pretakaš po zaprtem sistemu med kegi pa tudi ni nek silni problem oz. da bi rekel da boš naredil kaj škode. Vsekakor pred pretakanjem stoči en kozarec z usedlino, pa proti koncu bodi pozoren ko potegne še zadnji deci ker ima tudi usedlino, pa boš potem dobil skoraj kristalno čisto pivo v keg.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Jaz sem po d-restu počasi spustil na lagering temperaturo in tu pretočil v keg. Potem pa lagering v kegu. Točit nameravam iz tega kega. Racunam da ne bo preveč usedline.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jaz delam po cold crashu lagering v steklenicah, kar pomeni, isto kot če bi ga v kegu iz katerega bi potem tudi točil. Nisem še kegiral lagerja :)
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Če delam cold pich kvasa s tekočim kvasom wyeast 2278, koliko vrečk ga potrebujem?

Pri suhem je za warm pich 20g, za cold pich 40g, kako je pri tekočem kvasu?

Govorimo o 23 l piva :p
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Pri tekočem imaš še faktor kondicija kvasa.
Piše ti na packu koliko je star, nato pa vpišeš v kalkulator da ti povekoliko celic imaš še.

Je pa pri tekočem, sploh za lager logičen korak starter. Vzami en paketek, 3L starter pa daj mešat in boš imel zagotovo dovolj celic
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Mi lahko razložiš kako se dela starter? nisem še delal s tekočim kvasom nikoli.

Pa kje najdem kakšen kalkulator?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/

Tukaj imaš kalkulator ki ti bo izračunal koliko celic potrebuješ, ter koliko velik starter.

Starter: Zakuš DME in vodo, tako da dobiš OG med 1.030-1.040. Idealno nej bi bilo okrog 1035, bo pa vse ok. Nato ohladiš starter na cca 20 st.C.
Dodaš noter vrečko kvasa in mešaš. Idealno je če daš na magnetno mešalo, da ti bo mešalo samo par ur.

Nalednji dan počakaš da se kvas posede, odliješ supernatant, in uporabiš usedlino.
DELAJ KAR SE DA STERILNO!
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Se opravičujem ampak men ni jasn nič :p

Evo kalkulator pravi da s starterjem dobim 1.7M celic/ml, navodila proizvajalca pa so 12.00M/ml???

Poleg tega nimam magnetnega mešalnika. Tukaj po tem kalkulatorju edino z magnetnim mešalom dobim zadostno količino celic (po kalkolatorju).

p.s. po drugi strani pa piše v navodilih proizvajalca da 2 paketka zadostujeta????

Povsod drugač :-(

Poleg tega ali za starter aktiviraš kvas s tisto "kuglco" v vrečki al ne? oz kaj tista "kuglca" sploh je?
 

Priponke

  • 1.jpg
    1.jpg
    85,2 KB · Ogledi: 397
  • 2.jpg
    2.jpg
    80,2 KB · Ogledi: 408
  • 3.jpg
    3.jpg
    66 KB · Ogledi: 388

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Uf...tukaj je zdaj problem, pa ne me narobe razumeti. Spravljaš se na cold pitch s tekočim kvasom, nimaš pa nobenih izkušenj z starterji itd...Sam bi prej osvojil kvas itd, potem se pa spravil na coldpitch lagerja. Ogromno glede starterjev in kvasa imaš na tem forumu, samo malo poišči.

Proizvajalec predlaga dva packa, ok. Moraš pa vedeti da tale kvas propada med transportom, tako da je za razliko od suhega, tukaj še dodan faktor staranja.
Če boš dobil kvas tik pred iztekom roka, boš moral dati (govorim približno) 5 paketov, da bo zalavfal, če imaš pa frišnega, bosta 2 po vsej verjetnosti dovolj.

Če imaš wyeaste, počiš noter tisti žepek, fajn pretreseš in pustiš dokler se vrečka ne napihne

Z starterjem bo pa en dovolj, brez skrbi, ker boš dobil nove celice in potemtakem uporabil celice v najboljši kondiciji.
Rabiš magnetno mešalo, ali pa če boš na vsake 15 minut mešal, en dan!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Kakšen paketek več se splača kupiti pri suhem, da se ne zajebavaš. Ker veš koliko celic je notri + relativno poceni so
Tekoči pa propadajo s časom + dragi so
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Kakšna ideja kje nabaviti magnetno mešalo?

Se pravi starter se 24 ur meša in potem se počaka koliko časa da se kvas posede?

Ali je boljše da se lotim kar s suhimi safale lager, 4 paketki lepo cold pich in je toto? Kakšna je razlika med tekočim in suhim kvasom je opazna razlika?

Ali se erlemmajerica zapre neprodušno med mešanjem?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Magnetno mešalo je kar drag špas, lahko narediš pa sam. Napiši v google diy yeast stir plate
Odvisno od seva, načeloma se frišni kvasi kar hitro posedejo
Za začetek bo boljše, sploh glede na to da je fermentis saflager w-34/70 odličen kvas
Erlermajerica NE SME biti neprodušno zaprta, ker ti bo kaj ekspodiralo. Lahko gor montiraš vrelno veho, še lažje je če jo pokriješ z sterilno alu folijo

Generalno gledano so suhi in tekoči kvasi podobna zadeva. Očitna prednost tekočega je to, da jih je ogromno različnih in lahko z njimi delaš zares unikatna piva. Npr: ESB, weisse beer... Za kake IPE je praktično vseeno, če boš uporabil US-05, bo ravno tako kul.
So pa tekoči malo bolj sitni za rokovanje, to je to!
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Evo sem narocil magnetni mesalnik ;-)))

Samo se informacijo rabim kolk casa mesat starter? 24ur?

In priblizno koliko casa pustit da se kvas posede. Da si vem izracunat kdaj kuhat ;-)
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Ponavadi je v 24 urah vsega konec, sej boš videl ko bo odfermentiralo
Kvas se pa tudi načeloma posede v enem dnevu. Lahko si pomagaš z hladilnikom da bo prej sedimentiral.

Tako da dva dni pred kuho
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Hvala za informacije, mislim da ne bo porblem naredit starterja ;-)

Pa se splača delat starter za vsa piva? malo sem se poigral s kalkulatorjem na brewersfriend in očitno nikoli do sedaj nisem pichal primerno število kvasovk (dva paketka).

Se tudi starter za Lager piva fermentira na 20C ali nižje (12-13C)?.

Po zgornji informaciji predvidevam da starter lahko postaviš po končani fermentaciji kar v hladilnik? Ne bodo kvasovke nič šokirane?

Če uporabiš starter je aeracija pivine nepotrebna če prav razumem? oziroma z aeracijo samo podaljšuješ lag fazo, celic je zadosti da začnejo takoj delat. mam prav?
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
1. Kot sem rekel, odvisno od samega stila + koliko se ti da s tem ukvarjat. Za kake Hop forward niti ni potrebno, za specilna piva kjer da kvas večino karakterja, bi pa priporočil
2. Priporočil bi par stopinj nižje od 20., ni pa nujno, ker te produkt ne zanima, ampak samo kvas ki nastane. Vseeno ne iti previsoko, da ga preveč ne razvadiš ;)
3. Lahko ja...odvisno tudi od tega kdaj boš varil. Če boš čakal par dni, je hladilnik super izbira, če pa ne, pa niti ni potrebno, odvisno tudi od same hitrosti sedimentacije. Šokiral ga ne boš, če ga boš pred pitchanjem dal na sobno temperaturo, da se sam ogreje
4. Ne. Aeracija je dobrodošla v vsakem primeru. Čeprav Lag faza podaljša fermentacijo, je zelo dobrodošla, ker z njo dobiš nove, zdrave celice, ki gredo takoj v akcijo.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Hvala za odgovore.

Še to, za 3l starter je dovolj 3l erlenmajerica oz. čaša ali bo vse skupaj šlo čez in priporočate večjo erlenmajerico, čašo??
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Šlo bo čez.

V 3L daj največ 2-2,5L. Erlenmajerica je precej boljša izbira kot čaša, ker ima ozek vrat
 

Podobne teme