VARJENJE LAGER PIVA

stanly

Zelenc'
23. feb 2016
26
0
1
Nastavi tako, da se ti ne vkljaplja hitreje kot na 5 minut. Drugače bo šel kompresor k vragu predčasno.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Kako pa dodajate kvas v lager piva?

Dve vrečki susega lager kvasa normalno hidriraš v mlačni vodi in dodaš v fermentor al kako?

Potem me še zanima kdaj kvas dodaš glede na to da potrebuješ temperaturo 12 stopinj. Seveda z hladilno bakreno cevjo ne morešohladiti do te temperature, oz bi trajalo cca 2 uri xD kaj daš najprej pivino ohladiti za npr. 5-6 ur v hladilnik in potem dodaš kvas?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Je že na začetku teme opisano. Pri lagerju imaš dve metodi, ena je t.i. cold pitching to je dodajanje kvasa v pivino ki ima temperaturo pod nivojem fermentacije in potem dvig temperature na fermentacijsko ko se prične aktivnost. Tu torej ko ohladiš pivo z vodo (čimbolj kar se da) dodatno ohlajaš dokler temperatura ne pade 2-3C pod tisto na kateri boš fermentiral. Potem dodaš kvas. Doze za cold pitching so 1x večje kot so ponavadi za warm pitching. Recimo da bi rabil za neko povprečno pivo 4 vrečke na 20l.

Warm pitching je dodajanje kvasa v pivino pri višji temperaturi kot je fermentacijska in potem ohlajanje na fermentacijsko temperaturo ko se prične fermentacija. Priporočene doze od proizvajalcev kvasa veljajo za warm pitching. Torej recimo za normalno pivo 20l bi bilo dovolj 2 vrečki.

Tradicionalno oz. v industrijskem pivovarstvu se dela več ali manj samo cold pitching. Warm pitching je pogruntavščina homebrewerjev ker je manj zahtevno, potrebuješ manj kvasa in gre vse skupaj hitreje. Warm pitching ima za posledico več estrov iz fermentacije in praviloma tudi več diacetila (obvezen d-rest). Dosti je odvisno tudi od kvasa, eni prebavijo bolje warm pitching kot drugi.

Za prvič vsekakor priporočam warm pitching s suhim kvasom, torej 2 vrečke na 20l in dodajanje kvasa pri16C ter potem ob prvih znakih fermentacije ohlajanje na 12C.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Utiševalec najlepša ti dala :p

Amm še to me zanima po kolikem času približno se začne aktivnosti pri temperaturah za lager kvase.

US 05 meni začne med 12-24 ur
Us 04 začne najkasneje v 12 urah

Kako pa je z saflager w-34/70?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Čisto odvisno od doze in gostote, ampak na splošno se mi zdi da je w-34/70 dokaj hiter kvas. Če boš delal warm pitching in dal 2 vrečke na 20l potem bi moral zagotovo začet delat v prvem dnevu (24h). Bo pa potem sam proces fermentacije na 12C trajal dlje.
 

stricek18

Pripravnik
3. nov 2015
317
4
18
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Dodatek temnejšega sladu. Saj je menda očitno ane

Hehe to seveda vem :p Ampak zanima me koliko procentov temnega sladu naprimer, katerega je boljše dodajtal, obični roasted barley, pealed roasted barley, chocolate,...
 

anze92

Pripravnik
23. dec 2015
178
12
18
Pogledaš smernice za barvo pri svojem slogu in dodajaš barvni slad v programu/aplikaciji, dokler nisi zadovoljen.
Temne karamele boš rabil veliko in ti bo dala tudi veliko kompleksnih sladkorjev, včasih preveč.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
V nedeljo bom varil lager in na voljo imam pet paketkov mangrove jacks M76 za 41 litrov pivine z OG 1.048. Spletni kalkulatorji mi izračunajo, da je to premalo kvasa. Je bilo pa rečeno, da se ga da enkrat več kot za ale, potemtakem stiri paketke v mojem primeru. Drzi to? Bom pa cold pitchal pri 9 stopinjah.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Jah priporočila so taka kot so v kalkulatorjih, te ne bom prepričeval drugače ker sem že 100x napisal kako pa kaj. Glede na kalkulatorje bi potreboval cca. 70g suhega kvasa kar je od oka 7 vrečk. Pa še to če se greš cold pitching bi sam dozo še povečal.

Pri cold pitchingu je namreč doza kvasa še toliko bolj pomembna. Recimo fermentis za safale priporoča za bavarski sev (najbrž enak/podoben kot v MJ M75):
Citat:

Increase dosage for pitching below 12°C (53°F), up to 200 to 300 g/hl at 9°C (48°F)

Torej 80-120g za 40l po tamalem, celo po priporočilu proizvajalca.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Odvisno po katerem kalkulatorju delaš in kater profil vzameš. Brewersfriend pravi: "We recommend 0.75 for ales below 1.060 / 15 Plato. High gravity is considered above 1.060 / 15 Plato. Double those numbers for lagers." Če torej vzameš profil PRO brewer 0.75 (s cell density 10 b/g; kar je prednastavljeno), ti bo za tvoje pivo izračunal, da potrebuješ 4 vrečke kvasa (za ale), torej 8 za lager.

Upam, da ga glede na program, nisem kje biksnil. Jaz sem prejšnji petek delal lager in sem dal 2 vrečki mangrove jacks M76 za 12 litrov piva, OG 1.046. vrel je na temperaturi 13 C, termometer na fermentorju je vmes kazal 14-16 C, kar je malenkost preveč. Po burnejši fermentaciji je temperatura padla na 12-14 C. Včeraj sem preverjal SG in mi je že povrelo na 1.010 (izračunan FG je 1.009), tako da sem hitro prižgal radiator, da bo šel nazaj 16 stopinj. Pač, nimam idealnih okoliščin, pa nekaj bo že ratalo
smile-1.gif


Aja, pa delal sem warm pitching. Kljub temu sem vzel zgornje mere kvasa.
 
Nazadnje urejeno:

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
Brewersfriend mi izračuna 3 literni starter s 5 paketki kvasa. Na voljo imam pa samo eno piksno LME, ki ji je rok ze skoraj potekel. Lahko naredim iz tega starter? Na kateri temperaturi naj fermentiram? Do sobote zvečer bi fermentiral, potem dal v hladilnik, vzel v nedeljo ven da se segreje na 9 stopinj, odlil odvecno pivino in pitchal. Bi bil to pravi pristop? Na piksni piše lager, tako da verjetno ne vsebuje veliko hmelja, ce bi slucajno pustil kaksen priokus.
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Kar se tiče starterja, nisem pravi naslov, ker še nisem delal
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.994
403
83
Hmelj se v starteju običajno ne uporablja, nima pa kej škoditi, oz. je celo dobrodošel, ker je antiseptik. Palmer svetuje da se da kak briket v starter, jaz tudi to počnem.
 

Pivopivec1

Pripravnik
23. feb 2014
318
9
18
No po tehtnem premisleku sem se odlocil, da bom namesto 41 litrov naredil 31
smile-1.gif
Tako mi tudi kalkulator izračuna, da imam dovolj kvasa. Naslednjic pa s starterjem
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.132
4.112
113
Citat:
Uporabnik Pivopivec1 pravi:
No po tehtnem premisleku sem se odlocil, da bom namesto 41 litrov naredil 31
smile-1.gif
Tako mi tudi kalkulator izračuna, da imam dovolj kvasa. Naslednjic pa s starterjem

Še starter je pri lagerju "odveč". Enostavno repitchaš kvas iz tega batcha v naslednjega in boš "zastonj" prišel skozi!
zmaga.gif


Je pa res da pri taki količini je pobiranje usledilno malce problematično. Fino je imet konus fermentor s spodnjim izpustom in potem si skoraj res na "enostavnem" (zaradi opreme pa poceni ni več)!
grin1.gif
 

itak37

Zelenc'
8. dec 2015
26
0
1
Tudi iz plasticnega 60l soda se da lepo pobrat kvas, pusti se kak liter piva in temeljito pretrese, da se ves kvas raztopi, nato se pa prelije v posodo. Kvas se da uporabit za vec zaporednih lagerjev, progresivno vecje kolicine oz OG.
Pri repitchanju pa ne pozabite na aeracijo pivine, saj je kvas po fermentaciji izcrpan. Pred repitchanjem je pametno narediti t.i. "vitality starter", to je 3,4 ure pred pitchanjem se kvasu doda 1-2 litra pivine in postavi na magnetno mesalko oz. prezraci s tresenjem. V tem casu se kvas prebudi in obnovi celicne stene.
 

Podobne teme