V sanitarijah našli novorojenčka

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
Citat:
Uporabnik buce pravi:
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
Naredijo jih toliko kot je jajcnih celic, nato pa po (obicajno) 3 dneh izberejo najboljse in jih vstavijo v maternico. Ostale imajo zunaj do 5 dneva in tiste ki prezivijo zamrznejo. Vstavijo 1-3 (s tem da 3 je redkost).

Ampak da se zadeva uspesno prime mora biti "gostiteljica" v primerni fazi menstrualnega cikla (po ovulaciji). Ce ni, potem je enako ali vstavis zarodke vanjo ali pa jih direkt v smeti vrzes. Zato me zanima kako v detajle gredo ti "resevalci zarodkov".

V sloveniji vstavijo max 2. Odločitev pa je na paru da se odloči. V tujini pa jih vstavljajo več.

to iz prve roke?
par se ne more odločiti, da bi raje dva kot enega, če je na primer zdravstveno stanje takšno, da je zelo velika verjetnost, da bo težko donositi enega, kaj šele dva :D

ja, jaz to iz prve roke. naju so vprašali ali dajo enega ali dva.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ksz

Mene pa zelo moti, ko vsepovsod nabijajo o detomoru. To ni bil detomor. Mati je morala biti v strašanski stiski, še toliko bolj čudno je, ker je bil menda partner zraven. Nikakor pa tole ni "detomor".

Saj se bo tudi to na koncu izvedelo, vendar niti pod razno nimamo vsi popolnoma urejenih življenjskih razmer. Ljudje ponekod še vedno živijo v predpotopnih razmerah in prepričanjih, lahko tudi da je imel zraven kakšen župnik prste vmes - če drugače ne, pa s svojimi brezkompromisnimi nauki
rolleyes-1.gif
.

Škoda je mamice in škoda je otroka, to bi lahko bilo njuno najsrečnejše obdobje. Ona si bo celo življenje očitala, on bo pa živel tako kot mu bo življenje nudilo. Vsekakor bo pogrešal tisto - 100 procentno mamo.

membrain

Majstr
4. jun 2014
2.863
283
83
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Škoda je mamice in škoda je otroka, to bi lahko bilo njuno najsrečnejše obdobje. Ona si bo celo življenje očitala, on bo pa živel tako kot mu bo življenje nudilo. Vsekakor bo pogrešal tisto - 100 procentno mamo.
Ona ima še vedno lahko tega otroka, ni nujno da ji ga bodo odvzeli.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.177
7.021
113
Povsod kjer je to indicirano. Koliko jih vstavljajo določa zakon in sicer je omejitev na največ tri zarodke. (32. člen ZZNPOB)

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.578
10.795
113
Kje so našli otroka, v wcjuv školjki? ali kje na pultu. To je namreč velika razlika. In gre za podobno stvar kot so včasih puščali otoroke pred sirotišnicami.

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
tako kot si napisal, je natancneje, se strinjam
v kolikor je zdravstveno stanje slabo (maternica na primer po treh laparotomijah v treh letih), pa ti tako ali tako dajo samo enega

Hondi

Majstr
18. avg 2007
3.548
434
83
kje so te vprašali, v LJ pri Drobniču?
naju niso, ampak zaradi specifike same (primer, kot ga dva zdravnika nista imela v vsej svoji dolgoletni praksi, niti nista še slišala za tak primer)

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
Mal si zamešal, mal preberi, kaj jest pišem in kaj nekdo drug. Pa odgovor na vprašanje še čakam, pa očitno nimaš jajc.

PS: Očitno se soočaš s frustracijo neplodnosti in se matrata z umetno oploditvijo. OK, razumem tvojo zagnanost in frustracije, sam vseeno se mal umiri in ga nehaj srat. Ja življenje ni cvetoče polje, enim pade not, ko nočejo, nekateri se matrajo leta in leta....

PPS: Imaš prav, splav se preveč uporablja v smislu kontracepcije, kar je zelo narobe, samo fanatizma tukaj ne podpiram in tvoja stališča so blizu tega.

Nazadnje urejeno:

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik Hondi pravi:
kje so te vprašali, v LJ pri Drobniču?
naju niso, ampak zaradi specifike same (primer, kot ga dva zdravnika nista imela v vsej svoji dolgoletni praksi, niti nista še slišala za tak primer)

PO

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Pa odgovor na vprašanje še čakam, pa očitno nimaš jajc.
odgovor sem zapisal. in za razlago sem ti dal tudi video.

če se ti ne da nazaj iskat: v normalnih okoliščinah bi definitivno rešil 5 letnega otroka.
v malenkost spremenjenih okoliščinah pa bi odreagiral drugače.

zdaj si pa ti na vrsti za moje zadnje vprašanje, če bi tudi v tem primeru rešil otroka.

Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
PS: Očitno se soočaš s frustracijo neplodnosti in se matrata z umetno oploditvijo. OK, razumem tvojo zagnanost in frustracije, sam vseeno se mal umiri in ga nehaj srat. Ja življenje ni cvetoče polje, enim pade not, ko nočejo, nekateri se matrajo leta in leta....

PPS: Imaš prav, splav se preveč uporablja v smislu kontracepcije, kar je zelo narobe, samo fanatizma tukaj ne podpiram in tvoja stališča so blizu tega.

Glede 1. PS:
Ne, sem oče dveh otrok. Je vse kul. Definitivno pa to vpliva tudi na moj pogled glede prekinitve nosečnosti.

Glede 2. PPS:
Moja stališča so taka kot, so. Pravim pa da niso zabetonirana, zato bi tudi rad razpravljal glede tega in probal najti skupno točko. Osebno se mi zdi da je 10. teden zelo zelo pozno. Definitivno pa ne podpiram splava kot načina kontracepcije (tako kot si sam zapisal).
Torej, kaj storiti, da splav ne bi bil način kontracepcije, ampak izjemni zdravstveni poseg.
Za primer naj dam: v primeru posilstva (tu je recimo tisti američan proti in se jaz z njim ne strinjam), v primeru incesta (velika verjetnost bolezni) in v primeru genetskih okvar (downov sindrom,...)
za prva dva primera je tu še dodaten razlog: prijava le tega policiji, bolj natančna statistika (prijav) posilstev, ...

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik Demz pravi:
Ksz

Mene pa zelo moti, ko vsepovsod nabijajo o detomoru. To ni bil detomor. Mati je morala biti v strašanski stiski, še toliko bolj čudno je, ker je bil menda partner zraven. Nikakor pa tole ni "detomor".

Saj se bo tudi to na koncu izvedelo, vendar niti pod razno nimamo vsi popolnoma urejenih življenjskih razmer. Ljudje ponekod še vedno živijo v predpotopnih razmerah in prepričanjih, lahko tudi da je imel zraven kakšen župnik prste vmes - če drugače ne, pa s svojimi brezkompromisnimi nauki
rolleyes-1.gif
.

saj novinarji so napisali resnico "policija preiskuje tudi možnost poskusa detomora" kar pomeni "po uradni dolžnosti morajo pri zapuščenih dojenčkih tudi to preveriti" pa naj me apolo popravi če ni res ampak sem prepičan da je. seveda to preverijo v vsakem primeru tudi, če bi bil dojenček puščen direkt v bolnici. torej je treba naslove tudi razumeti...seveda so pa spisani bombastično to pa ja. članka zuher ni bralo 10% ljudi... jaz ga že nisem.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.718
9.493
113
No zdej si že malo bolj sprejemljiv in če si šel skozi pekel umetne oploditve celo malo bolj razumem tvojo zagnanost. Ameriških YT posnetkov na to temo pa ne mislim gledat. Še moj odgovor. Če na odraslega ni čustvene navezanosti, kar na življenjsko sopotnico definitivno je, bi šel verjetno instinktivno reševat otroka. Kako ti pa dela avtomatika v krizi pa noben ne ve, dokler ni dejansko v krizi.

In ja, splava v smislu kontracepcije definitivno ne zagovarjam. Prepoved splava pa ostro zavračam iz mnogo razlogov.

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
No zdej si že malo bolj sprejemljiv in če si šel skozi pekel umetne oploditve celo malo bolj razumem tvojo zagnanost. Ameriških YT posnetkov na to temo pa ne mislim gledat. Še moj odgovor. Če na odraslega ni čustvene navezanosti, kar na življenjsko sopotnico definitivno je, bi šel verjetno instinktivno reševat otroka. Kako ti pa dela avtomatika v krizi pa noben ne ve, dokler ni dejansko v krizi.

In ja, splava v smislu kontracepcije definitivno ne zagovarjam. Prepoved splava pa ostro zavračam iz mnogo razlogov.

glede tvojega odgovora: najprej hvala. In kot si sam ugotovil je odgovor odvisen od situacije, to, kar sem sam govoril. zato je tudi vprašanje zelo neprimerno, saj ne odraža ničesar. v kolikor bi se šlo za tvojega otroka/nosečnico proti neznani osebi (ali več oseb), boš vedno pograbil svoje. to ne pomeni da neznana oseba ni vreden življenja, ali pa sploh ni življenje, ampak je manj pomemben izključno zate.

No, dejva tvoj tazadnji stavek pobližje pogledat oz. obrazložiti.
Zakaj zavračaš prepoved? Kakšni so razlogi?

edit: jaz sem za prepoved, ker se ga v večini primerov poslužuje kot kontracepcijo. Nisem za absolutno prepoved, ampak za specifiko.

Nazadnje urejeno:

mcn

Majstr
3. sep 2007
1.910
263
83
Slovenija
da se vrinem... tudi ko se splav uporabi za kontracepcijo, ni ravno smiselno uporabiti avtomatizma in ga prepovedovati v ta namen. Tukaj je toliko različnih situacij, od banalnih na eni strani do skrajnih stisk na drugi, da ne moreš uporabiti uravnilovke. In po mojem je to s strani zato usposobljenih oseb že vse bilo pretehtano in je rezultat tak kot je. Ampak rezultat prepovedi oz. otežkočanja splava pa lahko vsak preveri po primerih Irske, Poljske, nekaterih južnoameriških držav.

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
za slovenijo velja tole: https://www.domovina.je/za-splave-v-sloveniji-iz-zdravstvene-blagajne-2-milijona-evrov-letno/

"Povprečna starost žensk, ki prihajajo na kliniko opraviti splav, je 31 let. Delež žensk, ki so ob splavu starejše od 30 let, je okvirno 53 %. Mladostnice, do vključno 18. leta, predstavljajo le 4,6 % vseh (do 20. leta 7,6 % vseh). Delež žensk po 35. letu je okvirno 30 %, po 40. letu pa 8 %. Iz tega je razvidno, da so mladostnice do 18. leta še najmanj problematična starostna skupina" navaja Staretova.

Glede vzrokov za takšno odločitev je strokovnjakinja povedala, da je
- pri mladostnicah v ospredju želja opraviti šolanje, se osamosvojiti.
- Nekatere odrasle ženske, ki že imajo družino, ne želijo imeti še enega otroka.
- Nekaj jih je bilo tudi takšnih, ki so si otroka želele, vendar so se zaradi partnerjevega pritiska odločile za splav.
- Spet druge dobijo dolgo pričakovano službo, ki je noseče ne bi mogle obdržati, je za portal www.abczdravja.si še dodala Marija Rebolj Stare.

če pogledaš razloge, ki jih je navedla niso to baš neke hude stiske... razlog da je to zaradi partnerja pa je zelo zaskrbljujoč.
fajn bi blo dobit statistiko...

buce

Pripravnik
23. jan 2014
562
20
18
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
Kot ti je že nekdo odgovoril, ne moreš potegnit uravnilovke.

banalne bi lahko prepovedal. saj sem napisal da absolutne prepovedi ne podpiram.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.484
5.025
113
Vsekakor je smešno (oziroma žalostno), da ljudje zaradi pomanjkanja denarja v javni zdravstveni blagajni čakajo mesece na nujne posege, so dalj v bolniški, si doplačujejo za zdravstvene storitve, splav pa je popolnoma brezplačen in praktično takoj za vse skupine žensk in za vse razloge.
Ampak to je Slovenija, v svete ideološke stvari kulture smrti in liberalizma se ne vtika, se ne razmišlja o spremembah, ker je to napad na neko "svobodo" in pridobljene "pravice".

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Koliko pa naj čaka če je omejitev 10 tednov starosti?

Statistika, koliko je povratnic?