V razmislek neprilagojencem

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
maš na pohorju hrvate na skijanju. Ga prosiš: gospod vas lahko prosim, da enega otroka vzamete zraven na sedežnico? Pa ti odgovori ne pričam ja slovenski pa se nardi budalo.
posadiš otroka na sedžnico braz prašat če sedi sam. saj itak nima pravice do dveh stolov. na karta - en stol.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik eazy pravi:
Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Kot ponavadi nimaš prav - če nekdo, po 10+ let življenja v neki državi, ni sposoben komunicirati v enem od uradnih jezikov, je to samo odraz neprilagojenosti ali lastnega precenjevanja.

Pa ni težava v trdem "L" pa nepravilni slovnici - to kar moti (ja - tudi mene - pa ne izključno v Sloveniji) je da se nekateri niti ne potrudijo.

Težava je v sledečem - lani me/nas na Hrvaški obali tip nagovori v angleščini (sem sicer bil v družbi samih klenih Slovencev) - po nekaj stavkih le pade vprašanje od kod je kdo - no one je bil iz Beeograada - nas pa je imel za Čehe. Po njegovi izjavi: "Eh, da sam znao, da ste naši, ne bih se mučijo sa engleskim" - smo potem prešaltali na "srbo-hrvaško".
crazy1.gif

Karkoli nekdo je ali ni. To ni tvoj problem. To je njegovo zivljenje in njegova stvar. Ja nekdo je lahko bp 10+ v drzavi in se vedno nima blage veze. Pa tudi ce ima vse pogoje (recimo prva dama ZDA). Ce pa nekdo nima pogojev in realno tudi nobene potrebe je zadeva razumljiva. Zna kolikor mu je potrebno da prezivi in to je povsem ok. To je standard po celem planetu.

In kaj tocno ti se ti cudno pri vasi prigodi? Seveda je na jezik ,ki ga je govorila oziroma govori vecina obmocju Balkana... Verjetno bi morali vsi sprehati v makedonscini?
bonk.gif

Citat:
Uporabnik gr69 pravi:
Kot ponavadi nimaš prav - če nekdo, po 10+ let življenja v neki državi, ni sposoben komunicirati v enem od uradnih jezikov, je to samo odraz neprilagojenosti ali lastnega precenjevanja.

Pa ni težava v trdem "L" pa nepravilni slovnici - to kar moti (ja - tudi mene - pa ne izključno v Sloveniji) je da se nekateri niti ne potrudijo.

Težava je v sledečem - lani me/nas na Hrvaški obali tip nagovori v angleščini (sem sicer bil v družbi samih klenih Slovencev) - po nekaj stavkih le pade vprašanje od kod je kdo - no one je bil iz Beeograada - nas pa je imel za Čehe. Po njegovi izjavi: "Eh, da sam znao, da ste naši, ne bih se mučijo sa engleskim" - smo potem prešaltali na "srbo-hrvaško".
crazy1.gif

Edit: moram dodati, da me osebno ne moti, da smo se v tuji državi "mi" prilagodili - težava je, da je za večino "tujcev" pri nas samoumevno, da bomo to vedno delali tudi v lastni državi.

Če si res slučajno prej repliciral preden sem (skorak takoj in preden si ti objavil) dodal kaj je problem.

ginek

Fizikalc
21. sep 2007
545
54
28
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
naravnega antitalenta za jezike ni.
Če se je tajsko naučila se bi mogla še slovensko. Če si ti 10 let v nekem okolju in se ne naučiš jezika enostavno ni izgovora. Pač se noče naučit preprosto.

Ja seveda. To je isto kot bi trdil, da imajo vsi enak talent za glasbo.
Če si otrok se lahko še dobro naučiš jezika, odrasel malo težje, ker več ne slišiš na isti način.

Stavim, da nisi talentiran za čisto vse in se lahko v kakšnem okolju kdo na isti način norčuje iz tebe.

In zakaj bi se naučil, če lahko dobro shaja brez? Da boš ti zadovoljen, ker se ti s tem ne ruši napihnjena nacionalna identiteta?

Še Slovenci pozabljajo pravilno slovenščino zaradi medijskega vpliva angleščine.

P.S. Izvzevši nam sorodne slovanske jezike, govorim še enega anglo-saškega in enega latinskega. Še vedno menim, da tisti, ki ima boljši posluh se lažje nauči.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.496
5.790
113
oprosti ampak če živiš 10 let v državi se jezika naučiš. Pustimo zdaj naglas in te zadeve. Jezik moreš obvladat do te mere da normalno komuniciraš in živiš. Pa magari rečeš ena veliko kava brez sladkorjem prosim.

glej nemško nisem mel pojma, v srednji šoli popravni, der di das jebe nas itd. Po 2 tednih dela v avstriji sem se znal sam zmenit po nemško, da me niso vkradli. S tem da sem popoldan bil z slovenci, čez dan z angleži. Ko sem šel tretjo rundo za 2 tedna nisn niti rabo več rečt kanst du das noh ajnmal langsam sagen. to je tisto ko se malo teže naučiš.
Po desetih letih življenja v državi pa ni niti enega izgovora.

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.624
3.079
113
v lokalni ostariji
z francozi v angleščini govort je huda dogodiščcina... sploh po telefonu... roke bolijo najbrž kar oba
wink-1.gif

nizozemci, danci, belgijsci brez problema. nemci no ja no ja.. aja pa z parimi nemci komot po srbohrvašk govoriš;))))

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.025
11.147
113
z Italijani je isto. Ali pa imet pisno korespodenco..Google translate pa gremo..

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.932
6.006
113
Lahko potrdim, Francozi in angleščina je taka rednost kot pošten politik in leteča zelena krava
Soseda imela izmenjavo (gimnazijci), celih par besed so trije znali reči po ang (raven znanja predšolski otroci).Še dobro da so naši znali fr veliko bolje kot obratno.

Edino kar so se žabarji uspeli naučiti je, kako se naroči pivo v gostilni, in to ekspresno hitro :p - torej niso tako zabiti, samo boli jih k** za ang.

Za pripadnike exJuge, ki že +10 bivajo v Slo, večina goni svoje naprej**.
V Hr/Srb s slovenščino nebi prišel daleč, zato ne ve, zakaj se prilagajate drugim **.
Če si v nekem turističnem kraju je razumljivo, da se znaš s tujcem sporazumeti, v Rogaški hotelsko osebje lepo tolče ruski, od tega ima cel kraj koristi.

Drugo opažanje: Slo mladi ne znajo več govoriti/razumeti hr/srb, se vidi da v šolah ne učijo več srbo-hrvaščine.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Če gledaš zgodovinsko je francoščina eden on "velikih" jezikov, tako imenovan jezik diplomatov in če te s tem vzgajajo od malega, te "savršeno zaboli curac" za druge jezike.

No jaz kar nekaj potujem po F in nimam slabih izkušenj, posebej če jih najprej omehčaš s par francoskimi poskusi ala konjtravoje, žabartma, potem pa" parlez vous anglais?"
smirk-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.117
6.944
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik alkoholik pravi:
z francozi v angleščini govort je huda dogodiščcina... sploh po telefonu... roke bolijo najbrž kar oba
wink-1.gif

nizozemci, danci, belgijsci brez problema. nemci no ja no ja.. aja pa z parimi nemci komot po srbohrvašk govoriš;))))
No vidiš, celo Nemce so prepričal da so se oni naučil balkansko. Pa da ne bi Slovencev?
Sem antitalent za jezike, ampak če sem v tujini, poskušam njihovo spraho. Vsaj iz kakšnega menija poskušam naročiti po njihovo namesto po angleško.

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
maš na pohorju hrvate na skijanju. Ga prosiš: gospod vas lahko prosim, da enega otroka vzamete zraven na sedežnico? Pa ti odgovori ne pričam ja slovenski pa se nardi budalo.

Pol se pa kaj zgodi
priden.gif

ThaShizznitt

Fizikalc
13. jan 2008
4.781
4
38
Ker alterasi se pa z lahkoto naucijo kateregakoli jezika kajne? V nulo! Haha, ce se nekdo trudi, je ze veliko, ce nekdo noce je bolj bedno.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik skala pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
posadiš otroka na sedžnico braz prašat če sedi sam. saj itak nima pravice do dveh stolov. na karta - en stol.

Pri vsem skupaj je pa najbolj žalostno, da bi moral kaj koga spraševat in sam skrbet da daš otroka na sedežko. V ta namen obstajajo žičničarji. Vsaj na resnih smučiščih.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.496
5.790
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

Pol se pa kaj zgodi
priden.gif

kaj se zgodi. iščeš drugega. Takega kretena res nebom 2x proso pa mu pol še froca dal. Raje počakam minuto, da pride človek ki je normaln mimo.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ksz ...

Ne vem, kaj se toliko sekirate za tiste, ki se ne naučijo jezika. Saj pa vas nič ne boli, če si oni s tem zaprejo 90 % vrat za kakšno koli pametno službo. To je univerzalna resnica, ki velja vsepovsod.

Smo v času vojne v jugi v OŠ dobili dva brata iz Bosne. Eden fajn dečko, drugi budala. Prvi se je trudil s slovenščino, proti koncu OŠ je dobival nešenkane 4 za proste spise, brat pa šenkano dve. Danes, 20+ let pozneje, ima eden magisterij iz biokemije, eden pa prodaja bureke.

LP

Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik luka51 pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
Citat:
Uporabnik luka51 pravi:

Pol se pa kaj zgodi
priden.gif

kaj se zgodi. iščeš drugega. Takega kretena res nebom 2x proso pa mu pol še froca dal. Raje počakam minuto, da pride človek ki je normaln mimo.

jaz ti pravim, da dece na vlečnici ne dajaj poleg tujcem
priden.gif

froci pa so tudi neugodni, te še kje s palico zahakla ipd.