V kakšni meri mi lahko policist "premeče" avto?

dufus

Fizikalc
13. okt 2007
1.927
60
48
mater, samo tebi se pa res dogaja.
preiskave sposojenih avtomobilov, pistole, umori, hisne preiskave,... si razmisljal, da bi zacel pisat kriminalke?

bonk.gif

nepomembnez

Pripravnik
9. jan 2009
514
0
16
Citat:
Uporabnik rajko0028 pravi:
Citat:
Uporabnik nepomembnez pravi:
Policist ti lahko naredi varnostni pregled kadarkoli. Tako, da se ni dobro delati pametnega, ker lahko na hitro dobiš še kakšno kazen zraven zaradi grdega obnašanja.

BUČE BUČE BUČE

Policaj ti reče pokažite (in ti se podelaš in pokažeš) in ne pogledal bom (samo če ima nalog). Se pa zna zgoditi da te bo zadržal dobil nalog zaradi utemeljenga suma in ti premetal avto - ob pričah - in za sabo pospravil, če ne bo nič našel. Če pa ga ti malo prcaš (ampak samo, če si siguren da ne bo nič našel) pa je to češnja na tortici.
Pri carinikih je normalno, da brskajo ampak samo na mejah v notranjosti morajo met zraven policaja.
Za premetačino stanovanja pa morata imeta (biti morata najmanj dva) nalog in dve priči ki jih izbereš ti (lahko ti ju določijo oni če bi morali nerazumno dolgo čakati na tvoji) v nasprotnem primeru so vsi dokazi pridobljeni nični.
Pa ti si ena buča. Očitno si nisi prebral, kaj sem zgoraj napisal, ker to 100% drži. Če pa ne veš, kaj pomeni "varnostni pregled" vozila pa je tvoj problem. Če pa bi rad redno premetačino vozila pa reči, da imaš pištolo v avtu in boš potem videl, če bojo čakali na nalog.
hysterical-1.gif

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
ksz
Zakon o nadzoru državne meje (velja tudi v notranjosti države - šengen pač)
Citat:
29. člen

(kontrola potnikov, prevoznega sredstva in stvari)

(1) Kontrola potnikov je kontrola, ki zajema preverjanje dokumentov za prestop državne meje skupaj s preverjanjem biometričnih podatkov ter z ugotavljanjem identitete osebe, ki namerava prestopiti državno mejo, in drugih pogojev za prestop in tiralično-tehnično preverjanje osebe z odvzemom prstnih odtisov in odtisov dlani ter preverjanje drugih telesnih identifikacijskih značilnosti. Policist sme zahtevati od osebe, naj pokaže, kaj ima pri sebi.
(2) V primeru suma posedovanja prepovedanih stvari, predmetov ali zaradi ugotavljanja identitete sme policist pregledati ali preiskati osebo. Preiskava po tem členu ne zajema preiskave telesnih votlin.
(3) Kontrola prevoznega sredstva je kontrola, ki zajema zunanji in notranji vidni pregled prevoznega sredstva in preiskavo prevoznega sredstva.
(4) V primeru suma, da oseba v prevoznem sredstvu prevaža prepovedane predmete ali stvari, ki bi pripomogle k ugotavljanju njene identitete ali identitete drugih potnikov, ter zaradi preprečevanja nedovoljenega vstopa v Republiko Slovenijo sme policist preiskati prevozno sredstvo, kar pomeni podroben pregled vseh delov, vključno z razstavljanjem posameznih delov prevoznega sredstva.
(5) Kontrola stvari zajema kontrolo predmetov in stvari, ki jih ima oseba, ki namerava prestopiti državno mejo, s seboj ali v prevoznem sredstvu.
(6) V primeru suma, da so v predmetih ali stvareh, ki jih ima s seboj, ali v prevoznem sredstvu prepovedani predmeti ali stvari, ki bi pripomogle k ugotavljanju njene identitete ali identitete drugih potnikov, sme policist preiskati predmete ali stvari, kar pomeni podroben pregled vseh delov skupaj z razstavljanjem posameznih delov.
(7) Pri opravljanju kontrole potnikov, kontrole prevoznega sredstva in kontrole stvari sme policist uporabljati ustrezne tehnične pripomočke.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik dufus pravi:
mater, samo tebi se pa res dogaja.
preiskave sposojenih avtomobilov, pistole, umori, hisne preiskave,... si razmisljal, da bi zacel pisat kriminalke?

bonk.gif

Vozilo je bilo očetovo = torej ni moje

Pištole, umori = o čem govoriš?

hišne preiskave = niso premetavaili moje hiše, pa še tisto ki so jo se je izkazalo za neupravičeno, ker je bila podana lažna prijava,...

Še kaj, al lahko grem?

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.521
1.109
113
Pred parimi leti sem imel v okviru drugega faxa predavanje na pravni fakulteti, kjer nam je predaval nekdo, ki ni maral ne žensk in ne policajev. In nam je 100% zatrdil, da policaj pravzaprav nima pravice vpogleda v prtljažnik ali kam drugam v avto ter da ga popolnoma nič ne zanima kam greš. Če ti reče, da mu pokažeš obvezno opremo je to samo to, kar on lahko vidi. Za "golblji" vpogled bi pa potreboval že nalog.

B81

22. jul 2007
36.943
10.505
113
Večkrat so me že vprašali, kam grem.
Če res drži, kar ti trdiš, bom drugič odvrnil - ne vem.
grin1.gif

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
malcomX in ostali,

sem tako iz kriminalistične, kot pravne stroke. Policist ti lahko preveri vse, kar lahko "vidi, sliši in voha". Torej prtljažnik, tepihi, predalčki, ... ne sme pa odpirat delov, za katere potrebuješ orodje, torej nalog.

To velja za vse, za katere obstaja sum, v tvojem primeru je bil, ker naj bi bil živčen (pa take fore:) Je pa res, da ubogi (beri nešolani) policisti ne vedo točno, kaj smejo in kaj ne. V tvojem primeru, sta očitno videla dovolj, ker če nebi, bi ti ostal tam. Nalog za preiskavo vozila se dobi presenetljivo hitro (beri - 1 klic za PS). Mogoče pa ni bilo nobenega krimiča v bližini. :p

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Potemtakem, bi jaz imel avto naložen s kokainom (my favorite!), da pušča za seboj belo sled in kriminalisti nebi smeli razdreti vozila, ker me lastnik vozila čaka v Bosni, se ti to zdi logično? Preberi si malo ZKP. ;-)

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Ja kaj mu pa čem rečt. Sicer pa da bi Smrkec pogruntal da je na prometni isti priimek kot pa v vozniški, to pa je blo seveda
totalno za NE pričakovat,... Če mi tako trdno vrjame na besedo, pol pa tut ni vrag da še ga za kak krog z tuaregom ne nafehtam,
ko mu "prodam" da sn VW suspension tester in da njihov terenec nekam visi,...

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
Citat:
Uporabnik malcomX pravi:
Potemtakem meni kolega ki mi gre na q. posodi avto, jaz avto namečem z praškom, me ustavijo, jaz kao nič nevem ker ni
moj ampak od lastnika, kdo gre zdaj sedet? Jaz al on al oba?

Ti, razen če dokažeš na sodišču, da je njegova roba in da ti nimaš nič s tem (odvisno od večih dejavnikov - motiv, preteklost, itn). On, v kolikor ugotovijo njegovo krivdo, npr. s priznanjem, mu najdejo večje količine droge doma, pripomočke, kemikalije,...ipd.

V vsakem primeru bi oba dobila še po en nalog za hišno preiskavo.
cheer.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Ne sme ti prebrskati avta brez naloga, tudi če takrat kaj najde, bo zadeva padla, ker dokazi niso bili dobljeni zakonito (se kar pogosto dogaja). Žarnice in ostalo pa kažemo samo zato, da lahko policist ta čas gleda po prtljažniku... Je pa velikokrat bolje pokazati prtljažnik (sploh, če nič ne skrivamo...) saj bomo drugače počakali na nalog, potem pa nam lahko prevohajo celega...

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Plavček lahko koplje po avtu če se sklicuje na nek člen ( mislim da 147) zakona o varovanju zunanje evropske meje (šengen) . Takrat samo stopi stran od avta in ga jim prepusti brez besed. Za vso škodo nastalo na tujih stvareh bodo itak odgovarjali . Z drugimi besedami refundirali ti bodo vso nastalo škodo, tudi tiste stvari katere so že bile polomljene.
V glavnem pa Policaji nimajo JAJC sklicevat se na ta člen ker to stane.....

Nazadnje urejeno:

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
XXXL,

pozorno beri!

To, kar trdiš velja le v primeru, ko bi policist npr. snemal tapete vozila, ne pa pri rednem pregledu.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Kar se pa tiče kopanja po avtu brez naloga je pa stvar sladeča ; Takšno kopanje je namestnika komandirja PP kranj tovariša Grčarja kar drago stalo.
Če bi se pa tista noč še enkrat ponovila bi izhod iz privatnega dvorišča blokiral z drugim avtom,potem pa naj bo pameten

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.347
766
113
Citat:
Uporabnik qqqqqqq pravi:
XXXL,

pozorno beri!

To, kar trdiš velja le v primeru, ko bi policist npr. snemal tapete vozila, ne pa pri rednem pregledu.
Brez naloga nimajo vstopa v moje stanovanje, v moj avto pa ravno tako ne. Če mu pustim, da skozi okno brska po avtu, je moj problem. Če ga povabim v hišo, ravno tako. Lahko pa enostavno zaprem vsa vrata in okna in nima vstopa nikamor. Razen seveda z nalogom. Je pa v večini primerov bolj enostavno, če sodelujemo in mu pač pokažemo prtljažnik.