V kakšni meri mi lahko policist "premeče" avto?

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Torej ustavita sta me smrkca in bi rada pregledala vozilo, v smislu "Odprite prtljažnik" "Predal v amaturki" "Naslonjač med sedežema",...

Rutinsko sem bil ustavljen in me je policist 2x vprašal zakaj sem živčen. Prvič sem mu rekel da nisem živčen, drugič ko mi
je dop*zdo pa sem mu reko da me on dela živčnega s tem ko me sprašuje "zakaj ste živčen". In kot da bi me sumil ali nevem
kaj, mi ob ob 12ih popoldan reče če mu lahko razkažem vozilo. Zadevo sem odklonil, prvič ker nevem če sem dolžen, drugič pa
ker vozilo ni moje in nemoram "šarit" po tujem vozilu brez da je lastnik navzoč. Brez besed je plavc odšel v svoje vozilo, kjer
ga je čakal sosmrkec in sta zgleda mela pravni posvet ali moram razkazat vozilo ali ne.

Torej kaj morem pokazat policistu (PP, žarnice, prometna, vozniška) in česar ne rabim,...

Hvala za poduk.

Nazadnje urejeno:

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
a to pišeš med tem ko se onadva posvetujeta?
tongue-1.gif

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Tole zna bit težko vprašanje, tudi za pravnike. Predvsem zaradi tega:

Citat:
Na podlagi Zakona o policiji smejo policisti pri opravljanju svojih nalog med drugim:

opozarjati
ukazovati
ugotavljati identiteto in izvesti identifikacijski postopek
vabiti
opraviti varnostni pregled
...
http://www.policija.si/portal/pooblastila/pooblastila.php

Citat:
Z UKAZOM policisti dajejo navodila in zahteve za ukrepe in dejavnosti, ki jih mora kdo storiti ali opustiti, da bi se zavarovalo življenje ljudi, varovalo premoženje pred uničenjem, poškodovanjem, tatvino in drugimi oblikami škodljivega ravnanja, zagotovila varnost prometa, preprečili neredi, nemiri in druge podobne kršitve javnega reda ali odvrnile škodljive posledice naravnih in drugih nesreč, v skladu z odločitvami organov, pristojnih za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Če oseba ne upošteva ukaza, policist ukrepa v skladu s pooblastili. V zakonsko določenih pogojih lahko zoper tako osebo uporabi tudi prisilna sredstva

Zelo na široko zastavljena pooblastila, če mene vprašate.
sprasujem se.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Nisem dobil nobene kazni. Cuknil me je ven z kolone, pač "vozniško, prometno",... In pol spraševal zakaj sem živčen
in težil ter po ovinku nakazoval da imam nekaj v avtu skrito,... Ko je rekel naj razkažem vozilo sem rekel da nemorem,
ker vozilo ni moje, in brez lastnika po njegovi lastnini nemislim šarit, lahko pa avto parkiram in grem peš domov, ker
lastnika ni v državi,...

Pol je prinesel papirje in mi ni rekel niti adijo,...

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
opremo ti lahko pogleda s tem da z roko ne sme seči v avtomobil prez sodnega naloga! Niso to taka pooblastila ohlapna, avto je od nekoga in za pregled rabijo sodni nalog ta pa se dobi na podlagi....! V glavnem lahko ti reče pokaži opremo to pa je tut vse. Ko sem jaz bil v taki situaciji sem policaju rekel da naj me počaka pri sprednjem delu avtomobila, da mu bom opremo zložil na havbo, ker sem imel neke potovalke v prtljažniku čudno me je pogledsal pa sem mu povedal da lahko tut kr komandirja postaje pokliče!
Seveda je potem sledil natančne pregled žarnic
evil.gif
kazni ni bilo!

zetko

Pripravnik
18. avg 2007
916
0
16
40
Od mene je enkrat zahteval naj odprem sovoznikov predal in naslon za roko. Sem cisto iz firbca rekel, da brez sodnega naloga ne bo nic. Smrkec mi je se nekaj nabijal o tem da me bo poslal na odvzem krvi in ne vem kaj, potem pa samo vrnil dokumente in se odpeljal.

vaginko

Fizikalc
2. sep 2007
10.870
36
48
ni to tako enostavno kot piše na njihovi strani pa kaj misliš da ti kot občan nimaš nobene pravice? Za varnostni pregled morajo obstajati tehni razlogi drugače zna potem bit grdo verjemi, ne bi pisal, če ne bi imel izkušenj! Preden da se je zgodilo to kar sem napisal pred tem so tudi meni pregledali avto, po nasvetu družinskega odvetnika pač tega niso počeli več! Tebe kot osebo veliko lažje in prej pregleda kot avto, poleg tegamora biti tudi prisoten lastnik vozila preden se spoh kaj začne pogovarjat! To je tak kot bi ti prišli pred hišo ti rekli da si nekaj osumljen in ti hišo premečejo btw to tut ne gre tako hitro in enostavno!

creep

Fizikalc
19. jul 2007
1.306
50
48
42
www.lampret.net
Dobro je vedet.

Da ne opravijo pregleda kar na podlagi "bil je živčen, pa se je zašvicu ful, sem pa tja, pa take fore"
hysterical-1.gif

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.505
10.733
113
jap, zdaj pa nazaj jih drkat v glavo... ne vem zakaj mene nikol ne premečejo... verjetno sem prelep.

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.528
1.129
113
Te zadeve je treba it po srednji poti. Jaz mu nimam kaj skrivat, lahko pogleda kar če. Zdej, če je res siken, mu pač še ti daš vedet, da naj malo neha, če se bo odloču te zjebat, pa lahko to naredi na veliko načinov.

Če pa avto ni tvoj, kot je bilo v navedenem primeru, pa je bila pomojem res kar prava reakcija in naj se jebe.

Brezveze pa je apriori it na uradno osebo z narcizmom in aroganco, naj opravi svoje delo in gremo dalje.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Ma itak sem se malo nedolžnega naredil, pač da neupam šarit po avtu od kolega, in da tut poklicat ga nemorem ker je
bokve kje v evropi,... Če bi bil moj avto, bi vrjetno še jaz stal zunaj na haubi,...

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
A pa se je problem policaju izmislit tehtni razlog, zaradi česar ti je pregledal avto?
Sicer pa praviloma policaj nikoli sam ne brska. (so izjeme) ponavadi tebi reče pokaži to in ono, ali odpri to in ono, in tako ni policaj pregledoval, ampak si mu ti sam pokazal. kar je bistvena razlika.
Neupoštevanje odredb policaja je pa tud kaznivo kolikor vem.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Citat:
Uporabnik synthman pravi:
A pa se je problem policaju izmislit tehtni razlog, zaradi česar ti je pregledal avto?
Sicer pa praviloma policaj nikoli sam ne brska. (so izjeme) ponavadi tebi reče pokaži to in ono, ali odpri to in ono, in tako ni policaj pregledoval, ampak si mu ti sam pokazal. kar je bistvena razlika.
Neupoštevanje odredb policaja je pa tud kaznivo kolikor vem.

Sej to ravno, on je zahteval da mu razkažem avto. Če bi vedel točno zakon, bi mu reko "Zakaj, a ga bote kupli?" Zdaj pa nisem
upal bit pretirano pameten, ker nisem vedel o čem se gre, nisem pa mel neke želje se peljat v njihovem Tuaregu, ker se mi je
mudilo na kosilo,...

Pa še eno vprašanje; če mu že pokažem kuferam, a mu morem recimo tudi "tisto torbo"?
confused-1.gif

Rab bi vedel v nulo, da mu drugič kakšno pravno "vrnem" ko bo preveč pameten,...

Nazadnje urejeno:

Valhalla

Guru
17. dec 2007
4.528
1.129
113
Spet so pa zelo različna pooblastila uradnih oseb v različnih državah. Jaz se Španskemu cariniku nič nisem upal rečt, ko mi je kar sam odpiral torbe, ruzake in odmikal prtljago, ko smo prišli iz Andore. Sem si mislil, kar koplji če ti paše. Edino pritožil bi se lahko, če bi mi razmetal, nič našel in kar šel. To se pa ne bi pustil. Kolikor vem, morajo tudi nazaj pospravit, če neutemeljeno razmečejo.

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
ne-ne-1.gif

Vsaj pri nas pri hišni preiskavi. Sem bil pred leti (mogoče se je kaj spremenilo) pri kolegu, ko naenkrat pozvoni in 4je modeli
na vratih (brez uniform), vsak svojo značko + nalog na 3 straneh, da bodo premetali bajto. so zasukali 90m2 stanovanje v roku
ene ure do te mere, da nisi niti kavča videl, kamoli da bi se usedel nanj. Odšli brez adijo. Medtem ko so pa knjige in ostalo frčali
po zraku pa sma jaz, on še en prijatelj morali stati brez da smo se česarkoli dotaknili, bi nas bojda lahko vklenli,...
Za 20 minut zvoni spet, 2 ženski spet z nekimi izkaznicami, da sta prišli pospravit. Pospravli vse v nulo, prav ukazovalo se jima je kam kaj,... Tako da nerabijo ti gospodje nič pospravljat. Za carinike pa nebi vedel.

Nazadnje urejeno: