Ustavljanje kolesarjev na kolesarski z marico

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik predator pravi:
Jaz bi rad, da ko se avtomobilistom prižge rdeča, da to velja tudi za kolesarje.
Ne, govorim o tem, ko policija ustavlja naključno izbrane mimoidoče za brezveze in jim daje pihat. S tem bodo dejansko spravili kakega pijančka s kolesa nazaj za volan, ker kot kaže zadnje čase ustavijo več vinjenih kolesarjev kot pa avtomobilistov, ker je to plicajem očitno precej lažje.
Zakaj po policaji nebi kaznovali pijanih kolesarjev? Je treba tud tle pokasirat.
Več država pokasira, če se pijanec spravi za volan avta, kot pa če se spravi na kolo- in povzroči nesrečo. A je čudno potem, da država pijance spravlja iz kolesa nazaj za volan?
Citat:
Uporabnik keber pravi:
In naj mi nekdo pove eden pameten razlog, zakaj je 1200 € kazni vozit vinjen na biciklu enakovredno vozit vinjen za volanom. Oz hodit vinjen peš. Ker če imajo policaji ob vikendih ponoči res nimajo drugega dela, da bi namesto že kar normalnih voženj vseh vozil v rdečo luč (kar je bolj nevarno) ustavljajo naključno izbrane kolesarje na kolesarskih stezah, potem se moram res strinjat s sintičem o navadnem inkasanstvu.
Tako vinjen na biciklu kot vinjen za volanom kršita isti člen zakona zakon in je čisto razumljivo, da dobita enako kazen.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
se strinjam, da je treba delati na tem da se poveča delež kolesarjev, samo ne na račun varnosti in reda.
Torej nimaš nič proti, da začne policija ustavljati še vinjene pešce, ki hodijo po pločnikih? Ker lahko tudi njim dajo kazen 1200 in jih strpajo v maro pa prespat na policijo.
Nič nimam proti, da se ustavljajo kolesarji, ki delajo očitne prekrške (vožnja v rdečo, vijuganje po cesti itd), ampak kar na slepo ustavljati mimoidoče, tega pa niti v Skandinaviji delajo.
Če lahko na slepo ustavljajo avtomobiliste, ne vidim razloga, zakaj nebi tudi kolesarje in pešce.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.102
45
48
Citat:
Uporabnik keber pravi:
Torej nimaš nič proti, da začne policija ustavljati še vinjene pešce, ki hodijo po pločnikih? Ker lahko tudi njim dajo kazen 1200 in jih strpajo v maro pa prespat na policijo.
Nič nimam proti, da se ustavljajo kolesarji, ki delajo očitne prekrške (vožnja v rdečo, vijuganje po cesti itd), ampak kar na slepo ustavljati mimoidoče, tega pa niti v Skandinaviji delajo.

pešcem 1200EUR in pridržanje... si zihr da bereva isti zakon? sam res, le kako si slovenija lahko dovoli nekaj kar tudi v skandinaviji ni, le kako si slovenija ne dovoli to kar si dovolijo v ameriki... Me pa še vedno zanima, kako veš da so tistega kolesarja na slepo ustavili? Pač veš ane
smile-1.gif

Dr_Strangelove

Fizikalc
1. nov 2007
3.073
2
36
www.pentagon.gov
Jaz bi za te prometne prekrške uvedel kar smrtno kazen. Metek v tilnik, strošek manj kot EURo, država potem proda jeterca, ledvičke in ostale notranje organe, ki postanejo prihodek državnega proračuna.
zmaga.gif

Thesmos

Pripravnik
15. dec 2010
391
0
16
V zvezi teme bi vprasal le zakaj ljudje vedno kadar policisti koga ustavijo z modro lucjo menijo da se tako ustavlja samo kriminalce. Je eden od nacinov PRAVILNEGA ustavljanja udelezencev v cestnem prometu. Sej niso jasnovidni da vedo kdo bo storil prekrsek in kje, ter se tja postavil z loparckom.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.100
6.937
113
pri taščici
Se malo pa pijan ne bos smel iti v taxi, vlak, bus. Bos pokasiral 1200 in nocitev. Ko nas bodo te grde razvade odvadili, bodo zaceli merit sladkor v krvi. Kakor ga bos imel vec kot 6,4, te cakajo zgoraj navedene "bonitete".

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik kamela213 pravi:
pešcem 1200EUR in pridržanje... si zihr da bereva isti zakon?

3. člen Zakona o pravilih v cestnem prometu:
Citat:
43. »udeleženec cestnega prometa oziroma udeleženka cestnega prometa (v nadaljnjem besedilu: udeleženec cestnega prometa)« je oseba, ki je na kakršen koli način udeležena v cestnem prometu;

107. člen:
Citat:
(1) Policist sme zaradi ugotovitve, ali ima udeleženec cestnega prometa v organizmu alkohol ali več alkohola, kot je dovoljeno, izvesti preizkus s sredstvi ali napravami za ugotavljanje alkohola.
Kam, misliš, da spadajo pešci?
grims-1.gif

Citat:
Me pa še vedno zanima, kako veš da so tistega kolesarja na slepo ustavili? Pač veš ane
smile-1.gif
Čakali smo taksi, na drugi strani ceste se je peljal kolesar po kolesarski stezi. Nekega vidnega prekrška ni naredil. Nato vidim marico, ki se pelje normalno po cesti že mimo kolesarja, nenadoma prižge lučke in sireno, obrne sredi Dunajske in se zapodi za kolesarjem ter ga ustavi.

Zdaj boš rekel, da nisem mogel spremljati kolesarjevo obnašanje vseskozi. No, policaji so ga še precej manj časa.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
A si jim tudi na radio vezo prisluškoval? Morda so pa ukrepali zaradi kakšne prijave.

Konec

Guru
Izključen uporabnik
22. avg 2007
1.924
753
113
GO rica
Red je red in nekako ga je treba tudi spostovati,ce ga ne te doleti kazen ki naj bi vodila da bos v nadaljnje previdnejsi in doslednejsi do soudelezencev v prometu in do zakonov..
Vse lepo in prav ampak da ena drzava za en tak prekrsek predpise 2 mesecni delavski placi kazni je pa zlocin nad clovestvom in to je mogoce samo v najbolj gnilih zakotnih drzavah,in tudi oni uniformiranec ki je sposoben spisat cloveku poloznico za 1.200€ za en tak prekrsek si zasluzi vso nesreco v zivljenju in najhujso obliko raka na crevesju!

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.313
7.320
113
ti si navedel clen ki je podlaga za preverjanje psihofizicnega stanja udelezencev v prometu. Zdaj pa se poisci clen, kjer je za pesce predvidena kazen 1200 eur ce so v cestnem prometu udelezeni pod vplivom alkohola. Ce ga najdes te peljem na kosilo in javno napisem da so policisti inkasanti.

razlogov ustavitve kolesarja je lahko veliko, tudi kontrola psihofizicnega stanja voznika kolesa. Tudi meni se kazen zdi nesorazmerna glede na vozilo, saj je zakonodajalec pri ostalih krsitvah za kolesarje predvidel priviligirano obliko sankcij, torej nizje kazni

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik Numy pravi:
A si jim tudi na radio vezo prisluškoval? Morda so pa ukrepali zaradi kakšne prijave.
Morda so res.
Morda pa niso. Ko pač na jutranji črni kroniki Vala 202 slišiš enega dne, da so zaradi alkohola pridržali 8 ljudi, od tega 7 biciklistov, se vprašaš, ali je res v Sloveniji bolj varno pijan voziti z avtom.

@Apollo
Vidim, da se pri alkoholnih kaznih omenja samo voznike. Torej pešcu se lahko da pihat, kaznovati pa ga ne morejo? Lahko potemtakem pešec nekaznovano pijan ko mavra hara po cesti cikcak in zato dobi samo kazen, da ne hodi po pločniku?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Apollo8 pravi:
razlogov ustavitve kolesarja je lahko veliko, tudi kontrola psihofizicnega stanja voznika kolesa. Tudi meni se kazen zdi nesorazmerna glede na vozilo, saj je zakonodajalec pri ostalih krsitvah za kolesarje predvidel priviligirano obliko sankcij, torej nizje kazni
Meni se pa zdi kazen kolesarju povsem sorazmerna s kaznijo za avtomobiliste, za vse oba sta pa kazni močno previsoki.

Če niste nikoli vozili pijani z avtom ali kolesom pač ne veste. Pa vam jest povem, da je vozit pijan s kolesom precej bolj nevarno, kot pa z avtom.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
395
83
Citat:
Uporabnik keber pravi:Morda so res.
Morda pa niso. Ko pač na jutranji črni kroniki Vala 202 slišiš enega dne, da so zaradi alkohola pridržali 8 ljudi, od tega 7 biciklistov, se vprašaš, ali je res v Sloveniji bolj varno pijan voziti z avtom.

Očitno torej ustavljajo z razlogom. Zakaj se pa za nekaj časa ne bi spravili tudi na kolesarje? Verjetno tudi precej lažje opazijo znake alkoholiziranosti.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
In kaj bodo dosegli s tem, če lažje kaznujejo kolesarja namesto avtomobilista?
Kaj misliš?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik keber pravi:
In kaj bodo dosegli s tem, če lažje kaznujejo kolesarja namesto avtomobilista?
Kaj misliš?
Bodo bolj napolnili proračun, kar je tudi glavni namen zakona, policaji pa tak zakon izvajajo,

Kaj pa ti misliš?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.378
1.241
113
www.adriamedia.si
Saj je čisto simpl: če si čez mejo, nimaš kaj vozi. Ne avta, ne bicikla. Če kažeš znake opotosti, tudi nimaš kaj peš se opotekat po ulici. Pokliči taksi, ustavil ti bo pred gostilno in pred domom, pa bo. Nimaš za taksi? Ne pit v gostilnah.

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Tudi sam sem že videl ustavljanje kolesarjev ponoči, ustavljeni so bili brez razloga. Videl sem tudi policiste, ki so ponoči stali na križiščih v bližini lokalov in ustavili vsakega kolesarja, ki se je peljal mimo. Očitno jim je to zlata jama, policija izkorišča člen v zakonu za lahek denar. Neupravičeno, kaj pravi statistika o pijanih povzročiteljih nesreč na kolesu?

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Ted pravi:
Tudi sam sem že videl ustavljanje kolesarjev ponoči, ustavljeni so bili brez razloga. Videl sem tudi policiste, ki so ponoči stali na križiščih v bližini lokalov in ustavili vsakega kolesarja, ki se je peljal mimo. Očitno jim je to zlata jama, policija izkorišča člen v zakonu za lahek denar. Neupravičeno, kaj pravi statistika o pijanih povzročiteljih nesreč na kolesu?
In zakaj misliš da bi morali bit kolesarji drugače obravnavani kot avtomobilisti?
Nebi rekel, da je kdo ustavljen brez razloga. Razlog za ustavitev je ponavadi ta, da se poišče kaka napaka ali pomankljivost in se nato pokasira. Meni je nekoč policaj, ko drugega ni našel gledal še v rezervne žarnice, ali so vse nitke v žarnicah cele.