Urbana - odvzem

Garfildd

Guru
24. jul 2007
6.448
5.030
113
Citat:
Uporabnik skorpy pravi:
Šla sem na trolo z vozičkom na drugih vratih in ker je bila gužva se (še) nism mogla valdirat. Kot že parkrat, sem hotela počakat, da se trola malo sprazni in da potem prislonim kartico (oba aparata sta bila pri prvih vratih). Ko je prišel gor kontrolor, sem mu zadevo razložila, vendar mi tega ni hotel upoštevati in mi je seveda kartico vzel, ter izdal potrdilo, na katerem piše, da moram plačati stroške ponovne izdaje v višini 40 eur. Zaradi okoliščin se mi to seveda zdi ne fer.

Kakšne so lahko posledice, če jaz ne grem po kartico? Na kartici so moji osebni podatki zaradi tega, ker sem jo uporabljala tudi za knjižnico.

Pravilo je da vstopaš pri prvih vratih, kjer imaš vse možnosti da validiraš kot je treba, ne glede na gužvo pri vstopu ali na troli.
Kršila si pravila, dobili so te in žal boš sedaj plačala to kazen. Naslednic verjetno ne bi 2x plača z urbano, šeenkrat za nazaj?

Problem v SLO družbi je prav v tem, vidimo samo prekrške/lumparije drugih, katere obsojamo na vse načine, če pa sami kaj takega
naredimo pa najdemo milijon izgovor zakaj ni šlo drugače oz. če drugi lahko kradejo miljene, zakaj pa bi potem mene kaznovali za 1€.

Tudi če nisi imela namena se švercat, pač nisi spoštovala pogojev uporabe in to se smatra kot goljufija, sicer manjše vrednosti a goljufija je goljufija, pa naj bo še tako majhna... Saj veš kaj pravijo, iz majhnega raste veliko... kar se Janezek nauči to Janezek zna...

Si mamica in od tebe je največ odvisno kakšna moralne osnove boš podala svojemu otročku v zibelko, tvoja dejanja bodo vplivala na prihodnje generacije in od tega bo odvisno ali bo naša družba bolj poštena in bo znala sprejemat odgovornost ali pa bomo še večji goljufivci in vedno zvračali krivdo na druge in okoliščine.

Spravi se skupaj, prevzemi odgovornost in naj ti bo to šola za naprej, saj verjetno nočeš da bo tvoj otrok govoril, da se z mamo švercata na avtobus?!?

sad

Guru
24. avg 2007
21.245
9.874
113
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Tukaj je mamica z otrokom "balkanka" ker ni pravočasno in po predpisih plačala evra za vožnjo, po drugi strani so pa kao "civilizirani" tisti, ki z neplačevanjem davkov državo dobesedno okradejo za 20 milijard letno.
Vidiš zakaj smo na Balkanu? Ker pač oni kradejo na veliko lahko pa še jaz na malo. Kaj mi pa morejo?
grims-1.gif

Mnjah, pravila so jasna (verjamem, da vsak ve, kaj mora narediti, ko gre na trolo) in ne vem kje je problem. Pa naj bo mamica z otrokom, invalid ali pa razvajen najstnik. Ko prideš gor plačaš. Sem bil priča takemu dogodku tudi nekoliko južno od nas. No, najstnica je bila vsa polna izgovorov in kako je kontrolorji ne smejo preverjat, itd. Sta jo kontrolorja povabila z avtobusa in po 20 minutnem pregovarjanju je skeširala kazen. Vmes je že skoraj prišlo do tega, da bosta redarja poklicala policijo. Najstnica tudi toliko pameti ni imela, da bi plačala kazen na avtobusu in se potem odpeljala do željene postaje. Tako da, je na koncu ostala s kaznijo in na vmesni postaji
tongue-1.gif
.
Jaz bi šel na LPP in malo povprašal kakšne so možnosti. Morda pa jo res odneseš samo s tistim 1,2 EUR-a, čeprav je po moje to čisto brez veze. V bistvu bianko vozovnica za neplačevanje.

kravakonj

Fizikalc
30. okt 2012
5.215
0
36
Plačati ji ni potrebno - kupi novo urbano (tistih nekaj evrov) in to je to. Globo bi morala plačati samo v primeru, če bi jo legitimiral redar. Seveda pa verjamem, da bi 90 % alterja odšla na LPP in plačala 40 evrov prostovoljnega prispevka.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Zanimalo me je le, kako bo potekal postopek odvzema ali kaznovanja, ko bodo v veljavi urbane na mobilnih telefonih, torej brez kartic.

Ali je prav , da se vstopa zadaj ali ne, me niti ne zanima.
Tisti registratorji bi nenazadnje lahko bili instalirani pri vseh vratih, da v primeru gneče ni potrebno vsem navaliti na sprednja vrata in zadrževati množice.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Ne sekiraj se. Na LPP tako ne morejo prebrati podatkov iz knjižnice in če na Urbani ni bilo prav veliko denarja, rajši kupi novo.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
Ne sekiraj se. Na LPP tako ne morejo prebrati podatkov iz knjižnice in če na Urbani ni bilo prav veliko denarja, rajši kupi novo.
..je svetoval socialno čuteč levak, plačilo štrafnge NE, goljufanje , o to pa JAAAAA
10.gif

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.263
153
63
Vozi se naprej na način kot do sedaj, če te pa pobarajo za urbano jim pa povej da jo itak že imajo

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Citat:
Uporabnik dsf pravi:
Citat:
Uporabnik bizi pravi:
..je svetoval socialno čuteč levak, plačilo štrafnge NE, goljufanje , o to pa JAAAAA
10.gif

A ti sploh veš, kaj je Urbana?
priden.gif

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
ti je že dijo_porko odgovoril.... vstop za invalide in osebe z otroškimi vozički je pri drugih vratih.

Itak pa... dejmo iskat najslabše, seveda, moj namen je bil švercanje, nikol ne prislonim kartice in tako ne plačujem vožnje s trolo
smirk-1.gif

Grim

Pripravnik
8. jul 2013
137
0
16
Citat:
Uporabnik uuu pravi:
Zanimalo me je le, kako bo potekal postopek odvzema ali kaznovanja, ko bodo v veljavi urbane na mobilnih telefonih, torej brez kartic.

Ali je prav , da se vstopa zadaj ali ne, me niti ne zanima.
Tisti registratorji bi nenazadnje lahko bili instalirani pri vseh vratih, da v primeru gneče ni potrebno vsem navaliti na sprednja vrata in zadrževati množice.

Če se bo mobilni telefon povezoval na bazo, kjer bodo podatki o stanju itd. ti bodo lahko vse izklopili kar na daljavo. V kolikor jim uspe ugotoviti, kdo si seveda.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Kako se bo pa telefon povezal na bazo?
Ne vem ali je WiFi že povsod delujoč, na vsakem avtobusu in telefon tudi nima nujno vklopljenega interneta.
Lahko bi se pa avtobus povezoval na bazo preko mobilnega interneta in javil številko tvoje urbane v bazo ..

Telefon se bo pofočkal ravno tako preko NFC povezave (RF na 4 cm razdalji med čitalcem in telefonom), kot se zdaj kartice urbane.

Grim

Pripravnik
8. jul 2013
137
0
16
Ne vem, ker o zadevi ne vem popolnoma nič. Samo ugibam. Ampak ne bi se čudil če bo na telefonu samo kakšen UID vse ostalo se bo pa pri njih nekje shranjevalo. V tem primeru ti lahko tako "kartico" precej na easy "vzamejo". Če dobijo ta UID seveda...

Ampak kot pravim, ne poznam sistema.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Saj jaz tudi ne poznam, kako natančno to deluje, vendar, ker si lahko stanje na kartici pregledujejo tudi preko inteneta, imajo očitno stanje na karticah shranjeno v centralni bazi.

Ker kartica urbana nima direktne internetne povezave, saj je gor samo neka pasivna NFC tuljavca, ki nosi zgolj identifikacijsko številko kartice, tako ostane le, da so kvečjemu čitalci na avtobusu povezani z bazo.

Telefon bo pa tudi samo nosilec identifikacijske številke urbane, podobno, kot kartice urbane in tudi povezoval se bo s čitalcem enako preko NFC protokola, ki mu bo posredoval svojo številko, saj bi bilo karkoli drugega (BT, WiFi, ...) preveč komplicirano in zamudno.

Ker telefona kontrolorji verjetno v primeru suma nepravilnosti ne bodo odvzeli (ta bi bila vseeno malo huda), bi bilo za pričakovati, da lahko v bazo posredujejo samo številko inkriminirane urbane na telefonu (ali kartici) in jo zablokirajo, kar pa zdaj očitno še ne deluje, saj bi sicer tudi urbana kartico lahko zablokirali (saj se da prečitati njeno številko) in je ne bi bilo potrebno lastniku odvzeti.

Lastnik kartice bi se pa z njo lahko oglasil na LPP, kjer bi mu jo po plačilu globe za zločin spet odblokirali (če se mu to seveda splača, glede na dobroimetje na kartici).

Grim

Pripravnik
8. jul 2013
137
0
16
Ravno to sem razmišljal. Če imajo stanje nekje centralno shranjeno, potem je odvzem kartice odveč. Samo številko dobiš in sporočiš centrali.
Ampak a nimajo nekatere te RFID kartice tudi procesoršek, nekaj pomnilnika itd.? Tako da je stanje lahko shranjeno na kartici, kriptirano seveda. In je tisto na netu za pregledovanje samo neka "ocena". Ki je lahko sicer zelo ažurirana, ali pa recimo busi te podatke uploadajo ko pridejo v garažo ali kaj podobnega. Morda kdo drug ve kaj več.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.758
6.527
113
Skorpy, si imela dostop do spletne strani s podatki o uporabi (urbana.jhl.si)?

Če si avtobus redno uporabljala bi jaz izpisal s spletne strani seznam voženj in priložil k pritožbi, da nikoli prej nisi izkoriščala brezplačne vožnje, imaš dovolj stanja in edini razlog je bila gneča, kontrolor pa je prišel gor na prvi postaji. Kljub tvojim pojasnilom tega ni želel upoštevati. Da je bila res gneča lahko preverijo na statistiki čitalca urbana kartic avtobusa proge X, ki je dne Y ob uri Z odpeljal s postaje A.

uuu

Fizikalc
19. jun 2010
1.766
14
38
Mislim, da je kartica urbana čisto navadni NFC tag, tako kot tiste nalepke, ki jih dobiš po 5 za en euro.

Nekateri urbano uporabljajo zelo kreativno še za vse kaj drugega, za domačo uporabo si sprogramirajo na telefonu vklapljanje budilke, pa za vklapljanje HiFi opreme doma ali v avtomobilu in ne vem za kaj vse še se jo da uporabiti, če nimaš ravno tistih nalepk pri roki .. enostavno pristaviš telefon k urbani in že se vklopi vse živo ..
smile-1.gif
) .

Lahko se pa tudi motim in ima poleg številke taga še kaj drugega.