Repliciral sem post kjer uporabnik pravi da relacija MB - Tepanje avtocesta 140kmh tempomat, nazaj reginalka in poraba Corole 6.5. Za moje pojme enaki pogoji kot MB - Pag. S tem da moja karjola bistveno bolj naložena in tempomat melenkost višje.
Take primerjave niso na mestu, radarski tempomat na 140 ne pomeni isto kot klasičen tempomat na 140, potem je tu gostota prometa in koliko ti dejansko uspe iti 140, vsako zaviranje na AC je zelo huda izguba energije tudi za hibrida, če hočeš z neko dinamiko ves čas prehitevat gosti promet bo poraba v vsakem avtu katastrofalna. Ne pravim, da se je to zgodilo v
CLIO15 primeru, ampak vsako tako subjektivno oceno porabo je treba jemati s kančkom rezerve, tudi če jo sam doživiš na lastni koži. Še enkrat, nikoli nisem pisal da je hibrid boljši na AC kot dizel. Z lahkoto pa trdim da NOBEN klasičen turbo bencinski motor ne ujame porabe hibrida na AC v prometu (v podobni karoseriji s podobnim zračnim uporom in gumami).
Nekaj bolj kredibilnih številk izmerjenih v laboratoriju preko ocena:
Corolla Sedan 1.8 hibrid: 53/52 mpg city/highway (4,5 l/100 km na AC)
Chevrolet Cruze 1.6t diesel Automatic 9-spd: 31/48 mpg city/highway (4,9 l/100 km na AC)
Honda Civic 1.5t: 32/42 mpg city/highway (5,6 l/100 km na AC)
Hyundai Elantra 1.4t: 33/41 mpg city/highway (5,7 l/100 km na AC)
VW Jetta 1.4 TSI: 30/40 mpg city/highway (5,9 l/100 km na AC)
Potem imaš še
steady state speed teste, kjer nek odsek AC odpeljejo v obe smeri sredi noči ko ni prometa, hitrost po GPS, ocena je glede na BC, ki ga umerijo na cel tank, navajam vrednosti pri 70 mph (113 kmh):
Hyundai IONIQ: 50-56 MPG odvisno od verzije (4,2 - 4,7 l/100 km)
Toyota Prius 50-55 MPG odvisno od verzije (4,3 - 4,7 l/100 km)
VW Jetta 2.0 TDI: 49 MPG (4,8 l/100 km)
Honda Civic 1.5t: 39-42 MPG odvisno od verzije (5,6 - 6 l/100 km)
Hyundai Elantra 42 MPG (5,6 l/100 km)
To so podatki, ki so na voljo, seveda so precej skopi (ni 2.0 hibrida, ni kakšne bluemotion variante dizla, ni višje hitrosti), ampak daje pa nek občutek kje stvari stojijo. Če pa verjameš da pri 140 kmh hibrida kar naenkrat odreže in gre poraba v nebo pa kar verjemi dalje. Bi si pa želel da bi take teste delali tudi kje pri nas, saj ni tako težko, ali pač?