Ti si napisal kake traktrorje imaš.Saj ne vem, če bi sploh komentiral...
Ker nisem na OMD območju, niti nisem več mladi kmet so evropska sredstva zame omejena na 30%. 1000 EUR me stane sama vloga na razpis kjer moram doseči dovolj točk (spet, ker nisem na OMD območju in nisem mladi kmet izgubim kar precej točk) in je uspeh vprašljiv. Torej, da se mi zadeva izplača moram iti v investicijo ranga vsaj 50.000 eur, da se mi zadeva nekako izplača obenem pa še moram imeti dovolj sreče, da sredstev pred mano ne poberejo kmetje iz območij, ki so višje točkovana. Vzeti moram torej 50.000 eur kredita po trenutnih obrestnih merah, ki so daleč od kakorkoli ugodnih, da bom nazaj dobil 15.000 EUR. Nagradno vprašanje: Koliko me bo stal kredit do odplačila?
Točka 2. Ne govori neumnosti, kmetija ni šiht, ki ga pustiš in greš vmes delat drugo. Kmetija je šiht, ki ga delaš dokler ne zmanjka vseh možnih realnih opcij nadaljevanja. Ko potem enkrat nehaš, tega ne boš počel nikoli več, niti ne bo tega počela nobena generacija za tabo. Kar počakaj še kakih 20 let, da vsi, ki so ob kmetijah delali še šihte, sedaj so v penziji in še malo kmetujejo, otroci pa so šli,... da ti prenehajo delati, boš videl realen osip.
Letošnjega leta ne bi niti komentiral. Predvidevam, da bo drugo leto 2 meseca brez kaplje dežja, da se malo uravnoteži.
Zastrupljanja podtalnice ravno tako ne bom komentiral. Dokler se vsi nitrati gnijočega listja iz gozdov in vsa "očiščena" voda mestnih in vaških kanalizacij izlivajo v reke in dokler marsikdo sploh nima kanalizacije ampak zgolj greznico brez dna mi boš težko solil pamet o giftanju podtalnice. Kar se tiče FFS kot je atrazin, ki se v delih sveta še danes uporablja, pa so v tistem času to priporočali "strokovnjaki" in podpirala država, v imenu prehranske varnosti. Ampak dokler ti ne vidiš dlje od kmeta je pač tako kot je.
Gorice se že lata in leta škropijo na 10 do 14 dni, lahko pa ti s kuglo napoveš kje bo določeno leto udarila toča, pa jih ne bomo niti škropili, ker je itak brezveze. Če jih ne bo toča jih bo pa ESCA ali pa rumenica.
O tem kakšen tip kmeta sem, pa ne bom... ker očitno ti veš bolje.
Ja in, glede na to, da se je tema začela s traktorji menda ne pričakuješ, da bom napisal kakšne samokolnice imam.Ti si napisal kake traktrorje imaš.
Ti pišeš kaj vse je narobe in še vedno delaš isto in naprej.
Delaj in ne jamraj, nič ti ni šenkano in nič ti nisem fauš.
Če ti več ni za delo, pa na šiht v tovarno cukra ali cartago pa boš bolj srečen.
Pa nehaj bluzit in se smilit sam sebi.
Delam s kmeti precej. Od njih kupujem in jim tudi kaj prodajam.Ja in, glede na to, da se je tema začela s traktorji menda ne pričakuješ, da bom napisal kakšne samokolnice imam.
To, da ti popolnoma vsako besedo ali opis stanja v kmetijstvu jemlješ kot jamranje pa je pač tvoj problem. Verjetno bi bil najbolj zadovoljen, če bi delali in propadali v tišini, pa še takrat bi ti zagotovo šlo spet kaj v nos, ker pač drugače ne veš.
Slej ko prej bomo prišli do situacije, ko tistih par kmetij, ki bojo ostale vsakega grma in mini parcele tudi ne bojo zmogle obdelati, ker ne bo ekonomsko upravičeno, niti ne boš imel časa. Takrat se bo pa začelo zaraščanje.
Sicer pa, okrog nas se določene parcele z znanimi kupci (ne bo več za kmetijski namen) prodajajo tudi po 3 eur/m², na drugi strani pa SKZ ponuja travnike za najem, pa se na ponudbo več nihče ne javi, seveda z razlogom, ker je živali zmeraj manj. In glede nato, da imamo določeno kaj vse je OOTT bo s tem še zanimivo.
Če ti gre v nos oranje, kupi tisto njivo in jo spremeni v travnik, pa se ne bo več orala.
Torej si neke sorte prekupčevalec, ki poceni kupi in drago proda?Delam s kmeti precej. Od njih kupujem in jim tudi kaj prodajam.
Živim z njimi in spostujem jih.
Je nasrečo vedno manj jamračev in je tudi vedno več sposobnih mladih, ki jim ni tuje to, kar je tebi.
Očitno ste se prevzeli mantre direktorjev in GZSja da je treba jamrat tudi ko kure "zlata" jajca nosijo.
Preprodajalec? Saj v končni fazi nima veze. Pac kupuješ in prodajaš.Ocitno ti bralno razumevanje dela težave, kakor tudi splošno razumevanje. Prekupčevalec je napisal. Hahaha
V prvem prispevku v tej temi sem napisal, da letos lahko opravičeno jamrate. Ne zaradi Nature2000 ali države, ampak zaradi narave.
Jaz kmetovanja ne rabim obvladat.
To moraš ti obvladat, ti kmetuješ.
Želim ti, da ti vse nese zlata jajca ne samo kure
Jaz kmetovanja ne rabim obvladat.
Dobra primerjava. To je sicer za 2015, tako da zdaj je verjetno več, ampak toliko, da se malo premisli...Vseh subvencij za kmetijstvo za celotno Slovenijo je okoli 300 milijonov €.
Holding slovenskih elektraren dobil brez problema 500 milijonov
RTV Ćerbia dobi 120 milijonov brez problema....
Saj, mene recimo zastopa ena največjih zadrug v Sloveniji. Ironično pa so tudi njih lani, ko je bilo pomanjkanje gnojil na trgu dobavitelji gnojila izsiljevali, da naj vplačajo polovico vrednosti vsega gnojila, ki bi ga naročili na TRR nekega posameznika na Hrvaškem (govorimo o vrednostih tam okrog miljona EUR in višje) brez, da bi obstajala kakršnakoli garancija, da bo umetno gnojilo sploh dobavljeno.Čas je za debato o kooperacijah. Jebat ga, če ima kmet slabe izkušnje. Skupaj si pač močnejši.
Vseh subvencij za kmetijstvo za celotno Slovenijo je okoli 300 milijonov €.
Holding slovenskih elektraren dobil brez problema 500 milijonov
RTV Ćerbia dobi 120 milijonov brez problema....
Dobra primerjava. To je sicer za 2015, tako da zdaj je verjetno več, ampak toliko, da se malo premisli...
dodaj še leve zavode od I8M naprej, da bo uravnoteženo
Lažnivec ne pove, da tja spada O.Š. in gimnazija, pa če ne celo vrtec. Učiti pa morajo enako kot ostale šole,kar je dodatnega pa gre iz žepa starševdodaj še leve zavode od I8M naprej, da bo uravnoteženo