Toplotna črpalka: Da/Ne

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
z obstoječim sistemom verjetno talnega ogravanja boš samo ogreval in ne boš hladil.

inverter klime imajo dobre izkoristke.

zahtevaj garancije kot sem jaz in bo odločitev precej lažja.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.269
1.904
113
ni neke hude bojazni.

zrak/voda je praktično identična zrak/zrak - torej običjani klimi. Tako da izkoristki niso slabo (imaš podatke o izkoristku glede na zunanjo temepraturo in temp. ogrevalnega medija za IVT črpalke..mislil da prodaje Knut z Novega Mesta....tam si lahko očitaš kaj pomeni določen režim ogrevanja.

na vsak način pa...če že imaš centrlano ogrevanje se ti splača investirati v klimo (v vsak štuk)....pa imaš alternativo oz. najcenejše možno ogrevanje (z najboljšim izkorsitkom med TČ).

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
ksz

Kar se hlajenja tiče me zanima, kako se potem odvaja kondenz. Pod radiatorji bi potem moral postavljat pladenjčke, za steno pa ne vem.

lp

Heh, seveda mi tudi prostor hladi ... zelo, kar je nadvse koristno poleti ... kondenz pa imam speljan v odtok v kurilnici.

Noker

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
kateri kondenz to? od radiatorčka same toplotne črpalke ali imaš od radiatorjev po hiši speljan kanal?

lp

MiSkO

Pripravnik
21. jul 2007
85
0
6
Živ, lokacija je Notranjska.

Iz Vaillanta so fantje čist neresni... Še vedno sta in Stroj in Knut favorita... Bomo vidl, kaj bo rekla njuna ponudba
smile-1.gif

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.446
2.394
113
Pomurje
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Še ena opcija kako lahko 2x izkoristiš toplotno črpalko zrak/voda. Npr. ogrevanje sanitarne vode, hkrati pa hlajenje kleti. Že videl v praksi narejeno, težava nastane le pri ustreznem dimenzioniranju stvari. Namreč hitro pride do tega, da je klet premajhna in potem jo takoj shladiš (izkoristek toplotne s tem pada seveda), voda je pa premalo segreta. Isto je možno seveda tudi obratno. V glavnem: najpomembnejša stvar je pravilno dimenzioniranje vseh elementov.

O taki zadevi sem razmišljal tudi jaz, vendar je problem, da ne morem priti iz kurilnice do kleti, katero bi hladil.

Če pa mi TČ hladi kurilnico pa pljujem v svojo skledo
confused-1.gif

Kaj pa če jo dam v klet (cca 100m2), kjer je konstantna temp cca 15stC, bo kaj haska iz tega.

Lp

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
višja kot je temperatura v prostoru kjer je kompresor TČ večji je izkoristek. sam jo imam v cca 30 kvadratov kurilnice in je izkoristek dober. poleti je temperatura znosna, odprem okno za dovajanje zraka in zračniki so. pozimi pa tudi ne pade dosti, ker pobira izgube od peči. je pa definitivno slabši izkoristek.

the best bi bilo imeti zadevo na podstrehi, kjer bi poleti izkoristek bil anravnost odličen. pozimi pa bi moral paziti, da slučajno kaj ne zmrzne.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Toploto sušilca (če je seveda kondenzacijski) bo absorbirala TČ, predvidevam.

Vsaj pri meni je tako, TČ je v istem prostoru, kot peč CK.

Več o tem pa bo verjetno povedal Vincent ...

Noker

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
sem s eprej nerodno izrazil. ni problem kvadratura ampak kubatura. jaz imam na teh 17m2 skoraj 3m višine. kakorkoli pa če je pralni, peč in sušilni zraven je to dovolj. poletip pa odprto okno.

TČ dela oz ima izkoristek glede na temperaturno razliko v prostoru in temperaturo vode. če je v prostoru 30+ bo izkoristek precej veči kot pri 10.

moja izkušnja je, da nikoli ni zmankalo tople vode, 500l bojler, samo tč dela, 3 kopalnice, vsakodnevno kopanje v banji 120*190. dve kuhinji. perilo se pa tudi lepo suši.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik mtl pravi:

Zakaj pa ne bi šel na voda/voda?
Kolikor vem je izkoristek bistveno višji, pa še neodvisno od zunanje temperature je. Je pa res, da je investicija bistveno dražja. Sicer, če imaš dovolj veliko trato in položiš tam cevi pride še relativno sprejemljivo, z vrtino se pa stvar kar občutno podraži.

Moje mnenje: če bi bil to le sekundarni vir ogrevanja/hlajenja, potem bi verjetno bila voda/zrak dolgoročno še (tudi ekonomsko) verjetno sprejemljiva, če pa načrtuješ kdaj v prihodnosti to uporabljat kot primarni vir, potem bi jaz gledal le voda/voda.

PS: A ni za hlajenje potrebna druga infrastruktura: običajno se cevi za hlajenje položijo po stropu, ogrevanje je pa po tleh. Kako ti bo to (hlajenje) funkcioniralo z radiatorji pa bo najbolje povedal kakšen strokovnjak. Čeprav nisem ravno zelo optimističen. Pa tudi če imaš talno ogrevanje, zna biti precej neprijetno mrzli tlaki, sploh če so doma mali otroci.

PS2: Videl to gradnjo hlajenja/gretja na voda/voda v praksi. Investicija je zajetna, ampak če se bo vse poklopilo kot bi se moralo, se bodo greli/hladili skoraj zastonj. Bomo kmalu videli, kako se bo obneslo.
cheer.gif

Na parceli imam večinoma kombincijo ilovice (na vrhu) in laporja (od 50cm navzdol). Ker sem na vrhu hriba, je vprašanje, kako se splača vrtina in kako globoko je talnica.
Parcela je terasasta, praktično cela pod naklonom (nekje malo, nekje 45°) in bi moral za mojo kvadraturo za polaganje cevi razriti praktično celo zgornjo teraso, ki je najmanj ravna.

Voda/voda - rečeno mi je bilo, da naj bi zgoraj opisani pogoji ne bili najbolj idealni, bom pa moral dobiti mojstra domov, da pregleda in svetuje najboljšo opcijo.
Kako hladiti stanjovanje s kombinacijo talnega in radiatorjev? Tu sem tudi jaz skeptičen, nekaj upanja mi vlivajo vpihovalniki, katere imamo tudi v službi za klimatizacijo in delujejo še kar solidno - predvsem so zaradi temperature izpihanega zraka manj divji, kot klasična klima
(temperatura vode, ki je medij, se menda drži nad rosiščem)

LP,

Milan

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Kiri pravi:
Kako je pa s temi vrtinami in placevanjem kaksnih dajatev drzavi? Si bo recimo drzava izmislila, da mores za uporabo podzemne vode za ogrevanje placati dolocen znesek letno?
Če hočeš, da imaš legalno vrtino potem moraš dati zahtevek za rudarsko dovoljenje
grin1.gif
. Niti ni takšen bavbav, če veš kaj rabiš.
Kaj si bo pa država v prihodnosti izmislila pa tudi Džani ne ve
grin1.gif
.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.111
3.172
113
pri nas so jo vgradili modeli iz Termo-tehnike d.o.o. če se prav spomnim so iz Orle vasi blizu Braslovč ...moram rečt da so res supr naredil ...itak vse pripeljejo in porihtajo pa še vse drugo so popravili kar so na centralni šušmarji od prejšnih popravil zajebal....