@raners:
Že nekaj časa je naftni plin najdražji energent. Sicer je težko reči, ali je najdražji tudi v tvojem primeru, ker je to odvisno od več dejavnikov (učinkovitost tvoje stare peči, izolacija stavbe...).
Da se znižajo stroški ogrevanja je vedno potrebno iti po naslednjem vrstnem redu:
1. maksimizirati izolativnost objekta (odebeliti fasado, zamenjati okna, izolirati strope)
2. prenoviti oz. po potrebi zamenjati ogrevanje
Če v tem momentu nimaš denarja za točko ena, se ne lotevaj niti točke dve. Če pa je točka ena že v celoti porihtana, pa tudi menjava iz UNP na nafto bistveno ne bi pomagala oz. bi zdaj imel z menjavo več stroška kot s prihrankom.
Če imaš denar za spremembo ogrevanja (in je tudi izolacija porihtana), pa razmišljaj o teh opcijah:
1. Toplotna črpalka - visoka investicija (cca. 8 teur), nizki stroški ogrevanja
2. Ogrevanje na pelete - sprejemljiva investicija (cca. 4-5 teur) in nizki stroški ogrevanja, zahteva pa nekaj dela z nošenjem vreč oz. pripravo zalogovnika ter malo čiščenja
3. Ogrevanje na zemeljski plin s kondnzacijsko pečjo, če imaš možnost priklopa na zemeljski plin - investicija 4-5 teur+priklop, srednji stroški ogrevanja
Po mojem mnenju je sistem ogrevanja v tvoji hiši že potreben prenove, vendar najprej zmanjšaj toplotne izgube, nato spreminjaj ogrevanje.
Kar se tiče sanitarne vode, je pa moj pogled takšen:
- kolektorji so fantastična zadeva, samo hudič je, da so tako pregrešno dragi, da se investicija ne izplača. Mi imamo kar doma narejene (okvir, pokrit s steklom, notri pa bakrena kača) - 4 m2 zadošča za 5 člansko družino od aprila do septembra, ko je sonce. Če ga ni, vklopimo plin. Strošek izdelave s pumpo in termostati: 500 eur. Če bi jih kupili in da jih nekdo namontira, se mi 4 teur zdi absolutno preveč.
- toplotna črpalka je tudi super zadeva, saj z 80 l bojlerjem stane cca. 1,4 teur, elektrike pa porabi cca. 10 eur / mesec. (izračunaj koliko let laufa toplotna na začetni višji strošek kolektorjev)
- električni bojlerji so primerni za kakšno kuhinjo, za sanitarno vodo v hiši pa so preveč potratni. V primerjavi s toplotno porabijo 3-4 x več elektrike (če je COP toplotne 3-4).
Pri pretočni peči ni problem, da ogreješ le toliko vode, kolikor si je porabil, pač pa v tem, da je tak način ogrevanja precej potraten, saj gre za večkratne vklope peči, kjer je izkoristek dokaj majhen.