sicer pa zivlkenje v bloku z daljinskim ogrevanjem te-tol je glede tega ena izmed najcenejsih verzij. Kako dolgo se pa je?
Citat:
Uporabnik heeroy pravi:
Pozdravljeni!
Tema je zamrla,že 4 leta nihče nič ni pisal,upam da jo spet obudim
Moj problem je sledeč Lani sem podrl kurilnico na kurilno olje Z njo se nismo ogrevali že nekaj let ker je bilo predrago Nabavil sem klimo in se z njo zelo lagodno in ekonomično ogrevamo V tej kurilnici ki je v kleti,stoji 80L kombinirani bojler,star približno 4 leta Klet je od stanovanja oddaljena približno 15m inštalacije Kr traja da topla voda priteče do pipe Smo tričlanska družina,ne potratna,vendar zna zmanjkat tople vode Najhuje mi je da zmanjka ravno ko jo res rabiš Naj povem da je bojler priključen na stikalno uro,ogreva se le v NT in je pribit do fula Zjutraj je torej poln tople vode,zvečer jo včasih zmanjka,odvisno od potreb Kolikor spremljam,poraba je tam nekje okoli 6 kWh na dan Računica se izide,ni drago,vendar se ne bi če bi dogreval tudi v času višje tarife
No zdaj k bistvu Razmišljam že nekaj časa o tem ali bi v ta prostor postavil TČ za ogrevanje sanitarne vode Že nekaj dni merim temperaturo v tem prostoru Torej tam kjer je zdaj bojler,stoji termometer in mi pri trenutni zunanji tmperaturi 4 stopinje,kaže 8,4 stopinje v prostoru Že zaradi izkoristka se mi zdi da je kar malo nizka Škoda da nisem meril ko so bile zunaj krepko v minusu Mislim da bi šlo kar dosti pod sedem stopinj Imam še en problem Voden zrak Kaj naj naredim s hladnim zrakom Nimam ga kam speljat Imam opcijo da ga speljem v dimnik,vendar se mi zdi da ni ravno najbolj pametno zaradi vleka Ohlajen dimnik slabo vleče,je pa dejaven,sosedje ga uporabljajo,ali pa se motim,ker do prvega ki se greje nanj je kar nekaj metrov Če kupim klasično TČ mi bo še bolj ohladil prostor in potem bom namesto toplotne črpalke imel navaden bojer ker bi ga greli el.grelci Vem nekdo bo rekel,kupi 120L bojer,kje sem pol z računico Ne vem,ta je dokaj nov,dobro izoliran,škoda mi ga je menjat,pa še stroški se bodo kar dosti povečali Tudi na to sem že razmišljal,sam mi misli stalno letijo proti nabavi TČ Gledal sem da ima Termotehnika tudi tiste ki delajo na nižjih temperaturah,je pa zato dražja,COP=3,8 zatrjujejo Aja,še hrup me zanima Koliko ga je,za klet v bloku,je prehrupna ali je kar znosno No tudi gorilec ki sem ga imel na kotlu za centralno ni bil ravno tih,se ga je kar slišalo,pa nikogar ni motilo Upam da črpalka ni glasnejša od gorilcev
No kar nekaj vprašanj,upam da se oglasi nekdo z idejo,mnenjem,nasvetom
Hvala vsem
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
15 m cevi izolirej koklr se da, da bodo zgube čim njaše. če bo še vedno kriza, montirej takoj po vstopu cevi v hišo en manjši električni pretočni grelnik vode za dogrevanje in možno odpravljanje izgub.Pazi, te zadeve so ponavadi orng močne (5 in več kw, dobiš pa tud kako kuhinsjko varianto tam 3,5kw (kak siemens, sam to so starejši modeli - ne vem kako je če so še dobavljivi)) tko da daj to pokalkulirat
Citat:
Uporabnik Valhalla pravi:
Citat:
Uporabnik visek_izobrazbe pravi:
15 m cevi izolirej koklr se da, da bodo zgube čim njaše. če bo še vedno kriza, montirej takoj po vstopu cevi v hišo en manjši električni pretočni grelnik vode za dogrevanje in možno odpravljanje izgub.Pazi, te zadeve so ponavadi orng močne (5 in več kw, dobiš pa tud kako kuhinsjko varianto tam 3,5kw (kak siemens, sam to so starejši modeli - ne vem kako je če so še dobavljivi)) tko da daj to pokalkulirat
To pa ni dober predlog, če že koplješ v steno, da prideš do dovoda tople vode v stanovanje potem pač priklopiš še lokalno en majhen kuhinjski pretočni boljer in imaš rešeno predolgo lajtngo. Če je cev 3/4 cole, imaš na 15m, 15l vode v cevi in potem je 20+ steče, da pride topla čez.
15 metrska lajtnga bo pač vedno problem, tudi, če bo TČ na drugi strani.
Citat:
Uporabnik heeroy pravi:
Dobro vprašanje Zakaj nabaviti TČ za ogrevanje sanitarne vode Sestra je v kletu imela tako klasično 300L brez vodenega zraka,,ful dobro ji je delala Stroški ogrevanja vode so bili res zanemarljivi,vode pa v izobilju Razlika je v tem da je imela ona v kleti okno,jaz ga nimam Jaz bi zrak dobival iz skupnega prostora v kleti Imam rozeto ki je postavljena zraven vrat,sem jo moral postavit zaradi kurilnice tako da to ni problem Izpih nimam kam odvajat,razen spet v skupni prostor na drugi strani Samo to je spet drugi problem,kaj bodo rekli sosedje :-(
Citat:
Uporabnik KStoner pravi:
kakšne so kaj razlike med toplotnimi črpalkami za sanitarno vodo?
na kaj je potrebno paziti pri nakupu?
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Bi bilo za dve kopalnice pametno vzeti VELIS VLS 100 PLUS , ali raje kaj drugega? 2x je tuš pa 2x kuhinja.
Naj bi imel dva grelca in posledično sproti dogreval vodo...nevem kako se to obnese v praksi.
Plan je bojler dati v klet, potem pa razvejati cevi v 1 in 2 nadstropje.
Ali je kakšna druga opcija bolj smortna?
Objekt je hiša, podkletena, prostora je dovolj spodaj, ogrevanje je na olje.
Citat:
Uporabnik lost1 pravi:
Bojler bi bil montiran na isto steno kot so pipe v zgornjih nadstropjih.
ti zalogovniki oz bojlerji če majo dodan grelc majo 200 + l volumna...se pravi čez 200 kil robe. kaj če maš TČ z vodenim zrakom (ko je vse v enem kosu)? tle bo majčkn krize
Da bi bil bojler v nadstopju bi se raje izognil, opcija da bi ga dal na neizolirano podstrešje, vendar nevem če je to pametno ker je pozimi kar hladno.
kolk hladno? kaj pa če zalogovnik dodatno izoliraš (recimo temu oblečeš) v kak izolacijski material, isto cevi? Oz del prostora, kjer je to prisotno, malo z gibs platami in satovjem pregradiš in oblečeš z izolacijo?
Ideja je v se namontira v klet.
Kako deluje TČ in zalogovniki,pa iskreno mi ni niti malo poznano. TČ črpak iz zraka toploto. Zrak odda toploto mediju (to so tisti plini ki so navedeni kot delovno sredstvo) in ta plin se vodi v zalogovnik po zanj namenjeni cevi (tj toplottni izmenjevalec). Plin (se)greje cev - toplotni izmenjevalec, cev greje vodo v zalogovniku. Zalogovniki (vsaj nekateri) imajo opcijo dodatnega vira toplote od kolektorjev do električnega grelca (najmanj efektivno). TČ imajo tudi antilegionelni program, ker so ponavadi temp vode v zalogovniku dokaj nizke in okt tak eidelane za legionelo. 1 oz 2 x letno zaženeš ta program (segrejš vodo na 65 C) in to je to
pa če se le da kupi tako ki ima zunanjo enoto