lokacijo povej....
če si na območju LJ kotline, potem pozimi (ko najboj rabiš toploto) lahko pozabiš na sonce (zadnjo zimo ga ni bilo več kot en mesec...niti par ur se ni pokazal) torej so tu kolektorji brez veze...ko je pa topeje pa ima Tč zrak/voda že tako velik izkoristek (cop krepko nad 3...pa če še kurbljaš zadevo ponoči, ko je elektrika 50 % cenejša) da se kolektorji enostavno ne izplačajo.
Jaz imam dolgoročni namen na hiši takle (hiša P+2, 60 kvadratov po štuku)....stene 20 cm izolacije (razen predja 15 cm), okna so že 3 slojna (k=0,7), streha je že popdenana (nekje 25 cm mesa) U=0,15, tla....hm...verjetno 12 do 15 cm.
Tako bo U oz k cele hiše nekje 0,20 do 0,30 W/m2K oz. rečeno po domače..pri projektni temperaturi za naš kraj (torej - 13 stopinj) bojo izgube nekje 4 - 5 kWh. V povprečjupa se temp. gibljeko pozimi okoli 0 stopinj...kjer pa lahko računaš izgube pribl. 3 kW.
Ampak to so izgube objekta preko ovoja ..ni pa upoštevano prezračevanje! Kjer je lahko precej izgub (če imaš zračnike, ki krepko vlečejo ven)..seveda pa je treba upoštevati, da je tudi precej notranjih grelcev (npr. človek ima 100 W, štedilniki, račulnaniki, TV....itd)...povprečno pa so izbube sobe nekje med 100 in 300 W...torej če si v sobi in gledaš TV..ne rabiš več ogrevanja....ampak pustimo to.
V glavnem...v povprečju ti zadostuje pri taki izolaciji v teoriji (!) ena čisto ta najbolj navadna klima...ki da od sebe 3,2 kW...ranga 1.200 EUR. In to je to. Taka klima pa porabi nekje 0,65 kWh oz. 4 - 6 centov na uro. Zdaj če je to veliko pa naj zračuna vsak sam.
Kar se pa centralnega sistema pa...je moj načrt....v kurilnici TČ zrak/voda moči nekje 6 kW, ter zraven vezana na bojler čisto navadna peč na drva....ta 'nartabolj simpel' torej tsta, ki bo delala na par polen, tudi ko crkne elektrika...ker žal vse ostalo takrat obmolkne (ventilatorska peč, olje, plin, TČ, kolektorji..skratka vse)..greješ se pa lahko na čisto navaden 'gašperček'.
Po vsej verjetnosti pa bom dal v vsako nadstropje tudi po eno klimo (najboljšo, pa najšvohnejšo) tako bo poleti za hladiti, ter preko zime za dodatno (ali primarno) ogrevanje...to potem ugotavljaš ko je enkrat objekt v obratovanju.
Sistem grelnih teles pa...2 nadstropje radiatorji (ni druge opcije) , 1 nadstropje načeloma radiatorji, če bo možno kje (zaradi povesa hiše) tudi talno (je pač prenova...torej si omejen z obstoječim stanjem)....pritličje (garaža, delavnica....itd) pa tudi radiaorji.
do tukaj sem prišel jaz zaenkrat:
http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=52
ti pa svetjem da za več informacij poiščeš nasvete na malček bolj namenskem forumu s podorčja gradnje oz. ogrevanja, ker konec koncev gre za 'življenjsko odločitev' povezano s precej financami:
http://www.podsvojostreho.net/portal.php