Toplotna črpalka: Da/Ne

MiSkO

Pripravnik
21. jul 2007
85
0
6
Živ.

Pri novogradnji sem si zaželel biti neodvisen od plina/nafte, itd... za ogrevanje prostorov ter sanitarne vode.

Pri Knutu mi ponujajo rešitev s sončnimi kolektorji ter v zimi kot pomoč toplotno črpalko zrak/voda (zemlja/voda in voda/voda ne prideta v upoštev zaradi terena).

Pri Stroju so mi rekli, da so toplotne črpalke potratne glede elektrike, tako da ne bi nič profitiral, pa še zaletna investicija je visoka. Pri njih mi predlagajo samo sončne kolektorje ter v zimi kot pomoč peč na drva.

Prosil bi vas za mnenje, predvsem tiste, ki že imate toplotno črpalko: ali se obnese kljub visoki investiciji?

Hvala...

peterm

Pripravnik
17. sep 2007
699
0
16
odvisno od povprečne zimske temperature..

če pa jo dopolniš še z kolektorji mislim da nebi smel bit problem..
najbol pa da jih je malo več da bo folgalo..
pa kamin..

MiSkO

Pripravnik
21. jul 2007
85
0
6
Torej primarno kolektorji, dogrejevanje s TČ (elektrika), za rezervo pa kamin...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.270
1.905
113
TČ potratna?

hm....

Viš to mene moti....Stroj se ima zanekaj več na podorčju ogrevanja, alternativnih virov...potem pa spusti v zrak take neumnosti...najbolj pa bibilo da kupiš njihove sončne kolektorje in seveda njihovo peč na drva....to je pa vse OK?

TČ je najcenejši način ogrevanja, predpogoj za dobro delovanje Tč (zlasti opcija zrak/voda) pa je dobra izolacija objekta...torej da si nekje na meji med varčno in pasivno hišo (v praksi...na stenah vsaj 15 cm izolacije (raje 20), streha minimalno 30 cm, tla vsaj 10 cm.
Potem pa seveda...v kolikor greš v investicijo TČ potem nima smisla kupovat še sončne kolektorje...ker se ti investicija enostavni ne povrne.

TČ zrak/voda so običjano moči tja do 10 kW....tako da je idealno če imaš izgube objekta okoli 5 kW....pšotem ni problem najti rpimerno TČ....se pa tudi malo pozanimaj kaj so opcije TČ...recimo poglej za Daikinovo....konkretno cenejša od Knuta...etc.

Sicer se ti splača prej dobro pozanimat..samo na vsaknačin...osnova naj ti bo čim boljša izolacija, potem bo vsakršna kurjava poceni.

Je pa zadeva sama po sebi precej kompleksna...takoda , vzemi si čas.

MiSkO

Pripravnik
21. jul 2007
85
0
6
Živ,

hvala za info.

Na izolacijo na zunanji steni ne morem več plivati, ker je v tej 3. PGF že fasada. Izolacija naj bi bila debela 12 cm.

Pod streho bo nekaj več.

Knutovci menijo, da je tudi po zimi nekaj sonca. Ker se pa hiša nahaja na hribu in je na soncu cel dan, naj bi prav kolektorji primarno greli sanitarno vodo in prostore. Če/ko bodo temperature pozimi nizke (cca -20°C), potem naj bi se vklopla TČ zrak/voda. Investicija bi bila cca 21.000 EUR (TČ z vsemi rečmi, 6 sončnih kolektorjev, vodovod po hiši ter talno gretje po hiši). Ne vem, ali je drago ali ne, ker niti Junkers, niti Vaillant niti Stroj niti Buderus ne ponujajo vsega tega.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
knut je neprofesionalen do konca.

sicer me je zanima zadeva za ogrevanje. knut 5 mio, termotehnika 2,5 mio. termotehnika anvaden kolektor, knut kompaktni. termotehnika bi pokrivala 50% potrebe, knut skoraj 100% po nejgovih izračunih.

ko sem mu rekel, naj napiše garancijo, da bo 5 let pri zunanjih -20 v celi hiši 20 stopinj, jo podpiše in pride po denar, ga ni bilo več blizu.

najbolj pošten je bil gospod iz Iga, pljuniti Janša. Ta je povedal vs elepo in pošteno. Čeprav na koncu ni delal nič, ni skoparil z nasveti, jaz pa sem tudi anredil svoje.

za vodo ogrevat ti bom rekel, da je nesmiselno kombinirat kolektorje in toplotno. oboje dela fino pri višjih zunanjih temperaturah, pozimi pa malo manj fino. tako da po mojih iuzkušnjah s eodločiš za eno. sam imam termotehniko polotno, 500l bojler in azdeva je v kurilnici. dela bp, ni glasna. zunanja enota na steni bi pri meni pripeljala do odločitve, da dam tudi talno na to. ampak zaradi slabših izkoristkov pozimi sem opustil idejo.

bi pa danes vsekakor povezal še kamin na toplotno in naredil razvod v mansardo. 100% zadetek.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
Jaz študiram, da bom dal TČ zrak/voda, v pomoč pa bi bil plinski grelec.
Montirati dva vira, ki oba pozimi odpovesta mi je pa malo čudno.

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.270
1.905
113
lokacijo povej....

če si na območju LJ kotline, potem pozimi (ko najboj rabiš toploto) lahko pozabiš na sonce (zadnjo zimo ga ni bilo več kot en mesec...niti par ur se ni pokazal) torej so tu kolektorji brez veze...ko je pa topeje pa ima Tč zrak/voda že tako velik izkoristek (cop krepko nad 3...pa če še kurbljaš zadevo ponoči, ko je elektrika 50 % cenejša) da se kolektorji enostavno ne izplačajo.

Jaz imam dolgoročni namen na hiši takle (hiša P+2, 60 kvadratov po štuku)....stene 20 cm izolacije (razen predja 15 cm), okna so že 3 slojna (k=0,7), streha je že popdenana (nekje 25 cm mesa) U=0,15, tla....hm...verjetno 12 do 15 cm.
Tako bo U oz k cele hiše nekje 0,20 do 0,30 W/m2K oz. rečeno po domače..pri projektni temperaturi za naš kraj (torej - 13 stopinj) bojo izgube nekje 4 - 5 kWh. V povprečjupa se temp. gibljeko pozimi okoli 0 stopinj...kjer pa lahko računaš izgube pribl. 3 kW.
Ampak to so izgube objekta preko ovoja ..ni pa upoštevano prezračevanje! Kjer je lahko precej izgub (če imaš zračnike, ki krepko vlečejo ven)..seveda pa je treba upoštevati, da je tudi precej notranjih grelcev (npr. človek ima 100 W, štedilniki, račulnaniki, TV....itd)...povprečno pa so izbube sobe nekje med 100 in 300 W...torej če si v sobi in gledaš TV..ne rabiš več ogrevanja....ampak pustimo to.

V glavnem...v povprečju ti zadostuje pri taki izolaciji v teoriji (!) ena čisto ta najbolj navadna klima...ki da od sebe 3,2 kW...ranga 1.200 EUR. In to je to. Taka klima pa porabi nekje 0,65 kWh oz. 4 - 6 centov na uro. Zdaj če je to veliko pa naj zračuna vsak sam.

Kar se pa centralnega sistema pa...je moj načrt....v kurilnici TČ zrak/voda moči nekje 6 kW, ter zraven vezana na bojler čisto navadna peč na drva....ta 'nartabolj simpel' torej tsta, ki bo delala na par polen, tudi ko crkne elektrika...ker žal vse ostalo takrat obmolkne (ventilatorska peč, olje, plin, TČ, kolektorji..skratka vse)..greješ se pa lahko na čisto navaden 'gašperček'.

Po vsej verjetnosti pa bom dal v vsako nadstropje tudi po eno klimo (najboljšo, pa najšvohnejšo) tako bo poleti za hladiti, ter preko zime za dodatno (ali primarno) ogrevanje...to potem ugotavljaš ko je enkrat objekt v obratovanju.

Sistem grelnih teles pa...2 nadstropje radiatorji (ni druge opcije) , 1 nadstropje načeloma radiatorji, če bo možno kje (zaradi povesa hiše) tudi talno (je pač prenova...torej si omejen z obstoječim stanjem)....pritličje (garaža, delavnica....itd) pa tudi radiaorji.

do tukaj sem prišel jaz zaenkrat:
http://www.podsvojostreho.net/weblog.php?w=52

ti pa svetjem da za več informacij poiščeš nasvete na malček bolj namenskem forumu s podorčja gradnje oz. ogrevanja, ker konec koncev gre za 'življenjsko odločitev' povezano s precej financami:
http://www.podsvojostreho.net/portal.php

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik softi pravi:
za vodo ogrevat ti bom rekel, da je nesmiselno kombinirat kolektorje in toplotno. oboje dela fino pri višjih zunanjih temperaturah, pozimi pa malo manj fino. tako da po mojih iuzkušnjah s eodločiš za eno. sam imam termotehniko polotno, 500l bojler in azdeva je v kurilnici. dela bp, ni glasna. zunanja enota na steni bi pri meni pripeljala do odločitve, da dam tudi talno na to. ampak zaradi slabših izkoristkov pozimi sem opustil idejo.
Da še malo izkoristim temo. Sam imam točno to kombinacijo za sanitarno vodo (Termotehnika toplotna + 500l bojler v kurilnici) - v dobrem letu in pol nam še ni uspelo, da bi porabili toplo vodo za kopanje !
cheer.gif

Sem pa ravno v fazi iskanja rešitve za poletno hlajenje in zimsko ogrevanje. Ker je hiša na sončnem mestu in glede na kvadraturo ter način gradnje porabim relativno malo kurilca (poudarek je na relativno), me hudo vleče toplotna črpalka zrak/voda za ogrevanje in ohlajevanje. Ogrevanje bi kombiniral z obstoječo pečjo na kurilno olje za primer, če se zima zopet izkaže za pasjo (recimo nižje od -10stopinj). Hladil/ogreval bi kar vodo v radiatorjih in talnem, dodatno pa bi vgradil še 4 ali 5 vpihovalnikov zraka za večji učinek hlajenja poleti.
Edino kar me tu odbija je investicija, saj bi hlajenje ceneje rešil s tremi ali štirimi klimami, a ostanem brez udobnejšega ogrevanja pozimi.
Ima kdo kaj izkušenj s to konfiguracijo (peč na kurilca + toplotna za ogrevanje in hlajenje + vpihovalci)?

LP,

Milan

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Hmmm, toplotno za ogrevanje stanovanja? Imaš v obstoječem bojlerju že narejeno spiralo za ta način? Če ne, potem je potrebna menjava bojlerja. Je pa spet vse odvisno od izolacije - sploh pa če že imaš peč se po moje investicija niti ne splača. Boljše potem klime, ki bolje opravljajo hlajenje in ogrevanje v konicah.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
No, pri teh debelinah izolacije je potrebno še upoštevati nosilno konstrukcijo - če so to opečni votlaki debeline 30, potem je 20 cm vsekakor pretiravanje.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Citat:
Uporabnik sbor pravi:
Hmmm, toplotno za ogrevanje stanovanja? Imaš v obstoječem bojlerju že narejeno spiralo za ta način? Če ne, potem je potrebna menjava bojlerja. Je pa spet vse odvisno od izolacije - sploh pa če že imaš peč se po moje investicija niti ne splača. Boljše potem klime, ki bolje opravljajo hlajenje in ogrevanje v konicah.

Obstoječe toplotne za sanitarno vodo sploh ne bi mešal v zgodbo o ogrevanju/hlajenju.
Skrbi me trend rasti cen energentov in ob milih zimah bi se mi pri današnjih cenah investicija povrnila v manj, kot petih letih.

LP,

Milan

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik naliM pravi:
Skrbi me trend rasti cen energentov in ob milih zimah bi se mi pri današnjih cenah investicija povrnila v manj, kot petih letih.

LP,

Milan
Jaz potem ne bi preveč razmišljal.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ne razumem ali imaš hišo že dokončano ali ne. glede na stavek o toplo vodi in porabi sklepam, da je zadeva vseljena in imaš vse rešeno. se pravi tlano itd, itd.

glede TČ zrak/voda za ogrevanje imam jaz pomisleke. je relativno glasna zadeva in zataji, ko jo rabiš najbolj. kako bi izgledalo hlajenje si ne predstavljam. sam sem v ta namen naredil inštalacije za klime in mislim, da bodo inverterji delali odlično.

za gretje pozimi uporabljam še kamin, a sem zajebal in nisem razpeljal toplega zraka v mansardo, kaj šele, da bi ga povezal s sistemom ogrevanja. če bi imel oboje narejeno bi zmagal, vsaj ena kombinacija pa bi bila 70% rešitev vsega. in zna se zgoditi, da bom povezal s sitemom za ogrevanje, samo da najdem pravi zbiralnik.

naliM

Majstr
26. sep 2007
1.394
231
63
Hiša je končana, ogrevanje vode in prostorov je rešeno, a skušam malo pogledati naprej, da ne bi letos počil noter klim za hlajenje, čez 5 let (ko bo recimo cena kurilnega olja šla v višave), pa bo treba razmišljati o alternativnih virih ogrevanja.
Toplotna črpalka zrak/voda za ogrevanje in hlajenje na papirju deluje OK, a kot pri večini zadev so v praksi odstopanja - no do teh informacij bi rad prišel.

LP,

Milan

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik naliM pravi:
Toplotna črpalka zrak/voda za ogrevanje in hlajenje na papirju deluje OK, a kot pri večini zadev so v praksi odstopanja - no do teh informacij bi rad prišel.
Zakaj pa ne bi šel na voda/voda?
Kolikor vem je izkoristek bistveno višji, pa še neodvisno od zunanje temperature je. Je pa res, da je investicija bistveno dražja. Sicer, če imaš dovolj veliko trato in položiš tam cevi pride še relativno sprejemljivo, z vrtino se pa stvar kar občutno podraži.

Moje mnenje: če bi bil to le sekundarni vir ogrevanja/hlajenja, potem bi verjetno bila voda/zrak dolgoročno še (tudi ekonomsko) verjetno sprejemljiva, če pa načrtuješ kdaj v prihodnosti to uporabljat kot primarni vir, potem bi jaz gledal le voda/voda.

PS: A ni za hlajenje potrebna druga infrastruktura: običajno se cevi za hlajenje položijo po stropu, ogrevanje je pa po tleh. Kako ti bo to (hlajenje) funkcioniralo z radiatorji pa bo najbolje povedal kakšen strokovnjak. Čeprav nisem ravno zelo optimističen. Pa tudi če imaš talno ogrevanje, zna biti precej neprijetno mrzli tlaki, sploh če so doma mali otroci.

PS2: Videl to gradnjo hlajenja/gretja na voda/voda v praksi. Investicija je zajetna, ampak če se bo vse poklopilo kot bi se moralo, se bodo greli/hladili skoraj zastonj. Bomo kmalu videli, kako se bo obneslo.
cheer.gif

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Jaz študiram, da bom dal TČ zrak/voda, v pomoč pa bi bil plinski grelec.
lp

Če prav razmišljam, predvsem pa pravilno razumem, imam jaz tak sistem doma. Toplotno črpalko, ki iz okolja črpa topel zrak, ogreva vodo, imam pa kombinacijo s centralno, tako, da mi v zimskih mesecih dogreva vodo.

Ogreva pa le sanitarno vodo, ne ogreva stanovanja / hiše.

Kot je že napisal Vincent: meni se ne zdi potratna ! Prej obratno, čeprav so tudi mene nekateri prepričevali v nasprotno ...

Noker

Nazadnje urejeno:

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.610
349
83
Kras
www.mtl.si
Še ena opcija kako lahko 2x izkoristiš toplotno črpalko zrak/voda. Npr. ogrevanje sanitarne vode, hkrati pa hlajenje kleti. Že videl v praksi narejeno, težava nastane le pri ustreznem dimenzioniranju stvari. Namreč hitro pride do tega, da je klet premajhna in potem jo takoj shladiš (izkoristek toplotne s tem pada seveda), voda je pa premalo segreta. Isto je možno seveda tudi obratno. V glavnem: najpomembnejša stvar je pravilno dimenzioniranje vseh elementov.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
ksz

Kar se hlajenja tiče me zanima, kako se potem odvaja kondenz. Pod radiatorji bi potem moral postavljat pladenjčke, za steno pa ne vem.

lp