Šmarnica v cvičku nima kaj iskat. Verjetno so tile alter poznavalci pili kakšno vino vaškega strica, ki jim je ponudu glaž vina in jim reku, da je to cviček. Ni vse cviček kar je rdeče barve. In tudi dober ter zdrav cviček ni vsako dolenjsko rdeče vino.
Sicer pa v grobem velja da naj bi blo razmerje grozdja za pripravo cvička nekako takole:
- Žametne črnine nekje 45%
- Modre frankinje 30%
- Kraljevine 15%
- Laški rizling 10%
Ni pa to razmerje strogo zabetonirano pravilo in tudi nekatere druge sorte kot so; zeleni silvanec, štajerska belina, bela žlahtnina itd... se lahko še mešajo zraven. Zato pa je cviček posebnež, ker z kombinacijo vseh teh sort grozdja lahko zvariš nek koktejl odličnega vina. Pri drugih sortah vina imaš eno vrsto grozdja in je to vino nekako vsako leto enako. Pri cvičku pa lahko eksperimentiraš in tako narediš vino, ki je vsako leto drugačno in po svoje zanimivo. Res pa je, da v cvičku ne sme prevladovati neka izrazita aroma.
@drmr
Z prodajo mojega vina je pa tako.
Prodajam ga, vendar imam že stalne kupce, ki redno kupujejo moje vino in je že v naprej prodano. Lanski letnik je sicer odličen letnik, vendar ni bil ravno obilen, zato se bojim, da mi ga bo prehitro zmanjkalo. Sicer je pa zmeraj tako. Kadar je količine manj, je pa kvaliteta boljša. Razen seveda, če ni količine manj zaradi toče ali bolezni trte.
Aja še to
Cviček mora imet od 8,5 pa do 10% alkohola.