Tisti ki ste pljuvali stardecovo "kislico"...

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Zgleda da res. Od tu pol tut posledica da priznanja in medalje ni
evil.gif
 

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
ksz

Zvezo društev vinogradnikov Dolenjske tvori 31 vinogradniških društev z območja vinorodnega okoliša Dolenjske. V njih je včlanjenih 5400 vinogradnikov. Vsako društvo vsako leto pripravi ocenjevanje vin in podeli medalje in priznanja. Se pravi, da je teoretično možno vsako leto podeliti 5400 zlatih medalj. Na tednu cvička pa še vsako leto podelijo naziv Kralja cvička, ki ga je lani dobil cviček družine Colnar. In ravno ta cviček, ki je bil okronan za kralja cvička, meni ne sede. Imam pa že raje kakšnega, ki je pridelan na relaciji Malkovec - Zbure. Odličen mi je tudi Jarkovičev in Zajčev. Aja, pa še pleterskega ne smem pozabit. Od belokranjskih so mi všeč samo sladka vina (muškat, renski rizling, traminec
shocked-1.gif
), rdeča (frankinja, črnina) mi ne dišijo. Ostalih slovenskih vin ne poznam, razen mogoče refoška, ki pa ga pijem zelo redko in sploh ne gledam etikete.

Spoštujem pa vse vinogradnike, ki se trudijo pridelati kvalitetna vina in se čimbolj izogibajo kemije.

Stardec, vsa čast za medalje. Upam, da se boš lahko tako izkazal tudi na tednu cvička, ki bo 29., 30. in 31. maja 2009.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
No, končno še en normalen sogovornik v tej debati.
Ostali so sami neki kljukci.
Žal, ti pa moram povedat, da se je tisti 80% izmet na letošnjem ocenjevnju zgodil ravno v okolišu, ki ga ti hvališ. Torej na vinorodnem okolišu Malkovec - Zbure je blo 80% vina zanič in je bilo izvrženo. Predvsem so vsa ta vina imela bolezen zastaran "bekser" in cik. Veliko ljudi sploh ne loči zdravega vina od bolnega. Nekateri mislijo, da vino mora imet tak vonj, v resnici pa je to žveplenec.

Hvala za čestitke.
 
Nazadnje urejeno:

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Se zgodi
smile-1.gif


Opažam, da forumski "enologi" sploh ne vedo, kaj je pravo vino, ker ne vidijo dalj od štokkole in redbullvodke in mogoče kakšne gostilniške buzovne, imenovane vino. Sicer pa je nepoznavalcu težko ločiti pravo vino od buzovne, dokler ti nekdo strokovno ne razloži.
 

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
To jaz ne smatram za preplah, bolj za kopiranje in ponarejanje uspešnega tržnega proizvoda. Upam, da jih bodo dobili po peečki tisti, ki so to predlagali.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Zanimivo.
Še en dokaz, da se vinarji ostalih sort bojijo cvičkove nadvlade. Cviček je postal preveč popularen in zato pada vrednost in zanimanje za druga slovenska vina.
Cviček roks. Na vse načine bi ga radi zatrli, ampak bolj ko ga bodo omejevali, bolj ga bo raja rada pila in cenila.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Sicer pa je nepoznavalcu težko ločiti pravo vino od buzovne, dokler ti nekdo strokovno ne razloži.
Drži. In taki nepoznavalci majo tukaj največ povedat čez cviček.
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Zanimivo pri cvičku je tudi to, da ga delajo iz grozdja, ki raste na levi strani Save...
Pha, Jaz na to ne dam dosti. Nevem zakaj ne bi mogel bit cviček dober tud na drugi strani save al pa kje drugje. Enako kot kraški pršut. Kje piše da se prav tak pršut al pa še boljši ne more naredit kje drugje?
 

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Dejstvo je, da je cviček od nekdaj nizko kvalitetno vino, ki mu je prepoznavnost dala reklama.

Še iz SSKJ:

Citat:
cvíček -čka m (i) lahko kiselkasto
rdeče dolenjsko vino: jedli so kranjske
klobase in pili cviček; kozarec cvička //
star. zelo kislo vino: vino pa je bilo
cviček, da najstarejši ljudje niso pomnili
take kislice (J. Trdina)

Citat:
cvíčkast -a -o prid. (i) ekspr. po
kislosti podoben cvičku: vino je moralo
biti precej cvičkasto, kajti držali so se
strašno kislo

evil.gif
 

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Današnji cviček je pač povzel ime po tistem starem cvičku, ki ga omenjaš. Včasih so ljudje na dolenjskem temu vinu pač tako rekli, ker so skupaj zmešali vse grozdje kar so ga imeli pa še kakšno jabolko so zraven zmešali. Ta pijača je bila zvarek vsega sadja kar ga je kmet imel. Nekaj so morali pit. Včasih ni bilo kokakole, oranđade in podobnega sranja. Ljudje so pač naredili pijačo iz sadja in po večini je bila ta pijača kisla ker ni bila dobro in prav skladiščena. Ta pijača je ciknila. Cik je napačno vretje. Ampak stari ljudje se niso s tem kaj dost ukvarjali, važno da so se odžejali in potem imel lepo.
Dnašnji cviček nima s tem nobene zveze, razen tega, da mu je enako ime pa da je narejen iz več sort grozdja, današnji vinarji pa danes to pridelujejo/mo strokovno.
Res je nekoliko kislejši, ker je to suho vino in ker ima ta sorta grozdja pač več kislin. Ampak to ne pomeni da je zato zanič.
Enako kot bi trdu, da je eno pivo zanič, ker je bolj grenko, drugo pa je dobro ker ni tako grenko. Stvar okusa.
In več kot očitno veliko ljudem okus cvička odgovarja, sicer ne bi bil tako popularen.
 
Nazadnje urejeno: