Da spet malo obudim temo...
ŠE ENKRAT VPRAŠAM, ČE IMA KDO ELEKTRIČNO TALNO GRETJE PO CELI HIŠI IN SE CELO ZIMO GREJE SAMO S TEM? Ker bi res rad vedel, kakšen je dejanski občutek pri električnem talnem gretju in tudi kakšni so približni mesečni stroški...
In kaj ti je narobe povedal? Da je pri 10m2 poraba 1,5kW, ti bi imel 2 taki mreži, torej skupna poraba 3kW. Precej za to, da ti bo v enem delu stanovanja toplo v noge. Ko se boš tuširal, se ti bo zraven vklopil še bojler 1,8kW. Ven ti lahko meče glavne varovalke, če ti bo samo zaradi tuširanja poraba narasla na 4,8kW. Če nimaš ustreznih inštalacij in 3-faznega električnega odjema, ne sanjaj ...No, včeraj sem šel v trgovino THS (v MB) in sem malo povprašal glede električnega talnega gretja... In moram rečt, da sem dobil ful neke čudne odgovore... Očitno sem naletel na nekega čudnega prodajalca... Ko smo se med drugim pogovarjali, da bi vgradil samo 1 mrežo v jedilnici in dnevni, mi je npr.: reko, da 10m2 mreža porabi 1500W (kar je vredu trditev), ampak potem mi je reko, da je to full velika poraba in da mi to lahko varovalke vun meče... Pa je*ote, pečica več žere... al pa električni radiator..
ŠE ENKRAT VPRAŠAM, ČE IMA KDO ELEKTRIČNO TALNO GRETJE PO CELI HIŠI IN SE CELO ZIMO GREJE SAMO S TEM? Ker bi res rad vedel, kakšen je dejanski občutek pri električnem talnem gretju in tudi kakšni so približni mesečni stroški...
No, sedaj sem malo premeril našo hišo in imamo nekje 40m2 bivalne površine v spodnji etaži. In po raznih pogovorih z znanci sem malo začel računat, kako bi rešil zadevo s talnim gretjem... In prišel do naslednjega izračuna...
Talno vodno gretje za 40m2:
-toplotna črpalka: po mojem nekje 8000 eur (z montažo, priklopom in zagonom)
-novi estrihi in material za talno (cevi, omarica, spojke itd): po mojem nekje 1500 eur
Izvedba torej vse skupaj torej nekje 10000 eur.
Letna poraba toplotne čez celo zimo: pomojem nekje 600 eur. (kurilni meseci (6 mesecev) povprečno nekje 100 eur)
Električno talno gretje za 40m2:
Izvedba (mreža in termostati): po mojem nekje 1500 eur.
Letna poraba teh mrež čez celo zimo: pomojem nekje 1800 eur. (kurilni meseci (6 mesecev) povprečno nekje 300 eur) (za mesečni izračun sem vzel 40m2 * 120W = slabih 5kw/h; 5*18h (če dnevno grejejo vse mreže kakih 18h na dan) = 90kw/dan; 1 mesec = 2700 kw je nekje 300 eur/mesec.
Kaj mislite, sem se fejst zmotil pri cenah?
Sedaj grejemo s klimo (včasih vklopimo še drugo klimo v zgornji etaži) in imamo letne stroške elektrike med 900 - 1000 eur (vsa elektrika (gretje, hlajenje, itd) na leto) - mislim, da bi podobno porabili tudi, če bi imeli toplotno črpalko in vodno talno gretje...
No, sedaj sem malo premeril našo hišo in imamo nekje 40m2 bivalne površine v spodnji etaži. In po raznih pogovorih z znanci sem malo začel računat, kako bi rešil zadevo s talnim gretjem... In prišel do naslednjega izračuna...
Talno vodno gretje za 40m2:
-toplotna črpalka: po mojem nekje 8000 eur (z montažo, priklopom in zagonom)
-novi estrihi in material za talno (cevi, omarica, spojke itd): po mojem nekje 1500 eur
Izvedba torej vse skupaj torej nekje 10000 eur.
Letna poraba toplotne čez celo zimo: pomojem nekje 600 eur. (kurilni meseci (6 mesecev) povprečno nekje 100 eur)
Električno talno gretje za 40m2:
Izvedba (mreža in termostati): po mojem nekje 1500 eur.
Letna poraba teh mrež čez celo zimo: pomojem nekje 1800 eur. (kurilni meseci (6 mesecev) povprečno nekje 300 eur) (za mesečni izračun sem vzel 40m2 * 120W = slabih 5kw/h; 5*18h (če dnevno grejejo vse mreže kakih 18h na dan) = 90kw/dan; 1 mesec = 2700 kw je nekje 300 eur/mesec.
Kaj mislite, sem se fejst zmotil pri cenah?
Sedaj grejemo s klimo (včasih vklopimo še drugo klimo v zgornji etaži) in imamo letne stroške elektrike med 900 - 1000 eur (vsa elektrika (gretje, hlajenje, itd) na leto) - mislim, da bi podobno porabili tudi, če bi imeli toplotno črpalko in vodno talno gretje...