T-2 novosti jeseni

NavadniNimda

Fizikalc
8. sep 2007
1.070
0
36
Hyde-Park.si
Citat:
Uporabnik zdravnik pravi:ti že dve leti praviš, da bo mb pokrit v letu dni ???

edina prava optika GRATEL optika....pa kje ti živiš?? a še nisi bil nič, po svetu, pa videl kako imajo zadeve urejene???

edina prava optika.....buče, buče,buče
Doktor Buča, jaz nisem nikoli postavljal rokov, kdaj bo v Mariboru zgrajena Gratelova optika FTTH (edina prava optika). Si pa lahko o tem prebereš več na Gratelovem webu: http://www.gratel.si/5
Kot vidiš, torej, se gradnja v Mariboru dela v etapah. Drži pa, da je Gratelova optika FTTH (edina prava optika) v Sloveniji edina prava optika, saj je edina optika FTTH, ki jo imamo v Sloveniji, edina, ki dopušča 1/1 Gb prometa v standardnih paketih, in edina, katere mesečna cena za paket 10/10 košta manj kot pošteno kosilo za 1 osebo v gostilni Brinovec. Kaj bi si človek lahko še želel na tem področju?!
cool-1.gif

zdravnik

Pripravnik
11. avg 2007
935
0
16
MB
Citat:
Uporabnik NavadniNimda pravi:
Citat:

edina prava optika GRATEL optika....pa kje ti živiš?? a še nisi bil nič, po svetu, pa videl kako imajo zadeve urejene???

Doktor Buča, jaz nisem nikoli postavljal rokov, kdaj bo v Mariboru zgrajena Gratelova optika FTTH (edina prava optika). Si pa lahko o tem prebereš več na Gratelovem webu: http://www.gratel.si/5
Kot vidiš, torej, se gradnja v Mariboru dela v etapah. Drži pa, da je Gratelova optika FTTH (edina prava optika) v Sloveniji edina prava optika, saj je edina optika FTTH, ki jo imamo v Sloveniji, edina, ki dopušča 1/1 Gb prometa v standardnih paketih, in edina, katere mesečna cena za paket 10/10 košta manj kot pošteno kosilo za 1 osebo v gostilni Brinovec. Kaj bi si človek lahko še želel na tem področju?!
cool-1.gif

samo 1/1gb
bonk.gif

če bi meli 40gb linijo, tko kot babica... to je komaj 2.5% od prave optike

Mirko

Fizikalc
24. jul 2007
1.055
71
48
Citat:
Uporabnik zdravnik pravi:
Citat:
Citat:

cool-1.gif

samo 1/1gb
bonk.gif

če bi meli 40gb linijo, tko kot babica... to je komaj 2.5% od prave optike

40Gb za (single mode) optiko ni noben problem. Problem se pojavi v (pre)dragih naparavah, ki take hitrosti zmorejo.

kwa

Fizikalc
8. avg 2007
1.088
0
36
Citat:
Uporabnik kontrakarambolmatica pravi:

>>>>>>>>>> Po drugi strani pa, ce pogledam kaj se dogaja v tujini ...
Ta vikend sem bil na IBC. Tujci se nam le smejejo, ko vidijo kako vsi pridno rovarimo s to optiko... <<<<<<<<<<
Seveda saj so ponekod že skoraj svetlobno leto pred nami
tongue-1.gif
:
75-letna Švedinja je ponosna lastnica trenutno najhitrejše internetne povezave na svetu. Sigbritt Löthberg iz Karlstada ima namreč internet s hitrostjo kar 40Gbps, kar je kar nekaj tisoč-krat več kot je povprečna domača povezava. To je tudi prvič, da so tako hiter internet priklopili za domačo uporabo. Sigbritt se je sicer z računalniki začela ukvarjati šele pred kratkim. Je babica švedske internetne legende Petra Löthberga, ki ji je skupaj z lokalnim svetom za omrežja pomagal vzpostaviti povezavo. Šlo naj bi za vzpodbudo ponudnikom interneta, da ljudem omogočijo hitrejše internetne povezave. S projektom pa so želeli pokazati, da lahko tudi z majhnimi stroški zgradijo dobre in hitre povezave. Sigbritt lahko tako sedaj v svojem naslonjaču uživa v 1500 HDTV programih. Če pa tukaj ne najde nič zanimivega, si lahko film v DVD kvaliteti sname z interneta v dveh sekundah. Takšno hitrost ji omogoča nova tehnologija, ki deluje na razdaljah do 2000 kilometrov brez kakršnihkoli vmesnikov.
Kdajbo pa pri nas?
evil.gif

dejte ne no srat....
evil.gif
ljudje a vi sploh veste kakšen internet uporabljajo po svetu?....

edini, ki se jih splača omenit so skandinavci...tam imajo nekateri res carske prenose
cool-1.gif

vse ostalo je več kot žalost....nemčija, italija, poljska, rusija, hrvaška, češka, anglija, v glavnem vsi.....2/512 je OHOHO povezava...
ne rečem, obstajajo norci, sam so pa tud zelo redek primer....
cool-1.gif

koliko srečujem userje na P2P sceni (DC++, torrent, emula) smo za ostale bogovi....takih hitrosti ni drugje, prjatli moji še manj pa za tak denar!!!
smile-1.gif

tale zgodbica o babici, pa ITAK nč ne pove....dokler je to samo ena babica ne koristi nobenmu....
ne-ne-1.gif

tako da lahko samo rečem...SVAKA ČAST T-2
aplauz.gif

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.336
303
83
39
Ljubljana
Citat:
Na Mednarodnem obrtnem sejmu 2007 bomo premierno predstavili tudi storitve preko mobilnega omrežja tretje generacije. Prikazovali bomo storitve telefonije, videotelefonije, širokopasovnega dostopa do interneta s hitrostmi do 7Mbit/s do uporabnika in 1Mbit/s od uporabnika ter storitve mobilne televizije. Storitve preko mobilnega omrežja T-2 bodo komercialno na voljo že letos. S priklopom na T-2 boste prihranili 50% glede na storitve, ki ste jih uporabljali do sedaj, poslovni uporabniki pa boste prihranili tudi do 70%.T-2 je racionalna odločitev.

Roby

Pripravnik
27. jul 2007
429
0
16
www.sd-preserje.com
Citat:
Citat:

cool-1.gif

Ej zdej si pa že prow siten iz to "edino pravo optiko". Dej že enkrat razlož kva nej bi to sploh pomenil!!! Kva pa optika od elektra recimo pa še ene par jih je ki majo optiko. Pa telekom je mel že prej optiko sam ne za v komercialno namene, tko d nehi že s to "edino pravo optiko". Razn če je to od T-2 pa Gratela slogan sam pol je pa to nategovanje folka!! Sej ne rečm mate fulll pucen, sam glede na to d mate help desk pa birokracijo v k****...... Je pa res d folk gleda sam na ceno!

Don_Corleone

THE GODfather
3. sep 2007
5.638
0
36
38
glede na to, da pri telekomu plačuješ 28€ ( študenski paket) povezava 1Mbit/256kbit in pri T-2 28€ za 20Mbit/20Mbit, je telekom drago sranje.

NavadniNimda

Fizikalc
8. sep 2007
1.070
0
36
Hyde-Park.si
Citat:
Uporabnik Roby pravi:Ej zdej si pa že prow siten iz to "edino pravo optiko". Dej že enkrat razlož kva nej bi to sploh pomenil!!! Kva pa optika od elektra recimo pa še ene par jih je ki majo optiko. Pa telekom je mel že prej optiko sam ne za v komercialno namene, tko d nehi že s to "edino pravo optiko". Razn če je to od T-2 pa Gratela slogan sam pol je pa to nategovanje folka!! Sej ne rečm mate fulll pucen, sam glede na to d mate help desk pa birokracijo v k****...... Je pa res d folk gleda sam na ceno!
Mau si oglej kratico FTTH, o tovrstni optiki je govora. Lahko tudi vprašaš, če ti kaj ne bo jasno. Prav gotovo ti bo kdo pomagal pri razumevanju problematike!
wink-1.gif

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Citat:
Citat:
No, ko si že omenil "edino pravo optiko", te prosim, da to malce podrobneje razložiš. Kako je lahko optika prava ali neprava? V javnosti se prepucavata T1 in T2 in vsak zase trdi, da ima edino pravo optiko, nihče pa ne pove v čem je razlika.
Imaš 1 Gbps simetrično takoj na voljo. Zadeva dela, saj jo nekateri že 3 leta uporabljajo, oprema je zdebuggirana in se kupuje pri priznanih proizvajalcih, kar zagotavlja najnižjo možno ceno ob stoprocentni kvaliteti. Uporabnik plačuje le storitve, kar pomeni, da cene padajo hkrati s padanjem cen storitev in opreme na Globalnem trgu. Tam kjer so naročili in dobili priklopljeno Gratelovo optiko FTTH (edino pravo optiko), jo že veselo uporabljajo. T1 zaenkrat samo faflja o tem, ter si seveda na državne stroške sposoja denar naokoli po Evropi, da bi kaj pri njih že delovalo pa neodvisni analitiki še nismo opazili. Pa še zelo dragi so. Zato je odločitev preprosta - soglasja za izgradnjo optike naj se daje izključno Gratelu.

Ravno zaradi vsega napisanega (nekaj napišem še v naslednjih tednih) smo slovenci povsem v špici telekomunikacij v Evropi (in posledično v svetu). Ne zaradi T1, ki je jalova lupina, ampak zaradi T2, ki daje na trg delujoče storitve!
wink-1.gif

S tem, ko praviš, da je vaša optika edina prava optika samo zato, ker imate preizkušeno opremo, me še nisi prepričal, da je to res edina prava optika.

Sicer mi ni prav, vendar moram braniti T1. Pri nas (NM) ste začeli kopat že pred enim letom in to z velikim pompom. Priklopljen pa ni še nihče. T1 je začel pred nekaj meseci in imam že podpisano pogodbo (kar sicer še ne pomeni, da bom res 6.10.2007 na optiki). Takoj ko bo možnost se bom priklopil tudi na tedvajevo optiko in tako bom, z direktno primerjavo, lahko sam odgovoril na vprašanje katera je zame "prava optika".

Glede soglasja je pa takole. Zaradi mene lahko pride tudi kitajski telekom, pri meni bo vsak dobil soglasje. Če imam več ponudnikov, toliko bolje zame.

Pa še eno konkretno vprašanje zate. Čigavo povezavo uporabljate med NM in LJ in kakšno hitrost imate zagotovljeno?

NavadniNimda

Fizikalc
8. sep 2007
1.070
0
36
Hyde-Park.si
Tukaj je povsem nova shema omrežja, kjer je že vidno, da je tudi krak proti Novemu Mestu nadgrajen na Mx10Gb povezave (operativne):
http://www.t-2.net/?ctxID=000568&funcID=1

Detaljnih podatkov o povezavah ne dajemo. Je pa pasovne širine dosti za pričakovan povečan promet (cene gredo dol, zahteve po pasovni širini se bodo približno podeseterile; cene padajo tudi pri povezavah v tujino, torej se lahko zakupijo bistveno višje kapacitete).

Tam gor sem pa napisal par reči, ki delajo Gratelovo optiko za "edino pravo" - saj se gre "do konca" po tehnoloških premisah. Tega si recimo nek Telecom Slovenie seveda ne more privoščiti, s takim načinom dela pač ne.
grin1.gif

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Imam podatek, da imate vod proti Lj zakupljen od Telekoma. Če to drži, smo na istem kot na bakru. Vprašanje časa je, kdaj se bo T1 spomnil in zminiral to povezavo. Potem bo pa spet debata o tem, kdo ima pravo optiko. Če ni prevelika skrivnost, mi lahko na PM poveš, ali imate svojo povezavo ali pa od koga drugega (elektro, železnica...). Zame bi bil tudi dobrodošel podatek o terminskem planu za moj kraj.

NavadniNimda

Fizikalc
8. sep 2007
1.070
0
36
Hyde-Park.si
Jaz govorim o FTTH. Medkrajevne povezave pa so na optičnih vlaknih raznih ponudnikov (tudi telekoma). Nekatere (mogoče pri DARSu) se je naredilo tako, da se je najelo samo jašek in je vse ostalo od T-2, vključno z vlakni. Tega ne bom razlagal, saj konec koncev niti ni pomembno.

Glede Gratelovega priklopa v tvojem kraju sem preveril zdajle in mi pravijo, da po optimističnem scenariju (če ne bo spet tehnično-birokratskih zapletov) pričnejo priklopi v NM v roku meseca do dveh, sicer proti koncu leta, torej treh.

T-2 mora postaviti vse centrale (optična vozlišča) za tovrstno početje z vsemi dovoljenji, klimatskimi in električnimi kapacitetami, itd. (Vem, da se je v enem od vozlišč v Kopru čakalo 9 mesecev na elektro podjetje, da se je uredilo električno napajanje z dovolj moči in zaščite. Te reči niso hec.) Vsekakor se bodočim uporabnikom splača potrpeti, saj bo T-2 vedno imel močnejše kapacitete, sodobnejše storitve in seveda za najugodnejšo ceno - tako kot je to v navadi že vse od 1.10.2005, ko je prišel na trg!

Nazadnje urejeno:

Drago

gps navigator
20. jul 2007
2.833
10
38
Stara Bučka
Hvala za odgovore. Želim vam čimveč zadovoljnih uporabnikov. Samo še birokracijo in helpdesk poštimajte pa bo.

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Ob avtocesti Arja Vas- Maribor, vem da imajo od Darsa zakupljeno (ne vem kdo) 100 Gbitov. :D. To pomeni 25 metrov od moje bajte, povrh še pa po našem zemljišču. Še zdaj mi je žal, da sem jim sploh pustil kopati tam. Ko bi vedel, da nas bodo tako pod*ebavali, jim nebi nikdar dovolil po našem kopat. Raje bi jih nagonil na drugo stran, ko je močvirje.

SyncMaster

Pripravnik
6. sep 2007
231
0
16
res upam, da bojo to jesen tudi nas blok priklopili, infrastrukturo so postavili ze leto nazaj, priklop pa obljubljajo na vsake pol leta, res profesionalno

Earnhardt

Fizikalc
18. avg 2007
1.352
0
36
Res je. To sem izjavil lani, rok se se ni iztekel in za svojim se vedno stojim
smile-1.gif

Sploh pa ... me zanima, kako bi se mi smejal in me spraseval, ce vsake tolko ne bi dobili dokapitalizacijske sponte s strani investitorjev. Kot na tem forumu vsi v nedogled ponavljajo ... firme (razen T-2) niso dobrodelne ustanove.

LP
cheer.gif

NavadniNimda

Fizikalc
8. sep 2007
1.070
0
36
Hyde-Park.si
T-2 laufa s plusom za sprotno pokrivanje in s tem že zmanjšuje svoje dolgove na srednji rok - in to že kar nekaj mesecev, če ne večino leta 2007. Torej se lahko posvetiš kakšni drugi firmi, ki je ne marate, in ki ima "kao" blazne izgube. S tem lahko še naprej izpolnjuješ svojo izjemno pomembno družbeno vlogo s širjenjem govoric, izmišljotin in yurlabuč.
lacdhen.gif

XSIDE

01101010
22. jul 2007
4.404
487
83
::1/128
Ma če so pa te cene normalne pa tud nevem, kle itak da neki ne more štimat u končni fazi. Zgradil so čist novo optično omrežje po sloveniji (tud razutrl vse in nakonc na nekaterih mestih nč zrihtal -- občina naprej popravlala) mel s tem velke stroške, ponujajo pa net po optiki 10/10 skor zaston. Kje je kle računica res ne vem, pa tud zdej jim očitno ne gre najbolš, vsaj kar se zaslužka tiče, tko da .... Sej dobr folk je valda vesel pocen pa hitrih povezav, sam tuki neki pač ne štima.