švoh pleh

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
V osnovi je samonosna karoserija pri sodobnih vozilih narejena iz nosilcev in pa "obloge", na določenih delih so pa te meje precej zabrisane (robovi, pragovi, stebrički, ...). 3D stiskana pločevina ima precej visoko nosilnost oz. trdnost, pri plastiki pa moraš temu ustrezno konstruirat nosilec.

Bistveno je pa še vedno to da je pleh upogljiv oz. se lahko deformira, plastika pa malce težje. Zato pa pri plastičnih avtih na robovih/spojih prihaja do razmikov. Za nov avto je vseeno, ampak ko 5 let tlačiš luknje naših cest, ko se defirmira kakašen nosilec itd. je pa plastika precej na slabšem.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Ralliart pravi:
Zadnjic sem gledal cliota, cist potolcen od toce, po stebrickih in povsod, razen na blatnikih ki so iz plastike

To je res prednost. Jaz sem ga jezen fino zbrcal, pa je samo nazaj skočilo. V primeru kakšnega malo močneješega trka pa nimaš več kaj klepat ampak celega menjat. Kaj je ceneje pa ne vem... Drugače je pri cliotu pleh samo malo debelejši od papirja.

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
A ni poanta ojacitve glih z varnostno kletko in varnostnimi stangami/ojacitvami in se pleh uporablja samo za meckanje?

Ja točno tako. Vseeno je ali je okrog pleh, plastika ali papir, ker ima pri močnejših trkih približno enak učinek (torej nič). Zato so plastični blatniki ipd. šara precej neškodljivi, kvečjemu kakšno prednost imajo.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.156
4.136
113
Citat:
Uporabnik brgo pravi:
Citat:
A ni poanta ojacitve glih z varnostno kletko in varnostnimi stangami/ojacitvami in se pleh uporablja samo za meckanje?

Ja točno tako. Vseeno je ali je okrog pleh, plastika ali papir, ker ima pri močnejših trkih približno enak učinek (torej nič). Zato so plastični blatniki ipd. šara precej neškodljivi, kvečjemu kakšno prednost imajo.

Ja, v zmečljivih conah to drži ... tam se zaradi varnosti pešcev celo namensko uporablja "varne" materiale. Povej pa kako so narjeni stebrički, pragovi ... ?