Citat:
Uporabnik Jernej pravi:
Citat:
Uporabnik Blackjack pravi:
Imajo potomce kot vsi normalni evkarioti.
A ni zanimivo, kako pogost argument katolibanov je, da je nekaj "nenaravno" ali pa "proti naravi". Kontracepcija, splav, moderni koncept družine... Pri tem pa pozabljajo, da je bistvo njihove organizacije - duhovniški poklic - ena izmed najbolj nenaravnih stvari, kar si jih sploh lahko zamisliš - moški, ki se prostovoljno odločil, da se odpoveduje vseh intimnim partnerskim odnosom - fizičnim in/ali drugačnim.
In od tega do teorije, da so moški, ki se odločijo za ta poklic - malce umsko prizadeti (Resnično temu težko drugače rečem... v smislu človeških potreb je to nekako tako, kot da bi se odločil, da ne boš več jedel. Ever.) - je samo še en kratek miselni preskok.
Kaj je za in kaj proti naravi :
Glede splava ti je verjetno bolj jasno kot meni, da se z moderno tehnologijo mehansko lahko bolj ali manj vzpostavi prejsnje stanje in posledic skorajda ni cutit.
Kdo pa lahko postavi zensko pamet oz. psiho zopet v prejsnje stanje ? Ne mi rect da zenska sama, ker je to ze pri spontanem splavu precejsen problem.
Psihologi zgleda ne morejo pomagat kaj dosti, saj precej duhovnikov jamra, da je najhuje v spovednici poslusat in tolazit zensko, ki je v preteklosti imela splav.
Pa npr. umetna oploditev. Zame je to enako kot razvoj nekega izdelka. Skusas zagotovit tiste parametre, ki jih danes poznas. Ko opravis vse teste, izdelek lansiras. Cez cas vidis, da si dolocen parameter pozabil upostevat, oz. ga pri razvoju nisi poznal, zato sledi vpoklic izdelka.
Kako pa bo z umetno oplojenimi otroci, ce se bodo npr. cez 2 generaciji pokazale fatalne anomalije ? Ups, saj res, takrat nismo upostevali xy parametra, ker nismo imeli prave tehnologije za ga izmerit... Sledi kaj, vpoklic, odprava napake, zamenjava z novim izdelkom, unicenje,... ?
(btw. RKC zagovarja slabost umetne oploditve le zaradi unicenja zarodkov)
Zame so to dovolj dobre razlage med za in proti naravi, brez RKC-ja...
Glede tega, da se doloceni ljudje odlocijo, da spolnosti ne bo...
Ostalih ver sicer ne poznam, vendar me res zanima, ce je samo v RKC-ju problem, da se morajo ljudje zavezat zivljenju brez spolnosti?
Kaj pa ostali npr. Budisticni sveceniki ? Tudi v nadaljevanki Rome je bilo prikazano, da so se morale v starem Rimu svecenice zavezat devistvu ?
So tudi znanstveniki, ki svoje zivljenje posvetijo znanost in so posebni v tem, da ne cutijo potrebe po spolnosti. Prej bi rekel da odstopajo od povprecja, kot da so umsko prizadeti.
Koliko posamezni duhovniki potrebujejo spolnost ne vem, vem pa, da to niso ljudje (vsaj tisti, ki jih poznam), ki bi lahko imeli druzino. Druzine namrec ne mores delit s sluzbo, oz. vsaj v taki meri ne, kot je duhovniska sluzba: Na vsakemu cloveku moras bit (vsaj v teoriji) na razpolago 24ur na dan, prestavijo te lahko kadarkoli in kamorkoli, itd.
Jaz bi kot otrok oz. partner v taki druzini precej trpel...