Srečen dan Republike, tovariši!

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.779
15.844
113
Najdejo se tudi ljudje, ki praznujejo Hitlerjev rojstni dan :evil:

I

Izbrisan uporabnik #9334

To ni primerjava. Juga je bila uspešna ... dokler ni stari opešal. Potem pa ni bila več.
Tako kot tudi Slovenija ni več, po začetnih nekje 15 letih. Je Ivo Andrič lepo opisal, kako to gre na balkanu.

kajpace

Guru
6. nov 2018
5.366
3.428
113
- za tvojim hrbtom...
hmpg.net
To ni primerjava. Juga je bila uspešna ... dokler ni stari opešal. Potem pa ni bila več.
Tako kot tudi Slovenija ni več, po začetnih nekje 15 letih. Je Ivo Andrič lepo opisal, kako to gre na balkanu.

Kupi knjigo:

I

Izbrisan uporabnik #9334

Ne berem takih zadev. Lahko ti pa zagotovim, da bi bilo "ohne Tito" pri nas točno balkanski scenarij kot smo ga doživeli v 90. letih, s Kosovim vred.

Balkan so hribi. Balkan so pastirji, ki razumejo moj kuratz in batino. Vuk Karadžič jih je priučil na pisanje šele z idejo, da naj "pišejo kao što govorijo". To je razpuščeno in primitivno, ne zastopi nič, razen batine. Če jim popustiš uzde - dobiš kontraband, torej organiziran šverc. ( In to sedaj imamo :fredi: ).

Je slovenec morda švercal v zgodovini? Morda Martin Krpan, pa še tisto samo sol, ki je sicer življenjskega pomena. Danes v Sloveniji - pol populacije je uvoženih balkancev in domala ves šverc se dogaja z njimi. Samo tu in tam se najdeta kakšen Trobec ali Plut, sicer pa v Slo težkega kriminala ni.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Da ti malo razsvetlim obzorja: v času "Martina Krpana" je bila sol državno regulirana dobrina posebnega pomena, za trgovanje z njo pa si moral pridobiti posebno dovoljenje. In ja, slovenska literatura je polna "švercerjev" iz časov pred prihodom "južnjakov". Pa enako je do severa Evrope, da se ne bomo počutili manj ali več vredne.

I

Izbrisan uporabnik #9334

McGiver , Ja, sam to je bilo zaradi revščine. Ne pa zaradi prestiža, kot ga nudimo južnjakom pri nas.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Kakor definraš revščino. En ima 1M$ na banki pa je revež proti onemu s 100M$.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kakor definraš revščino. En ima 1M$ na banki pa je revež proti onemu s 100M$.

Ni treba nič definirat. Če so otroci lačni, bo prav gotovo revščina. In to je bilo, v zvezi tiste pripombe o slovenskem švercanju. Revščina je bila pri nas - roko na srce, prekinjena šele s povojno Jugoslavijo, pa še tisto je trajalo do vsaj leta 60, da so se razmere stabilizirale.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Ni treba nič definirat. Če so otroci lačni, bo prav gotovo revščina. In to je bilo, v zvezi tiste pripombe o slovenskem švercanju. Revščina je bila pri nas - roko na srce, prekinjena šele s povojno Jugoslavijo, pa še tisto je trajalo do vsaj leta 60, da so se razmere stabilizirale.
Torej je kraja, tistemu ki ima več, dovoljena, če so tvoji otroci doma lačni?

I

Izbrisan uporabnik #9334

Kakšna kraja? Treba je bilo državo na novo izgraditi. Če pa meriš na nacionalizacijo, se pa tudi jaz ne strinjam z njo. Moji predniki so bili obrtniki in so bili glede tega zelo na udaru. Toda problem je bil, ker je bila država porušena, za prevlado so se pa prerivali tako zahodni zavezniki kot Rusija. Tito je šel svojo lastno, nevtralno pot. Jaz jo občudujem.
Narodu je pa bilo treba dati hrane in dela. In to - kakemu narodu ! Balkanskemu. Tistemu neotesanemu, ki drugega ne zastopi kot korobač.

Pa pojdi sam postavljat državo s takimi ljudmi. S toliko različnimi narodi in ideologijami. Brez močne policije - ni šans.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.439
4.312
113
Sploh nisem o državi govoril. Samo povej ali ti je kraja dovoljena, če so tvoji otroci lačni?

PS: malo vzvišen si postal v ocenjevanju ljudi okoli sebe. To te hitro po glavi udari. "Severo-zahodnjaki" si isto mislijo o nas pridnih in delavnih slovencih! Tistemu neotesanemu, ki drugega ne zastopi kot korobač.

I

Izbrisan uporabnik #9334

To pa drži. Nemec nima nevem kako visokega mnenja o avstrijcih. Avstrijec pa ne o balkancih.

Sem na nekem nemškem sejmu slišal ob štantu turške firme "Bajkal" dva nemca, ko je eden izjavil : "Bajkal aus Balkan :obesise: " .
Niti tega ne ve, da je turško, povedal je pa točno tisto kar si misli o nas.

Jaz imam sicer neko srečo, meja z balkanom teče mimo moje bajte par sto metrov južneje, skozi Boštanj :evil: . Rešuje me pa ne ravno.

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Sploh nisem o državi govoril. Samo povej ali ti je kraja dovoljena, če so tvoji otroci lačni?

PS: malo vzvišen si postal v ocenjevanju ljudi okoli sebe. To te hitro po glavi udari. "Severo-zahodnjaki" si isto mislijo o nas pridnih in delavnih slovencih! Tistemu neotesanemu, ki drugega ne zastopi kot korobač.
Če bodo tvoji otroci kdaj lačni, boš napravil vse in ja, tudi kradel, da jih boš nasitil. Iz polne riti je pa lahko srati. :bonk: