Prosim za pomoč, oziroma nasvet.
Pred nekaj dnevi sem bidal za en Sonyjev kravatni mikrofon (e-bay.at). Izhodiščna cena je bila 1 evro, dal sem ponudbo 2 evra, avtomat mi je vzel ponudbo 1,50 evra. Bil sem edini ponudnik. Avkcija bi se morala zaključiti danes popoldne.
Danes zjutraj sem dobil naslednje obvestilo:
Hallo,
Ihr Gebot für den Artikel (250634622498) wurde gestrichen/zurückgezogen. Den Grund für die Streichung des Gebotes können Sie in der Gebotsübersicht einsehen.
Bitte lassen Sie Vorsicht walten, wenn Sie nachdem Sie das Gebot zurückgezogen haben, kontaktiert werden, mit der Bitte den Artikel zu kaufen. Bitte lassen Sie sich nicht dazu überreden für den Artikel über einen Bargeldtransfer-Service wie Western Union oder MoneyGram zu bezahlen, da diese Zahlungsmethoden für die Bezahlung an Personen, die Sie nicht kennen, nicht sicher sind.
Kot razumem, je prodajalec skenslal ponudbo in to 24 ur pred iztekom avkcije. Očitno je videl, da obstaja samo en interesent in da bo dobil le 1,5 ali 2 evra, nikakor pa ne 20 ali 30 evrov, kolikor je verjetno pričakoval za omenjeni mikrofon. Na spletu se sicer ta mike prodaja za kakšnih 50 evrov.
Nemško sicer ne znam najbolje. Kot razumem, je bila avkcija zaustavljena s strani prodajalca.
Prosim za vaše mnenje, ali je to sploh v pravilih e-baya in ali je to ustaljena e-bay praksa.
Ali potem lahko (recimo) za oljno sliko nemškega slikarja, ki je vredna (recimo) realno 500 evrov, nastavim izhodiščno ceno na 1 evro, ko pa dan pred iztekom avkcije vidim, da so potencialni kupci bidali le do (recimo) 50 evrov, nimam obveznosti prodati predmet najboljšemu ponudniku, temveč avkcijo ENOSTRANSKO predčasno zaključim?
Znano je namreč, da v primeru, da nastaviš izhodiščno ceno 1 evro, ne plačaš nikakršnih stroškov oglasa, temveč samo provizijo e-bayu v primeru prodaje.
Se vam ne zdi, da e-bay na ta način izgublja status resnega ponudnika robe, izgublja provizijo in postaja oglasnik tipa Bolha, kjer se lahko vsak zajebava, oziroma kot prodajalec nima nikaršnih obveznosti?
Hvaležen bom za konstruktivna mnenja in zagotovo ne bom edini, ki mu bo mnenje kakšnega poznavalca e-baya prišlo prav za v bodoče...
Hvala!