Splav - abortus ZA/PROTI

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik mosseero pravi:
Če bi patriot bral bolj relevantne vire od wikija, bi vedel, da se je doktrina od 2. vatikanskega koncila naprej spremenila tudi glede tega in s stališča verovanja drži mravčeva trditev.
Katera mravčeva trditev?

Bitch_inside

PEPCA 2007
18. jul 2007
3.608
1
36
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Viper_XxL pravi:
Pri nas je takih, ki bi splavile 2x itak malo, nasploh ni to pri nas neki velik problem...... je pa v UK, kjer zanosi ogromno najstnic.

Naj vsak sam odloča o svojem telesu .)

Poznam 5 bejb, ki so že mele splav pa vse so ble povratnice. Mogoče se pri nekaterih prej prime
grin1.gif

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik dreja pravi:
Potrebno je samo definirat, kdaj, v katerem trenutku "nekdo ali nekaj" postane zivo bitje, ki mu pripadajo pravice - npr. pravica do zivljenja.

Kot je bilo že velikokrat v tej temi povedano - fanatično iskanje črnobelih definicij na tem področju ne bi prineslo nič dobrega. To je siva cona in v luči velike teže tovrstnih odločitev, se le te prepušča posameznikom, ki jih te odločitve tudi najbolj zadevajo.

Nad 12 tednov nosečnosti pa mora umetno prekinitev tako ali tako potrditi posebna komisija, ki v obzir vzame vse okoliščine.

Skratka, težke odločitve. Pri Downovem sindromu večinoma nimaš kaj dosti za razmišljat... ampak potem so razne blažje malformacije, kjer pa je že vprašanje. Recimo, da plod nima roke ali noge in podobno.

Moje mnenje je, da je trenutna ureditev praktično idealna. Odločitev je popolnoma svobodna. Negativna stran je, da nekatere ženske splave izkoriščajo kot obliko kontracepcije, vendar pa je takšnih procentualno gledano zelo malo (sploh glede na to, koliko govora je o teh primerih... ampak to je pač populizem). Vse ostalo so pozitivne - zakon ščiti tudi mladoletne osebe, ki lahko opravijo splav brez privolitve ali vedenja staršev (v smislu, če si dovolj star, da se seksaš, si tudi dovolj star za tovrstne odločitve).

Veliko o tem pove tudi spodnji graf.
1327586-Capture.JPG

Priponke

• 1327586-Capture.JPG
    1327586-Capture.JPG
    49,3 KB · Ogledi: 170

mosseero

fizik´alc
3. sep 2007
20.215
11.133
113
kod Džej-Zija
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Če bi patriot bral bolj relevantne vire od wikija, bi vedel, da se je doktrina od 2. vatikanskega koncila naprej spremenila tudi glede tega in s stališča verovanja drži mravčeva trditev.
Katera mravčeva trditev?

Tista, kateri je patriot oporekal.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.682
2.423
113
Pomurje
Moja je imela splav. Bil bi 2 otrok, ampak v 9 tednu na ultra zvoku ni bilo več slišati srčka. Prej je bilo vse ok.
Splav je bil narejen, psihičnih posledic ni, je pa res, da sva se zelo malo pogovrjala o tem. Enostavno ni bilo moči načet to temačno temo.

Najin 2 otrok je zdaj star 10 mesecev, tako da se nama je izšlo vse ok. Tudi ta plod je imel pomanjkljivost, ki se je začela kazat tam pri 6 mesecu. Zdaj punči dejansko manjka ena ledvička, kar pa ni nič kritičnega. Jaz imam dve moj sin ima dve pa mama tudi. Bomo kakšno primaknili, če se bodo stvari ujemale
smile-1.gif

Ko sem jo peljal na splav, je bilo kar nekaj žensk tam, ampak le ena najstnica, že z lepim trebuščkom.
Niti slučajno je nisem obsojal, čeprav je nama plod zamrl.
Naj naredi kar hoče, amapak kot je rekel Najgel, od 3 naprej naj bo samoplačniški, če ni zdravstvenih razlogov.

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.173
1.253
113
42
Moja kolegica je morala pri 7 mescih rodit mrtvega otroka. Jaz si sploh en predstavljam kak šok je to....
Imel sm na faksu kolegico ki je splav imela za kontracepcijo....
bonk.gif
Zdaj ima dva otroka.
Sicer se pa strinjam bolj z sviimi odgovori saj ni taka črno/bela zadeva to.....

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.356
7.096
113
pri taščici
Nimam volje brat vsega. Kolega- prijatelj bo pokopal s sedmimi mesci rojenega otroka ta teden-napaka na srcu. Baje niso odkrili napake na srcu na predhodnih pregledih.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Citat:
Katera mravčeva trditev?

Tista, kateri je patriot oporekal.
Uf, mutite....

Torej to, da brez krsta pride v nebesa?

Ja kje je pol problem? Folk pošiljajo direkt v nebesa...
confused-1.gif

17. dec 2010
1.174
0
36
125
Jaz sem pa zelo za splav ... vse je na strani "bodoče" mame ... hoče njen mož otroka, ona ne, je bila posiljena, ni jedla kontracepcijskih tablet, je oni imel "preluknjan" kondom, in kot najstniki ...

Jaz sem imel konec 7. razreda v oš sošolko, ki je bila noseča ... in to s svojim bratom in bratrancom ...

Seks pa itak vsakemu paše (razen posiljenim), ko ti zabrni, se ti j... kaj bo jutri po tem ... samo da se imaš tisti trenutek lepo ... in potem se spraviš brez kondoma, ona brez tabletk, pa smo tam ... In si bo diklina mislila, saj ni panike pa to ... za trei mesce pa bo ji slabo itd ...

Absolutno za splav.

Glede humanosti ... dokler se otrok ne razvije do 4. meseca (do koder si mislim, da se da splaviti) je to čisto nekaj ok in nebolečeka za otroka ... itak se še ne zaveda, da že obstaja.

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.863
396
83
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:Jaz sem imel konec 7. razreda v oš sošolko, ki je bila noseča ... in to s svojim bratom in bratrancom ...

A kr z obema hkrati? A si ziher da niste mal napihnil tole?

cbb

Chef
6. avg 2007
3.337
2
38
51
Nč več u Jesenicama... Zdej Horjul
Citat:
Uporabnik mravac pravi:
Zgodba dojenčka o splavu

1. mesec:
Mami, velik sem samo 15 mm, ampak imam vse organe. Obožujem tvoj glas. Vedno, ko ga slišim mi mravlinci prepravijo moje telo. Zvok tvojega srčka je meni najljubši.
2. mesec:
... ... Mami, danes sem se naučil vleči palec. Če bi me videla bi zagotovo
vedela, da sem dojenček. Nisem dovolj velik, da bi preživel zunaj mojega
doma, tukaj je tako lepo in toplo.
3. mesec:
Mami, fantek sem! Upam, da si vesela. Hočem, da si vedno srečna. Ne maram ko jokaš. Ker zveni tako žalostno. Potem sem tudi jaz žalosten in jokam, čeprav me ne
slišiš.
4. mesec:
Mami, danes so mi začeli rasti lasje. Zelo so kratki in redki, ampak imel jih bom veliko. Veliko telovadim. Svojo glavo lahko obrnem in pokrčim prstke ter razgibam roke in noge.
5. mesec:
Danes si šla k zdravniku mami. Lagal ti je. Rekel je, da nisem dojenček. Ampak sem dojenček mami, tvoj dojenček. Čutim in mislim. Mami,kaj je splav?
6. mesec:
Spet slišim zdravnika. Ne maram ga. Tako hladen in brezsrčen je. Nekaj prihaja v moj dom. Zdravnik jih imenuje igle. Mami kaj je to? Peče! Prosim ustavi ga. Nemorem se izmaknit! Mami! Pomagaj mi! Ne!
7. mesec:
Mami, jaz sem vredu. V jezusovem naročju. Drži me. Povedal mi je glede splava. Zakaj me nisi hotela mami?

Vsak splav je samo še eno srce, ki je bilo ustavljeno. Dvoje oči, ki
nebodo nikoli videle, dvoje dlani, ki nebodo nikoli dotaknjene, dvoje
nog, ki nebodo nikoli tekle, en glas, ki nebo nikoli govoril...

Sem proti splavu!!!

Žalostno ampak resnično!!!

Kleleke nekaj ne štima. Splavljen otrok ne more k Jezusu v naročje, ampak lahko gre le v pekel. Namreč še vedno ima izvirni greh, ki sta ga zagrešila Adam in Eva...

17. dec 2010
1.174
0
36
125
No ... sošolka je bila malo zaostala, kot vsi njeni sorodniki ... in potem je to v klasu razlagala ... smo mislili, da se ji meša ... čez par mescov pa so naše babe vidle, da so ji joški zrasli pa trebuh. od koga pa se je prijelo pa ... me niti najmanj ne zanima
wink-1.gif

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik Rekreativni_kolesar pravi:
No ... sošolka je bila malo zaostala, kot vsi njeni sorodniki ... in potem je to v klasu razlagala ... smo mislili, da se ji meša ... čez par mescov pa so naše babe vidle, da so ji joški zrasli pa trebuh. od koga pa se je prijelo pa ... me niti najmanj ne zanima
wink-1.gif

Prekmurje je pa res zakon, ja! Skoda, ker nimate kaksne resne reke, brzic, pa da noben ne igra Banja... :D

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.586
5.169
113
Etična merila ima vsak svoja. Zakon jih težko predpisuje.

Jaz bi izpostavil, da ni nobene logike, da je ravno splav zdravstveni poseg, ki je povsem zastonj in očitno tudi brez čakalnih dob. Neka participacija (denimo 10% dejanskega stroška) bi morala biti, razen v primeru potrdila s CSD-ja, da oseba tega ne zmore. Zavarovalnica plačuje že druge rešitve, ki naredijo splav na željo osebe zelo redko potreben in ni logike, da bi bil ta segment nadstandarden. Splav kot oblika kontracepcije ne bi smel biti izključno na breme zavarovalnice.
Da ne bo sedaj plaz kritik, zagovarjam, da je za vsak obisk pri zdravniku neka participacija (5€ na primer). Zdravje je drago in dragoceno.

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.902