Splav - abortus ZA/PROTI

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ker uporabniki sami nočete odpreti teme, jo bom pa jaz.
Tema, ki je sprožila to temo, pa naj prosim tam ostane v okviru prvotnega vprašanja, ki je izključno zdravstvene zadeve.

Tukaj pa naj se razvije debata o tem, ali je abortus etičen ali ne.
Do katerega meseca je še sprejemljiv.
V katerih okoliščinah je sprejemljiv.
Če sem proti splavu, kako naprej.
Zakaj splav je/ni umor.

itd.

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Zakaj odpirati temo katera deli ljudi. Vsak naj dela kakor hoče!

467716-post_slo.gif

A je kdo še 8888 ukradel geslo za Alter?
confused-1.gif

mravac

Pripravnik
29. sep 2007
100
0
16
Zgodba dojenčka o splavu

1. mesec:
Mami, velik sem samo 15 mm, ampak imam vse organe. Obožujem tvoj glas. Vedno, ko ga slišim mi mravlinci prepravijo moje telo. Zvok tvojega srčka je meni najljubši.
2. mesec:
... ... Mami, danes sem se naučil vleči palec. Če bi me videla bi zagotovo
vedela, da sem dojenček. Nisem dovolj velik, da bi preživel zunaj mojega
doma, tukaj je tako lepo in toplo.
3. mesec:
Mami, fantek sem! Upam, da si vesela. Hočem, da si vedno srečna. Ne maram ko jokaš. Ker zveni tako žalostno. Potem sem tudi jaz žalosten in jokam, čeprav me ne
slišiš.
4. mesec:
Mami, danes so mi začeli rasti lasje. Zelo so kratki in redki, ampak imel jih bom veliko. Veliko telovadim. Svojo glavo lahko obrnem in pokrčim prstke ter razgibam roke in noge.
5. mesec:
Danes si šla k zdravniku mami. Lagal ti je. Rekel je, da nisem dojenček. Ampak sem dojenček mami, tvoj dojenček. Čutim in mislim. Mami,kaj je splav?
6. mesec:
Spet slišim zdravnika. Ne maram ga. Tako hladen in brezsrčen je. Nekaj prihaja v moj dom. Zdravnik jih imenuje igle. Mami kaj je to? Peče! Prosim ustavi ga. Nemorem se izmaknit! Mami! Pomagaj mi! Ne!
7. mesec:
Mami, jaz sem vredu. V jezusovem naročju. Drži me. Povedal mi je glede splava. Zakaj me nisi hotela mami?

Vsak splav je samo še eno srce, ki je bilo ustavljeno. Dvoje oči, ki
nebodo nikoli videle, dvoje dlani, ki nebodo nikoli dotaknjene, dvoje
nog, ki nebodo nikoli tekle, en glas, ki nebo nikoli govoril...

Sem proti splavu!!!

Žalostno ampak resnično!!!

8888

mesija - Assassin's Creep
8. jul 2010
34.094
6.284
113
blizu močvirne prestolnice
Sam imam mnenje da naj bi bil prvi splav zastonj, ostalo bi se moralo plačevati. Če je ženska toliko tupa da ne more jemati tabletk, zaščititi sebe ali fanta - moža potem naj plačuje! Drugo so seveda spontani splavi ali pa ko ugotovijo napako pri otroku, saj je normalno da so zastonj, ker povečini morajo še popucati, tam dekle ali ženska itak ni nič kriva!

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Splav v sedmem mesecu nosečnosti se ob današnji diagnostiki praktično nikoli ne zgodi (beri: normalni ljudje zvedo za kritične bolezni že veliko prej in takrat opravijo splav, ostali pa pač donosijo do roka in potem za "nagrado" gledajo umirajočega novorojenčka), tako da nehaj nakladat.

Splavnost zaradi osebnih razlogov je v razvitem svetu zaradi razširjene kontracepcije v drastičnem upadu in je na daleč najnižjem nivoju kadarkoli. Ostanejo samo še terapevtski splavi, ki pa se zgodijo bodisi zaradi z življenjem nezdružljivih napak na plodu (npr. nerazvoj možganov), ali pa zaradi hudih prizadetosti (Mb. Down...).
Tako da so tovrstne frustracije glede splava ostale praktično izključno v domeni verskih fanatikov.

Večina ostalih (očitno tudi 8888
confused-1.gif
) se strinjamo, da je primerno, da imajo ženske svobodno voljo o odločanju o rojstvih svojih otrok. Nenazadnje smo z napredkom prišli do tega, da ne le lahko imajo starši otroka - temveč lahko imajo zdravega otroka, s polnim življenjskim potencialom (s tem mislim potencialom, da bo nekega dne lahko živel samostojno življenje).

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Sta me tako 8888 kot Jernej kar presenetila v svojem razmišljanju, s katerim se seveda strinjam.
Splava se seveda ne sme prepovedati - omejevanje splava pa naj bo izvedeno z profitnimi cenami v bolnišnicah. Seveda mora prekinitev nosečnosti iz zdravstvenih razlogov plačati država (to, da ena že 10-tič dela splav za mene kljub morebitnemu riziku ni splav iz zdravstvenih razlogov).

Me pa pri tem vprašanju, predvsem pri vernikih, ki so proti splavu, vedno preseneča dvoličnost teh vernikov. Na eni svetost in popolna nedotakljivost človeškega življenja, na drugi strani pa izredno pogosto zanemarjanje pravic oz. življenja ostalih živih bitij, ki sobivajo z nami.

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Naceloma lahko res vsak lahko dela kar hoce, vendar s tem ne sme krsiti pravic socloveka.

Potrebno je samo definirat, kdaj, v katerem trenutku "nekdo ali nekaj" postane zivo bitje, ki mu pripadajo pravice - npr. pravica do zivljenja. S spocetjem (zdruzitvijo celic, vidnim utripanjem srca, itd. ) ?

Ce sele z rojstvom, kdaj tocno ? S prerezom popkovine ? Ko prvic sam zadiha ? Ali ko mu prvi del telesa pogleda iz mame ?

Moja je spontano splavila in ni bilo za nikogar prav prijetno. Čustveno se je pobirala še zelo dolgo, sploh ker sva si otroka želela. Ko je ponovno zanosila se je pa tako psihično bala, da bo še enkrat, da je bilo do ene šestega meseca prav psihično doma
smile-1.gif

Zdej imava enega in če bi zanosila še enkrat nebi splavila, čeprav ne vem s čim bi še drugega v svet spravila. Bi že. Sem vedno prej bil za splav, sploh pri mladih dekletih, ampak v svoji situaciji bi bil striktno proti. Lahko je narobe 100 stvari, kaj če si pa čez 2 leti zaželiva še enega in ga ne moreva več imeti.

Sem pa seveda za splav zaradi zdravstvenih razlogov. Že tako ti tam predstavijo na nuhalni da je tako razmerje rizika downovega sindroma da te povsem ubije. Starejši si, slabše je. Če ni vse ok in to vedo že v "štartu" potem je za vse bolje da splavi.

Tku

Pripravnik
20. nov 2007
598
0
16
Tiha voda
Zakaj je treba zastaviti tako črno/belo (ZA/PROTI)?

Tema je mnogo bolj kompleksna in ima mnogo odtenkov sivine in je zelo težko postaviti neko ločnico, ki bi jo lahko posplošil na vse primere. Bolje bi bilo, da bi se poskušali poenotiti o tem, ali je to dolgoročno dobro/slabo, četudi dovoljeno.

dreja

Kaliber ekspert
14. okt 2007
326
0
16
Red devil:
se popolnoma strinjam.
Sam sem proti splavu, sem pa tudi proti obsojanju tistih, ki ga naredijo, saj jim ni lahko.
Zenske, ki jih jaz poznam, da so spontano splavile, to prebolevajo celo zivljenje. Kako je sele tistim, ki so se odlocile za umetno prekinitev nosecnosti, si ne predstavljam.

Ko sem se cudil, kako da tega ne morejo preboleti, sem dobil odgovor, da zenska ni racunalnik. Je zivo bitje, ki ima tudi custva.

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
O teh stvareh naj govorijo le tisti, ki so se s to odločitvijo že srečalii, ostali naj se raje vzdržijo!

Nazadnje urejeno:

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Sem proti splavu, kot načinu kontracepcije.

To ne pomeni, da sem za to, da se splav prepove.
Splav naj ostane legalen in 2-3 splavi, vsaj kar se mene tiče, gredo lahko tudi na račun ZZZS (+ vsi splavi zaradi zdravstvenih razlogov). Na žalost obstajajo ekstremi, kjer 10+ splav ni nič posebnega, zato ne bi imel nič proti, če bi se 4+ zaračunaval, ženska bi bila pa napotena na obvezno predavanje o kontracepciji.

nadi

Pripravnik
2. avg 2007
906
0
16
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Če je ženska toliko tupa da ne more jemati tabletk, zaščititi sebe ali fanta - moža potem naj plačuje!

wtf?? ženska zaščititi fanta,moža?pa ženska je kriva?

pa v primeru poslilstva? lahko je splav v 2. zaradi poslilstva..lahko so 3 oz. 4 splavi zaradi enakega posiljevalca, pa ženska ne bo prijavila napada..kr kamenjat jo pa bo, al?itak je kriva
bonk.gif

Podobne teme

I
Odgovori
4
Ogledi
5.902