Sploh ni treba se pretirano trudit za odvzem glutena. V industrijskem lager pivu je večinoma pod 20ppm glutena, kar se tehnično lahko označi kot "gluten free" po EU zakonodaji. Dejansko večina klasičnih filtriranih premium lager piv ima med 5-10ppm glutena to je zelo malo oz. kot rečeno vsa ta piva so po EU zakonodaji gluten free (
spletna stran s testi glutena v pivu). Potem se dobi ena češka pivovarna in začne to tržit z oznako in lepo obira nedolžne kupce z zanič pirom!
Ker smo v pivovarskem podforumu lahko tudi razložim zakaj ima pivo malo glutena. Zato ker je gluten beljakovina, in kot beljakovina vemo kaj povzroča v pivu ... dejansko je en kup našega truda usmerjena v to da beljakovin ni v pivu (hot break, cold break, kettle finings, cold crash, želatina, ...) in že s klasičnimi homebrewing postopki se pobere vsaj 3/4 glutena iz piva, če to povežemo pa še s filtacijo v inustrijskem pivovarstvu pa pridemo do zelo nizkih vrednosti.
Torej ali se da doma naredit nizkoglutensko ali brezglutensko pivo iz klasičnega ječmenovega sladu? Osebno mislim da bi se dalo spravit tudi domač pir pod 20ppm, skoraj zagotovo pa to zahteva malo več truda in predvsem časa. Na splošno pa ima pivo zelo malo glutena, jasno je pa pomembna tudi količine ne samo vrednost glutena.
Pa še dislamer, osebe ki jim gluten škodi padejo v več kategorij (stopnje alergije oz. netolerance) ... pri enih je lahko tudi 1ppm preveč ali pa jim 20ppm ne škodi, tako da kako vpliva pivo na vsakega posameznika mora vfsak ugotoviti sam. Kot pivovar pa povem da četudi je pivo z žitaric ki vsebujejo gluten ni nek bav-bav in ima dejansko zaradi tehničnih postopkov zelo nizko vsebnost glutena.