sončna elektrarna

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Sončnic je zaenkrat dovolj.vsaj dokler ne povecamo poletne porabe podnevi in ne zmanjšano zimske.
Treba bo nekaj nRediti na zimski proizvodnji ce bomo zeleli imeti preko celega leta podobno ceno energije.

• Všeč mi je
Reactions: sad

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Imho je treba vzet v zakup, da cene baterij strmo padajo, pa paneli so tudi praktično zastonj. Malo dražji so samo inverterji, ki podpirajo SE+baterijo...
Torej, če bo cena kompleta dovolj nizka in istočasno cena energije + omrežnine dovolj visoka se bo vseeno mariskomu splačalo.
Sigurno pa se bo zgodilo šele ko bo država nehala subvencionirat ceno energije.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.084
113
Kot laiku se mi zdi, da bi bilo mogoče bolj smiselno, če bi namesto, da vsak tlači baterijo domov, te koncentrirali pri transformatorskih postajah. Tako bi lokalno rezal špice proizvodnje in porabe za celo območje in ne samo za eno hišo.
Ne vem pa, če je kdo v svetu že to poskusil, oziroma so vsaj kake raziskave in izračuni.

• Všeč mi je
Reactions: sad

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.682
2.749
113
Kdo bi plačal tako baterijo in kdo bi koristil?

Seveda imaš poslovni model, ki dela ravno to Merlak na Gorenjskem (Jesenice se mi zdi) pa v Talumu v Kidričevem.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.026
11.149
113
Imho je treba vzet v zakup, da cene baterij strmo padajo, pa paneli so tudi praktično zastonj. Malo dražji so samo inverterji, ki podpirajo SE+baterijo...
Torej, če bo cena kompleta dovolj nizka in istočasno cena energije + omrežnine dovolj visoka se bo vseeno mariskomu splačalo.
Sigurno pa se bo zgodilo šele ko bo država nehala subvencionirat ceno energije.
do privatnika je dejansko precej zastonj, potem pa zahlen bitte, to je problem. plus še neplanirani nategi - beremo v medijih.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.539
5.084
113
Kdo bi plačal tako baterijo in kdo bi koristil?

Seveda imaš poslovni model, ki dela ravno to Merlak na Gorenjskem (Jesenice se mi zdi) pa v Talumu v Kidričevem.
Če so špice problem, potem bi to morala biti investicija v omrežje. Način, kako narediti omrežje robustnejše. Za to menda plačujemo omrežnino.
Seveda pa energetiki verjetno vedo, če se to splača. Gotovo se ne, ker trenutno, če ob neki špici oziroma izrednem dogodku v omrežju pač pade kvaliteta oskrbe (npr padec napetosti), oni načeloma za to ne bodo znižali računa.
Nekatera podjetja pri nas imajo lastne baterijske sisteme, da si znižajo ceno energije in sedaj tudi omrežnine, ko je to najdražje. Polnijo iz svojih panelov in iz omrežja, ko je to ceneje.

• Všeč mi je
Reactions: Robert

APM

Pripravnik
28. okt 2013
122
22
18
So se morali pri meni potrudit da so uspeli najt špice za dogovorjeno obračunsko moč.

Priponke

• Dogodovjena moč.jpg
    Dogodovjena moč.jpg
    161,7 KB · Ogledi: 40

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.122
6.948
113
pri taščici
Prisel letni obracun na SC.
Če pravilno razumem dopis, potem do 21.1. lahko prenesem viske nekomu ki ima manjko na samooskrbi pri SC v 2024.
Torej, ce bi kdo imel nekoliko cenejso elektriko kot je uradna cena, naj me kontaktira.
Imam 2MWh viska.
Seveda ce je sploh se kdo z manjkom ostal na SC

ncnifrej

Guru
14. avg 2013
2.077
880
113
Prisel letni obracun na SC.
Če pravilno razumem dopis, potem do 21.1. lahko prenesem viske nekomu ki ima manjko na samooskrbi pri SC v 2024.
Torej, ce bi kdo imel nekoliko cenejso elektriko kot je uradna cena, naj me kontaktira.
Imam 2MWh viska.
Seveda ce je sploh se kdo z manjkom ostal na SC
Jest sm svoje podaril sosedu. On ostaja pri njih - nima SE, ne zahtevajo skatlice - tko da zaenkrat se mu se splaca

futuristic

geđet frik
Osebje foruma
13. jul 2007
7.920
662
113
Sedaj izmerjene moči se bodo upoštevale za leto 2026, sedanje pa so ti določili na podlagi meritev 2023/24 pozimi; seveda razen če si na mesečnih maksimumih.
Ja to mi je povsem jasno. Je pa butast sistem in to se vidi iz tega grafa...
Veliko bolje bi bilo da bi se omrežnina računala sproti, kot se za tiste ki so menjali lastnika ali dobavitelja...

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.502
7.012
113
Zate... Oziroma ce si ga lani sral, imas moznost zdele nizati dogovorjeno moc. Kdo ti brani, pa se placeval bos manj, ce si sel navade spreminjat.

Ostali, ki se vsa leta obnasamo enako kot prej, pa tiso enkrat na mesec malo presezemo v kakem blokunin placamo penal tam. Kot so bili bloki tudi ppstavljeni. In penal je samo tisti blok, ne pa, da v osnovi placas vec za ta blok in potem se vse naslednje.