Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
In v čem je razlika v praksi med 160 cm slalom in 160 cm veleslalom smučko v istem cenovnem rangu?
Pri vseh teh parametrih ( dolžina/radiju zavoj, trdota, namembnost, vrsta smučšiča kjer smučas, trdota snega, znanje, hitrost...) enostavno ne vem več kaj je pravo zame?
S trgovci v Intersportu/Hervisu,... si nimam kaj pomagat, ostali mi ne glede na to kaj so moje želje, tlačijo v roke dile za 500 EUR in več...
Če govorimo strogo o slalom in veleslalom dilah, 160 cm za moške ne obstaja. FIS pravila namreč predpisujejo minimalno 165 za slalomske oziroma 180 centimetrov za veleslalomske smučke. Je pa tako, da velika večina rekreativcev smuči s tekmovalno geometrijo in trdoto ne bo niti približno znala uporabljati. Veleslalomske imajo namreč veliko manj loka, kar v praksi pomeni, da ali potrebuješ precej večjo hitrost ali pa dovolj znanja, da pri tudi pri nizki hitrosti lepo zavijaš. Spet - za večino rekreativcev povsem in do konca neuporabno, ker se samo matraš, namesto da bi užival s primernimi smučkami za trikrat manj denarja. Je pa res, da imaš mogoče 5 cm daljšega tiča, če se na tvojih dilah sveti WC GS, ko prideš na apres ski... vsakemu svoje.
Ti iščeš allround smučke, ker boš smučal - predvidevam - samo po urejenih progah. Nisi sicer opredelil svojega smučarskega znanja, ampak glede na opis "za nezahtevno dričanje z mularijo", verjetno ne delaš 50 dni na snegu letno, zato bo imo waveflex10 super izbira. Brez problema bo držala tvojo težo in nima titanala, tako da ti sigurno ne bo pretrda. Glede dolžine - ogromne razlike med 160 in 168 cm ni, boš pa s prvo lažje delal slalomske zavoje, druga pa bo bolj stabilna pri višjih hitrostih. Če še gradiš svoje smučarsko znanje, boš lažje osvojil nove tehnike s krajšo smučo. Že nekaj let je recimo popularno učenje karvanja s kratkimi (ranga 120 cm) smučkami, seveda pa to ni za razturavanje po črnih progah...
Pod črto - 240 eur za nove waveflex11 smučke se meni zdi dobra cena. Če niso nove, zbij ceno do kakšnih 200 eur, pa bo ok. Točno ta model je sicer Intersport vsako leto prodajal za ~300 eur v januarju...