Smuči za rekreativca - Volkl?

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik bigMIKE pravi:
In v čem je razlika v praksi med 160 cm slalom in 160 cm veleslalom smučko v istem cenovnem rangu?

Pri vseh teh parametrih ( dolžina/radiju zavoj, trdota, namembnost, vrsta smučšiča kjer smučas, trdota snega, znanje, hitrost...) enostavno ne vem več kaj je pravo zame?

S trgovci v Intersportu/Hervisu,... si nimam kaj pomagat, ostali mi ne glede na to kaj so moje želje, tlačijo v roke dile za 500 EUR in več...

Če govorimo strogo o slalom in veleslalom dilah, 160 cm za moške ne obstaja. FIS pravila namreč predpisujejo minimalno 165 za slalomske oziroma 180 centimetrov za veleslalomske smučke. Je pa tako, da velika večina rekreativcev smuči s tekmovalno geometrijo in trdoto ne bo niti približno znala uporabljati. Veleslalomske imajo namreč veliko manj loka, kar v praksi pomeni, da ali potrebuješ precej večjo hitrost ali pa dovolj znanja, da pri tudi pri nizki hitrosti lepo zavijaš. Spet - za večino rekreativcev povsem in do konca neuporabno, ker se samo matraš, namesto da bi užival s primernimi smučkami za trikrat manj denarja. Je pa res, da imaš mogoče 5 cm daljšega tiča, če se na tvojih dilah sveti WC GS, ko prideš na apres ski... vsakemu svoje.

Ti iščeš allround smučke, ker boš smučal - predvidevam - samo po urejenih progah. Nisi sicer opredelil svojega smučarskega znanja, ampak glede na opis "za nezahtevno dričanje z mularijo", verjetno ne delaš 50 dni na snegu letno, zato bo imo waveflex10 super izbira. Brez problema bo držala tvojo težo in nima titanala, tako da ti sigurno ne bo pretrda. Glede dolžine - ogromne razlike med 160 in 168 cm ni, boš pa s prvo lažje delal slalomske zavoje, druga pa bo bolj stabilna pri višjih hitrostih. Če še gradiš svoje smučarsko znanje, boš lažje osvojil nove tehnike s krajšo smučo. Že nekaj let je recimo popularno učenje karvanja s kratkimi (ranga 120 cm) smučkami, seveda pa to ni za razturavanje po črnih progah...

Pod črto - 240 eur za nove waveflex11 smučke se meni zdi dobra cena. Če niso nove, zbij ceno do kakšnih 200 eur, pa bo ok. Točno ta model je sicer Intersport vsako leto prodajal za ~300 eur v januarju...

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Mislim da ti je ta diila malo premala.....tudi kar nekaj dil se prodaja z dolžino med 152 - 160 ....sam išæem amphibio 14 fusion 168 cm in je misija nemogoče dobiti...seveda rabljene in da niso testne. Je pa kar nekaj povpraševanja po njih in takšni dolžini...

S 160 cm se da čisto brez problema peljati do 70, 80 km/h, jaz mislim da mu bo čisto ok.

Kaj je narobe s testnimi smučmi? Če delaš veliko dni, se ti tako ali tako splača kupiti nove (januarske razprodaje recimo), povprečen rekreativec z 10 dni, pa tudi testnih zlepa ne bo zdrsal do konca... bo prej prišla nova tehnologija.
smile-1.gif

bigMIKE

Majstr
19. mar 2012
1.261
152
63
Odlično napisano - in ja, iščem zabavne smučke, ne pozerske smučke (glede na moje znanje in nivo smučanja). Ko smo ravno pri tem, kje je lestvica, kjer se lahko orientiraš glede svojega znanja?

Nazadnje sem doživel v Avstriji dobesedno prerivanje s hrvaškim "profijem" v 2.000 EUR vredni opremi, ki je na blagi strmini precenil svoje znanje, se zapletel z mano in nazadnje začel prerivanj/držanje/ lovlenje samega sebe v želji da ostane na smučeh...?? Res so patetčni...

Waveflex 11 so drugače nove v Inersportu - še nekje dobavljive dile po lanski ceni.

Jason

Fizikalc
20. avg 2009
691
51
28
pase mi rezat pisto. izbiro naklona terena prilagodim svojemu znanju in pripravljenosti.

mimogrede, kaksne nevsecnosti obcutis, ce imas pretrdo smucko?

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.654
113
Tko da si zjeban k ps na konc....cist po nepotrebnem
smile-1.gif

Najbrz zavijas s celim telesom
sprasujem se.gif

Tko po opazovanju na smuciscu vids nooba na ponavad fischer RC4 (sem se ze vecx spraseval kje je fora...al jih majo konstantno v akciji?)
K ma znanje smucanja nekje.........nekje pac
smile-1.gif
In k mu rata zavijat zgolj zaradi osnov fizike....pac njegova teza X njegova hitrost pac morta upognt tekmovalno dilco....in to rezultira v nek zavoj

Ce bi mu pa reku....ok majster zdej se pa ustav pa lepo pocas pr ene 5-10km/h nared par zavojev od roba do roba....bi pa majster umru ker se mu ne sanja kako upognt tekmovalno dilo brez produkta njegove teze X hitrosti
bonk.gif

in pr takmu k ga srecas si reces...hvala bogu da je hitrejsi od mene in je padu mim...ker ce bi mu prekrizu pot se etak ne bi znal ustavt

Nazadnje urejeno:

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:

Kaj je narobe s testnimi smučmi? Če delaš veliko dni, se ti tako ali tako splača kupiti nove (januarske razprodaje recimo), povprečen rekreativec z 10 dni, pa tudi testnih zlepa ne bo zdrsal do konca... bo prej prišla nova tehnologija.
smile-1.gif

No da bi dobil testne od koga poznanega katere niso bile npr. 20-30dni+ na snegu in večkrat brušene še ok, na koncu pa gledam testne po 30% ceneje od novih in bog ve koliko so bile na snegu. Dile rabim do sredine decembra, se gre na ski opening...bomo vidl če bo kaj pametnega na LJ sejmu....ne kupujem pa novih, komot rabljene za primerno ceno. Zdej imam Fischer RC4- že kar stare in zlajhanje, sicer sem jih dobil ampak za urco dve na polno so mi ok
smile-1.gif
Vem da ima 14tka dual titanium in je trša ter zahtevnejša, samo tudi 12tko dobro hvalijo,...kakšno je kaj tvoje mnenje o teh dveh modelih?

Nazadnje urejeno:

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Res je, pri testnih nikoli ne veš kaj dobiš, ampak če poskusiš gledati na to iz vidika, da recimo kupiš smučko za kakšnih 250 eur, ki ima pred sabo še 100 dni na snegu, to pri tebi recimo pomeni 6 let oziroma 2,5 eur za dan smučanja, kar se mi zdi v redu p/p. Kupiti do konca zjahano dilo za 400 eur, pa seveda ni dober deal...
smile-1.gif

14-tke jaz nisem vozil, poznam pa 12 in se mi zdi super. Dvojni titanal naredi svoje in mislim, da bi mogoče znal bolj uživati na 12, kot na 14, kjer je spet treba kar orenk delati. Ampak ne vem kako smučaš, koliko kondicije in kakšne zahteve imaš, tako da je na koncu odločitev na tebi. Verjetno pa veš, da imamo Slovenci s smučmi probleme, da si radi kupujemo predobre.
grin1.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Sedaj so še znižanja lanskih modelov za 30% pri večjih trgovcih, sam ko ni več velikosti pri amphibio
frown-1.gif
82xti sem še našel...bo treba še malo počakati če bo kdo začel prodajat....nekako so pa trenutno cene rabljenih takšne kot cene lanskih modelov sedaj. Vse naokoli iščem ali 12 ali 14 ampihibio fusion, pa sama tema.
Predobrih si res nebi kupil, preslabih pa tudi ne
smile-1.gif

Thrivial

Majstr
19. avg 2007
3.746
255
83
Seveda. Sicer pa lahko kakšen kolega U mogoče potem še najbolj oceni kakšna trdota bi ti odgovarjala... pa imaš PM.
smile-1.gif

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
THX, sem ti odgovoril
smile-1.gif
danes rezerviral zadnje 168 tam kjer so jih imeli, pravijo da gredo za med, jutri pa upam da bo to to ko jih vidim...cena pa luštna, takšna kot jih prodajajo rabljene tako da ni bilo dvoma za nabavit. Sem pa na netu že videl da prodajajo model 13/14 kjer pa sem opazil samo minimalno razliko v grafiki, razen če kaj niso dopisali....hmmm.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.411
5.686
113
Citat:
Uporabnik Thrivial pravi:

14-tke jaz nisem vozil, poznam pa 12 in se mi zdi super. Dvojni titanal naredi svoje in mislim, da bi mogoče znal bolj uživati na 12, kot na 14, kjer je spet treba kar orenk delati. Ampak ne vem kako smučaš, koliko kondicije in kakšne zahteve imaš, tako da je na koncu odločitev na tebi. Verjetno pa veš, da imamo Slovenci s smučmi probleme, da si radi kupujemo predobre.
grin1.gif

jaz vozim 14ko wf in mi je zal, da nimam 12.ke. ajde ko se divja po ledu je ok. za vse ostalo je po nepotrebnem (pre)trda.
sploh pa odkar imam veleslalomko za zdivjat. še vedno se najlažje peljem na 10 let stari fischer race sc, ki je že mehka kot drek.
res, da mam samo 75 kil. tak da 12 je garant dovolj za vsakega tudi "profija".

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.654
113
@feler ce mas kolege ucitle nej ti posodjo svoje smucke ker so zdej etak take z flex vezmi

pa bos vidu ce so ti profi dilce pretrde ves kje ti je next level

alessio

Pripravnik
4. okt 2008
99
12
8
Jaz pa vozim Fischer Progressor 800. Naj bi bila v rangu Elanove 12ke wf. Smuča narejena za uživat, nezahtevna. Z lahkoto smučaš celoten teden po cele dneve. Meni ni žal nakupa. Tudi jaz smučam okoli 15 dni na leto.
Lanski model se da sedaj dobiti za 300€.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
To da bi moral druge dile sprobati bi bilo fajn, vendar imajo vsi bolj ali manj tekmovalne oz. tam tam...tudi sam sem ene podedoval. Moram pa priznati da spomladi si nisem mislim da bom jeseni kupil nove dile + cene takrat za te dile so bile visoke. So pa amphibio 14 že doma
cheer.gif

Kamele0N

23. jul 2008
42.083
5.654
113
Pol pa googlaj ski opening dneve...oz dneve kjer določena znamka posoja svoje modele...

Recmo Kr. gora al pa Nassfeld jih mata vsako leto

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Saj je Mölltal odprt, kaj boš čakal december. Jaz samo počakam, da tale odjuga mine (torej da bodo temperature tam gori pod nulo), pa hopla dve urci iz LJ. Treba nadomestiti lansko izgubljeno smučarsko sezono.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
No ja sam tole morš bit že mal freak, smuka naj bi bila dobra tudi sedaj, samo odprta ena proga pa še tam pol dneva trenirajo tekmovalci tako da, jest bom raje počakal...sej bo sezona potem tja do aprila
smile-1.gif

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Par dni nazaj je bilo odprto do jezera, pa še tanova proga na drugi strani. Tekmovalci so samo na ledeniškem delu. Jaz grem vedno okoli 1. novembra, da odprejo vsaj do jezera, pa vedno se dobro nasmučam, kolikor se da za prvo smuko v sezoni. Tako je čakanjem do decembra lažje.