Smrad iz ventilacije po izklopu klime

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
A to vsak avto posebej homologirajo? Sem mislil, da en tip-model homologirajo in potem to a vse velja saj so v bistvu enaki.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Ja, vsak avto posebej je treba homologirat. Un bel homologacijski kartonček, ko dobiš zraven avta, je napisan za vsak avto posebej...št. šasije, barva itd.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.181
3.643
113
Marlbor
Imam zanimivo izkušnjo. Meni se je smrad začel pojavljati takoj po opravljenem 1. rednem servisu. Prej ni nič smrdelo, pa prvem rednem servisu bi mi naj kao zamenjali filtre in od takrat smrdi. Zasmrdi pa samo prvi trenutek po vklopu klime in je zunaj vroče.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Men pa ni jasno, kako si sedaj klimo malo vklopil? A nimaš avtomatske?
Jst imam celo leto vklopljeno, in samo temparaturo spreminjam z gumbki. Zdej al hladi al greje al kaj vse se bo za to vkloplo/izkloplo, pa nej elektronka razmišlja;) Po 5 letih še nisem imel nič težav zaradi takega načina uporabe niti smrdelo ni.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Fusion, dobro ti imaš vklopljeno celo leto, kar je po mojem mnenju nepotrebno in potratno (višja poraba goriva, večje onesnaževanje okolja)
Jaz imam vklopljeno po potrebi. Pozimi je nimam, ker je nepotrebno. Morda le takrat, kadar se mi občasno zarosi, vendar le toliko časa, da se kondenzacija na steklu odstrani.

Sam prakticiram tako, da klimatsko napravo ugasnem nekaj minut preden ugasnem avto, da se dovodni kanali izpihajo in osušijo.
V nasprotnem primeru (če ugasneš avto s prižgano klimo) se hladni dovodni kanali, zaradi razlike temperatur kondenzirajo in ne izpihajo oz. osušijo, kar predstavlja dobro osnovo za rast mikroorganizmov, ki pustijo znane posledice.

S tem načinom do sedaj še nisem imel problema z vonjem.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Tole morem pa prov pogledat, kako bi se lahko grel oz reguliral temp z ugasnjeno klimo.

sparkyboy

Pripravnik
1. nov 2008
548
0
16
Torej, jaz imam takole.
Če imam ECON in AUTO, potem klima ne dela, vendar greje normalno na željeno temp.

Če izklopim stikalo ECON in pustim AUTO, takrat se vklopi avtomatska klima, glede na prednastavljeno željeno notranjo temp s spreminjajočim se pretokom zraka skozi šobe, zaradi možnosti avtomatskega uravnavanja pred. temp.
Če izklopim AUTO je vsakemu jasno, da takrat ni več avtomatskega uravnavanja željene temperature, ampak le še konstanten prednastavljen pretok zraka skozi šobe.

Cash

Guru
19. avg 2007
8.073
983
113
Fusion, klimo se da pri vsakem avtu vklopit in izklopit. Sparkyboy je napisal pravilno obrazložitev.

Nazadnje urejeno:

stankozaspanko

Fizikalc
27. jul 2012
4.930
8
38
Saj moraš imeti gumb za vklop klime, običajno je na gumbu zvezdica ali piše AC ...
wink-1.gif

...tudi jaz jo pozimi uporabljam zgolj po potrebi, vedno pa jo izklopim par minut preden ugasnem avto in ni nobenih problemov.
zmaga.gif