Slovenstina

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.252
2.530
113
Vidva živita pod kamnom al kaj? Takih lokalov je po Istri že skoraj večina, Kvarner podobno. Jim je le kapnilo, da smo Slovenci tudi ljudje. ;)
 
  • Wow
Reactions: DOMEK

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
Saj pravim da v pjlajzlu ena natakarica se trudi. Druga pa uporniško enostavno noče.
To je problem v vodstvu. Pri kolegu je sefica na sestanku fuknila seznam na mizo in rekla amela, šejla, kenan, đenan, nermina vi greste na tecaj slovenscine, ostali se lahko po želji vpisete. Nic a bi, dejmo prosim, lepo vas prosim in nekaj sem razmisljala. Ni demokracije na sihtu.
 

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.762
4.912
113
men (že spet) nekaj ni jasno...

namreč, vsako poletje se skor cela slovenija vsuje na hrvaško in stalno neko jamranje, da ni slovenskih jedilnikov
očitno se že nekako znajdete, al v gugl tipkate kaj so frigani lignji?

ne vem, pejte enkrat v francijo pa se izognite polžem na meniju če morete (escargot se naučite na pamet preden greste)
al pa na poljsko, kjer čist mal za vogalom, noben ne govori nič razen poljsko po oštarijah... ja pa menijev tud nimajo v slovenščini... niti nemščini, angleščini in tako naprej
al pa v italijo... ti so tud znani po tem... sam pizza, špageti itd. se ni problem zmenit (picolo, media, grande za pir pa že mal krivo gledamo)
 
  • Všeč mi je
Reactions: kalbo in msenjur

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.089
113
Kot je napisal alko - placa v resnici ne zagotavlja primernega/boljsega zaposlenega

Če govorimo o delavcih v gostinjstvu/strežbi iz juga bi v marsičem rešili problem z denarjem.

Naše gostinjstvo pa recimo tudi hrvaško je ujetnik slabega kadra, to da že tako delajo v gostilni dijakinje in študentke kot glavno strežno osebje ne vidiš nikjer na svetu. Pri nas je takega pa potem vsaj 50% kadra v vrhuncu sezone. Ko manjka takega kadra ne boš uvažal vrhunskih srbskih/bosanskih/črnogorskih/... "konobarjev", ker so v večini nad nivojem naših gostilen. Uvoziš isto sranje ki ga nadomešča, torej nivo dijakinje/študentke ki pojma nima o gostinjstvu in strežbi. Potem se ne čudit da tudi pojma nimajo o jeziku.

Skratka za dvojno plačo dobiš z juga kader kot se šika, take ki strežejo v srajcah, reklcu in metuljčku. Take ki jim je gost svet in prvi in predvsem take ki vejo kaj je to strežba. Za pet pirov in eno klasika pico prinest je pa tudi opica dobra, sploh ne vem zakaj bi morala zahtevat pri standardu kot je še kaj več.
 

zaseka

Guru
5. dec 2015
3.502
1.816
113
V malo boljsih restavracijah je tudi kader primeren in poklic natakarja spostovan. Za tiste tricetrt slovencev, ki jim je visek kulinarike cimvecji kroznik kalamarov v majonezi in pomfrijem je pa tudi vseeno kako te Elvedina ogovori.

Ce koga izrecno moti in ne razume jezika mlajsa generacija bivsih jugo republik vsi odlicno razumejo in govorijo anglesko.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Utisevalec

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.192
7.058
113
Če govorimo o delavcih v gostinjstvu/strežbi iz juga bi v marsičem rešili problem z denarjem.

Naše gostinjstvo pa recimo tudi hrvaško je ujetnik slabega kadra, to da že tako delajo v gostilni dijakinje in študentke kot glavno strežno osebje ne vidiš nikjer na svetu. Pri nas je takega pa potem vsaj 50% kadra v vrhuncu sezone. Ko manjka takega kadra ne boš uvažal vrhunskih srbskih/bosanskih/črnogorskih/... "konobarjev", ker so v večini nad nivojem naših gostilen. Uvoziš isto sranje ki ga nadomešča, torej nivo dijakinje/študentke ki pojma nima o gostinjstvu in strežbi. Potem se ne čudit da tudi pojma nimajo o jeziku.

Skratka za dvojno plačo dobiš z juga kader kot se šika, take ki strežejo v srajcah, reklcu in metuljčku. Take ki jim je gost svet in prvi in predvsem take ki vejo kaj je to strežba. Za pet pirov in eno klasika pico prinest je pa tudi opica dobra, sploh ne vem zakaj bi morala zahtevat pri standardu kot je še kaj več.
Ker je ravno tema o slovenscini bi te skromno opomnil da govorimo o gostinstvu, gostincih in gostilnah.

ne o gostinjstvu, gostinjcih in gostinjah.

sicer pa ce nivo strezbe ocenjujes po srajcki in metuljcku pol pac pojma nimas o hospitality poslu. Je bil pa verjetno prvi zadetek na googlu. Se mal “gostinstvo” poguglaj da ne bo tezav v bodoce.

no se vedno trdim da denar ne resi osnovnih tezav, pa ce se ne ves - tudi ce v sloveniji dela delavec z juga, je placan po istih predpisih kot kleni slovencek. Torej nima veze iz kje je - ce je smotan mu tudi visja placa ne pomaga da bi bil boljsi
 

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.554
2.953
113
v lokalni ostariji
Tudi pohane lignje, pico pa pir pričakujem da mi postreže korekten kader. Pa velikokrat je kakšna taka gostilna imela natakarja veliko boljšega kot kakšna fensi smensi gostilna.


Delavcu lahko ponudiš vse, mu daš neverjetne dodatne stimulacije itd itd pa na koncu naredi manj, bolj komplicira in slabši rezultat kot od nekoga ki je dobil minimalno.

Težava je v kolikor natakarica striktno ne želi govoriti slovensko.
 

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.348
767
113
To ni point tega, kar hoče Alkoholik povedati!
Point tega je, da se lahko vsak lastnik lokala sam odloči, koga bo zaposlil, kako bodo tisti delali, komu bo dovolil vstop in kakšno muziko bodo vrteli... Mogoče pa Alkoholik ni njegova željena stranka... Če natakar govori hrvaško, pa vrtijo hrvaško muziko, pa se notri zadržujejo predvsem hrvaško govoreči ljudje, pač ne bo to za njega.
Če bi se en gej lastnik odločil lokal obarvati v mavrično, pa not postaviti par gejov za strežbo, potem nekako nakazuje, kakšno publiko hoče. Ampak Alkoholik oziroma predvsem TI bi tukaj protestiral proti barvam v lokalu, pa proti spolni usmeritvi, jezika v tem primeru verjetno sploh opazil ne bi.
Zato pravim, na voljo imaš izbiro, če ti kaj ni všeč, normalno da ne boš več nosil tja denar. Sedaj pa, če bo gostinec zaradi tega oškodovan, bo mogoče spremenil taktiko, če je bil to njegov namen, bo veselo delal tako naprej.
 
  • Všeč mi je
Reactions: sixpower in sad

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.536
1.240
113
Delavcu lahko ponudiš vse, mu daš neverjetne dodatne stimulacije itd itd pa na koncu naredi manj, bolj komplicira in slabši rezultat kot od nekoga ki je dobil minimalno.
Zato je najboljša rešitev da gremo vsi na minimalce ane?
Boh ne daj da bi se tistega delavca ki pa je res priden in da vse od sebe nagradilo s pošteno plačo.
Ponavadi se ga cuza dokler ne odide na boljše, potem se pa zaposli 2 nevpeljana ki komaj pokrivata prejšnjega.....
 
  • Haha
  • Všeč mi je
Reactions: jonny77 in Kamele0N

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.554
2.953
113
v lokalni ostariji
Point tega je, da se lahko vsak lastnik lokala sam odloči, koga bo zaposlil, kako bodo tisti delali, komu bo dovolil vstop in kakšno muziko bodo vrteli... Mogoče pa Alkoholik ni njegova željena stranka... Če natakar govori hrvaško, pa vrtijo hrvaško muziko, pa se notri zadržujejo predvsem hrvaško govoreči ljudje, pač ne bo to za njega.
Če bi se en gej lastnik odločil lokal obarvati v mavrično, pa not postaviti par gejov za strežbo, potem nekako nakazuje, kakšno publiko hoče. Ampak Alkoholik oziroma predvsem TI bi tukaj protestiral proti barvam v lokalu, pa proti spolni usmeritvi, jezika v tem primeru verjetno sploh opazil ne bi.
Zato pravim, na voljo imaš izbiro, če ti kaj ni všeč, normalno da ne boš več nosil tja denar. Sedaj pa, če bo gostinec zaradi tega oškodovan, bo mogoče spremenil taktiko, če je bil to njegov namen, bo veselo delal tako naprej.


Ko sem prišel v lokal na fužine je natakarica kljub temu da je iz Bosne se potrudila me postrect v (polomljeni) slovenščini. Pa je z ostalo klientelo govorila v srbohrvaščini... Lokal na katerega se moj spis nanaša pa je nevtralen.
 
  • Všeč mi je
Reactions: Kamele0N in Pepe

alkoholik

RudolF
23. jul 2007
16.554
2.953
113
v lokalni ostariji
Zato je najboljša rešitev da gremo vsi na minimalce ane?
Boh ne daj da bi se tistega delavca ki pa je res priden in da vse od sebe nagradilo s pošteno plačo.
Ponavadi se ga cuza dokler ne odide na boljše, potem se pa zaposli 2 nevpeljana ki komaj pokrivata prejšnjega.....
Kje si ti prebral da morajo biti vsi na minimalcu in kje da se delavca ne nagrajuje?
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.726
9.506
113
Mesar pri nas v Šparu me ni razumel pol k, ko sem rekel, naj mi da kilo govejga plečeta čez mašino. Ko je videl, da čudno gledam, se je opravičil, da je nov in da se Slovenščino pospešeno uči. Sem se mu nasmejal in mu po srbsko povedal, kaj želim. Dons pol leta po tem, tip govori lepše slovensko kot marsikak tretje generacije tukaj. Tko da včasih je tud mal tolerance treba.

Smo pa fajn razvrednotili poklice, ko se mladež sam na FDV vpisuje, za mesarja, peka, kleparja pač ne gre nihče več.