Fantje,
ne depresije zganjat!
V vsaki dobi človeštva so obstajali medgeneracijski konflikti. Tudi čez 30 let - ko bomo mi stari - bodo obstajali. Treba je najti načine, kako nuditi storitve stari populaciji (konec koncev so čudovit "baka servis" za otroke, dali so skozi vojno oz. povojno obdobje gradnje,...) IN hkrati nuditi storitve mladim.
Vsako zavarovanje TEMELJI na solidarnosti - vedno ima korist od tega tisti, ki ima škodo (v zdravstvu to pomeni, da zboli), izgubo pa tisti, ki je samo plačal premijo, škode pa ne (ker ni zbolel). Osebno imam raje zdravje.
(sploh, ker sem danes spet kasirala eno napotnico + pumpico za dihanje, da bomo lažje do takrat preživeli
).
Ampak to velja za vsa zavarovanja. Če ukineš solidarnost, lahko zavarovalnice tisti trenutek zapreš. Velika prednost zavarovalnic je prav v tem, da ljudem - v zameno za razmeroma majhno premijo - omogočajo varnost: garancijo, da se jim bodo krili stroški, če do kakšnega nesrečnega dogodka pride. Hvala bogu za to.
Družba pa postaja stara - ne zato, ker "se malo mladih ljudi rodi", pač pa zato, ker so življenjski pogoji in medicinska nega tako napredovali, da se življenjska doba rapidno podaljšuje - čedalje več ljudi dočaka pozno starost. Kar je pa fino, ne? Zato je treba s tem, da je starih ljudi čedalje več in da imajo ti praviloma več bolezni hkrati (starost se namreč vedno definira kot stanje telesa, kjer ima človek več bolezni hkrati) resno računati in najti sredstva. Če danes ne bomo pazili, bo najbolj nastradala prav naša generacija.
@jernej - če me vprašaš v tem trenutku - sistem javnih financ lahko takoj kolapsira. Ni nobene dileme. Ampak v tem sistemu je nebroj rezerv. Včeraj je bil v Financah objavljen lep primer:
http://www.finance.si/229437
A nam je tega res treba? BTW Črpalke je kupoval zdravnik! Očitno meni, da je vseeno, ali se jih dvakrat preplača. Oz. meni, da imajo dovolj denarja, da si to lahko privošijo. Oz. meni, da ostale reči niso tako pomembne, da bi del denarja namenili tudi njim.
Vidiš, to mene moti! Da zdravniki zahtevate več in več denarja, čeprav ga imate (tako vsaj kažejo ti primeri) očitno dovolj! Po drugi strani pa ljudje čakajo in umirajo.
(Opomba - ne jemlji tega osebno, prosim. Govorim o zdravnikih na splošno, ne o tebi konkretno. Madona, moram paziti kot sto hudičev, da spet ne bo kdo užaljen...
).
A res misliš, da bi se ta direktor obnašal kaj drugače, če bi dobil dvakrat več denarja?
Ne.
Bilo bi povsem isto - samo pacienti bi imeli bolj prazne žepe.
Zakaj se med vami ne najde človeka, ki bi se potrudil razumeti človekov pohlep (ki je vedno prisoten ne glede na poklic, ki ga opravlja), kaj ga spodbuja in kako ga posekati?
In zato razumel, zakaj potrebujemo take zoprne omejitve kot npr. ta, da zavarovalnica plača samo 7 minut?
(BTW ampak zdravniki vseeno najdejo/te čas, da se pogovorijo/te z akviziterjem iz Krke in sales managejem iz Danoneja, ki je nosil okoli vrečkice z malimi darilci - danes primer v enem izmed LJ Zdravstvenih domov, ki so si ga lahko ogledali vsi čakajoči pacienti, naročeni že pred eno uro, ampak saj so itak bolni in imajo zato čas čakati...).