Citat:
Uporabnik Mato82 pravi:
Sem malo gledal kometarje pa moram nekaj napisati o tej temi, ker sem iz tega posla. Za določitev meje je tako, da ti ne pomaga nobena gps naprava, če nimaš podatkov. Tako, da ne iskat kateri gps je boljši in bolj natančen, ker to ni prava smer. V službi delamo z gps-i, ki imajo natančnost cm če je dober signal na odprtem npr. pa ti nič ne pomaga, če je mejnik 2m vstran. Dkn( digitalni katastrski načrt) je poskenirana in digitalizirana mapa, to so stari načrti od Marije Terezije ter kasnejše karte oz. meritve. Mi kot geodeti, ko gremo mejo urejat to pomeni na novo določat, na predmeritvi posnamemo širše območje mejnikov, na katere potem grafično vklopimo stare mape ter poskušamo določiti čimnatančnejše podatke. Ker so pred 100 leti ali 30 leti imeli slabše instrumente so seveda pogreški teh meritev večji. Mlajši kot je podatek, to pomeni če je bilo merjeno pred 30 leti je natančnost nekje 10cm vseh mejnikov ki jih najdemo, starih map sploh v gozdovih pa je zaradi večjih razdalj in slabšega terena pa je manjša natančnost tudi do metra, dveh. Te mape so v merilu 1:2880 kar pomeni 1mm na listu je skoraj 3m v naravi. Zdaj te meritve, ki se zdaj izvajajo, so urejejne meje pa imajo zagotovljeno natančnost 4cm. Je pa še druga težava, če boste brali iz raznih pregledovalnikov spletnih kot so prostor itd., da prave gk koordinate in grafične niso iste. Na grafiki so grafične koordinate in lahko imajo 3m vektorje, to pomeni zopet napačna lokacija meje v naravi zaradi zamika mape na tistem območju in se nova meja samo vklopi v grafiko. Tako, da meje z ročnim gps-om ne raje označevat ali koga prepričevat, ker lahko zavaja zelo, sploh če so slabi podatki. Gps v gozdovih je za gozdarje samo kot orientacija ne pa točka meje, da lahko reče katero drevo je od koga. Zato je poklic gozdar in poklic geodet. To sem vam samo na hitro povedal, kako je z mejami, da ne bo prišlo v naravi do sporov
če še koga kaj zanima pa lahko vpraša. lp,
slika primer
na sliki se vidijo vektorji grafični in gk je pa med grafiko in v naravi 9m zamika, to pomeni da iščeš 9m vstran pa še natančnost gps-a pa je boljše tudi če ti je sosed vzel 1m kot pa da si 9m na tvojem npr.