Pa še moja izkušnja:
Pred nekako 8 leti sem ugotavljal, da je vožnja do službe (4 km) in na krajših relacijah lahko bolj ugodna, če bi si nabavil nekaj na dveh kolesih, kar bi bilo hitrejše od kolesa.
Ker imam A kategorijo že vse od leta 1967, ovir za izbiro ni bilo, razen seveda finančne (škrtost
) Tudi s skuterjem (Lambretta
150/200) sem veliko prevozil, vendar je bila moja zadnja vožnja v zgodnjih sedemdesetih, nato so prišli avtomobili.
Problem je bil, da sem v dobrih 35 letih popolnoma izgubil občutek za obnašanje z motorjem v prometu, kar me je precej skrbelo.
Zato sem se še pred nakupom dogovoril z inštruktorjem iz avto šole za kratek tečaj in opis možnih pasti pri mestni in primestni vožnji. To mi je precej dvignilo samozavest in kmalu zatem sem kupil 125 ccm 'kitajca' (ima ime, kakor da bi vrgel vazo po štengah)
Prvo leto sem ga skoraj več popravljal, pravzaprav odpravljal napake pri montaži, kakor vozil, vendar mi je bilo to pravzaprav kar všeč.
nekajkrat sem šel tudi na nekoliko daljše vožnje (50+km v eno smer), zadnji dve leti pa le še po mestu, po nakupih in podobno.
Ko se temperatura spusti pod 10°, ga ne uporabljam, prav tako ne v primeru dežja, pa čeprav sem ga opremil s pleksi ščitnikom.
Skratka: začetna investicija je bila za novega (skuter + čelada + obvezna oprema + registracija) manj kakor 1000€ in sem še danes s svojo takratno odločitvijo več kakor zadovoljen.
LP