Skrbništvo starejše osebe po smrti skrbnika

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.093
218
63
Kar malo zapletena situacija, skušal bom razložiti po najboljših močeh, mogoče je kdo že imel podoben primer.

Torej teta preko 80 let (nikoli poročena, brez otrok), je že nekaj let v domu, imela je stanovanje v bloku. Z mojo sestro sta sklenili dogovor (pogodbo), da sestri da stanovanje v zameno za to, da sestra pokriva njene stroške v domu starejših, v kolikor se to ne bi izšlo s tetino penzijo. Včasih se je, včasih je bilo treba še kaj dodati. Sestra je to stanovanje nekaj časa oddajala, nato pa ga prodala. Torej teta nima praktično nobenega premoženja razen penzije.
Dobra 3 leta nazaj pa je sestra zbolela za rakom, in je to dolžnost predala sestrični. V bistvu sestra je denar dajala sestrični, in ta teti. Ne vem, ali je bila sklenjena kakšna pogodba, ali pa samo ustni dogovor.
Sestra je umrla, zapuščinska razprava je mimo in dedič sem postal jaz. Kakšna dolžnost skrbništva ni bila omenjena v sklepu.

Zdaj pa sta teta in sestrična začeli pritiskati na mojo matko (tudi preko 80), da naj ona prevzame skrbništvo, če ne ona pa jaz.
Seveda ne mati in ne jaz nimava nič tetinega, na kar bi se lahko vezala pogodba o skrbništvu. Nekaj sta grozili, da sta vložili dokumente (ne vem kakšne niti ne kam sta jih vložili).

Ali kdo kaj ve, kako je v tem primeru oz. če je imel že kakšen podobno izkušnjo?

Mr_Wolf

Guru
8. jan 2008
3.280
3.739
113
Sicer ti kaj pametnega ne znam napisati, verjetno bi bil pa smiseln še podatek kdo je pobasal denar od prodaje stanovanja?

• Všeč mi je
Reactions: sad
Kar malo zapletena situacija, skušal bom razložiti po najboljših močeh, mogoče je kdo že imel podoben primer.

Torej teta preko 80 let (nikoli poročena, brez otrok), je že nekaj let v domu, imela je stanovanje v bloku. Z mojo sestro sta sklenili dogovor (pogodbo), da sestri da stanovanje v zameno za to, da sestra pokriva njene stroške v domu starejših, v kolikor se to ne bi izšlo s tetino penzijo. Včasih se je, včasih je bilo treba še kaj dodati. Sestra je to stanovanje nekaj časa oddajala, nato pa ga prodala. Torej teta nima praktično nobenega premoženja razen penzije.
Dobra 3 leta nazaj pa je sestra zbolela za rakom, in je to dolžnost predala sestrični. V bistvu sestra je denar dajala sestrični, in ta teti. Ne vem, ali je bila sklenjena kakšna pogodba, ali pa samo ustni dogovor.
Sestra je umrla, zapuščinska razprava je mimo in dedič sem postal jaz. Kakšna dolžnost skrbništva ni bila omenjena v sklepu.

Zdaj pa sta teta in sestrična začeli pritiskati na mojo matko (tudi preko 80), da naj ona prevzame skrbništvo, če ne ona pa jaz.
Seveda ne mati in ne jaz nimava nič tetinega, na kar bi se lahko vezala pogodba o skrbništvu. Nekaj sta grozili, da sta vložili dokumente (ne vem kakšne niti ne kam sta jih vložili).

Ali kdo kaj ve, kako je v tem primeru oz. če je imel že kakšen podobno izkušnjo?
Najprej iskrene sožalje

kaj pa če se recimo dedovanju po sestri v celoti odpveš? koliko je dedičev po sestri? Koliko premoženja je imela? Kaj pa če se odpoveš dedovanju po sestri? S tem se recimo odpoveš dediščini pa tudi kreditom, stroškom, ki bi jih podedoval po njej.

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.093
218
63
Najprej iskrene sožalje

kaj pa če se recimo dedovanju po sestri v celoti odpveš? koliko je dedičev po sestri? Koliko premoženja je imela? Kaj pa če se odpoveš dedovanju po sestri? S tem se recimo odpoveš dediščini pa tudi kreditom, stroškom, ki bi jih podedoval po njej.
Sem napisal. Zapuščinska razprava je že kakšno leto zaključena in pravnomočna. Dediča sta bila po sklepu sodišča (oporoke ni bilo) fotr in mati, ki pa sta se dedovanju odpovedala, tako da sem edini zakoniti dedič postal jaz. In v sklepu nikjer ni omenjeno kakršnokoli skrbništvo. Plačal sem tudi že davek oz. dohodnino cca, 20 jurjev za dediščino vredno nekaj čez 80 jurjev. Drugače to vem, da se lahko dedovanju tudi odpoveš in s tem izogneš morebitnim dolgovom, ki bi jih imela sestra. A teh sodišče ni ugotovilo.

sad

Guru
24. avg 2007
21.574
10.258
113
In v sklepu nikjer ni omenjeno kakršnokoli skrbništvo.

Sožalje.
Nisem pravnik. Ampak to še ne pomeni, da pravice skrbništva ne more teta terjati. Na obravnavi vas je sodnica vprašala ali obstaja še kakšno premoženje IN OBVEZNOSTI. In če ste zamolčali, potem tega seveda ni v sklepu.
Naj pa kakšen pravnik pove, kako in kaj. Kolikor vem se lahko tudi naknadno vloži dokumente, če se ugotovi neko novo premoženje ali obveznost umrle.
Kje je pristal denar od stanovanja?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.708
7.305
113
pri taščici
Si v lepem "zosu".
Sestricna je verjetno vlozila (ce je) dokument o preuzitku tete na sestro.
Zanimivo da tega dokumenta ni "naslo" sodisce, ce ste ze vi pozabil na njega. Seveda ce obstaja.
Ce bi ti ob dedovanju prevzel tudi skrb za teto ti verjetno ne bi bilo treba placati davka 20k ker bi "dedoval" tudi preuzitkarsko pogodbo.
Kako pa bo sedaj to sodisce resevalo pa nimam pojma.
Furs pa verjetno tudi ne bo kar prostovoljno na prvi klic vrnil plačanega davka.
Ce sestricna ne bi vlagala dokumentov o preuzitku bi verjetno obcina doplacevala dom teti.
Zdaj ste pa v lepem zosu.
Nisem pravnik.
Dokumenti se zagorovo lahko kasneje vlagajo.
Jaz sem po pokojnem dedku/babici vlagal dokumente za certifikate ki ata jih dobila po osamosvojitvi. Umrla sta sredi 90, certifikate (oz delnice /prenozenje) ki st jih dobila z njimi sem potem prodajal okoli l. 2000

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
2.279
-1.009
48
Valparaiso
Domnevam, da je bila pogodba o preužitku, tako da se je stanovanje lahko prodalo, ker je bil prenos lastnine na prevzemnika takoj.... (pri dosmrtnem preživljanju pa je odložen do smrti).

Gre za vprašanje, ali dedič pokojne prevzemnice odgovarja za obeznost iz pogodbe o preužitku.

OZ glede preužitka glede smrti prevzemnika ne določa ničesar (za razliko od pogodbe o dosmrtnem preživljanju).

Tako da bi rekel, da dedič prevzenika kot univerzalni pravni naslednik vstopi v razmerje in mora pogodbo o preužitku izpolnjevat (razen če bi v pogodbi pisalo, da gre za osebno izvrševanje...tako jo lahko izvršuje kdorkoli).

Seveda pa za obveznosti odgovarja le do višine vrednosti zapuščine z vsem svojim premoženjem.

Očitno je neko premoženje bilo (zapuščina), navaja se 80k EUR.

(lahko se tudi motim, to je samo moje mnenje)